В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Екатерина:

    Добрый день,

    Если мы хотим оставить ребенка в ДНЗ до 7 лет. По закону это разрешено.
    Должны ли мы писать какое-то заявление для этого и если да, то в какой форме?
    Если не должны ничего писать, то как это происходит?

    Відповідь: радимо звернутися до відділу освіти за розясненням

  2. BerezyukLP@gmail.com:

    Доброго дня.В черзі стоімо, але у нас змінилося місце проживання, в результаті до найближчі ДНЗ додали тільки зараз.Опинилися вкінці списку.Як бути в цій ситуаціі. Мамі лише 18років, навчається на стаціонарі.Два роки була в академвідпустці.Від вирішення даного питання залежить навчання.Якщо не потрапимо до ДНЗ.Дякую за пораду.

    Відповідь: зверніться до місцевого відділу освіти

  3. Софія:

    Доброго дня , скажіть будь ласка дитині виповнюється два роки 10 вересня, по електронній черзі прохидомо, завідувач каже ще не проходимо оскільки на момент 1 вересня дитині не буде повних 2 роки. Як можна потрапити в садок? Чи завідувач діє згідно законодавства? Де почитати?

    Відповідь: в статті на сайті

  4. Олексій:

    Таке питання. Ми з доужиною винаймаємо квартиру і не пропосані по місцю проживання. Хотіли віддати дитину в садочок,але сказали що не можна бо в нас немає місцевої прописки.Це взагалі так є скрізь?

    Відповідь: з цього приводу є стаття на сайті.

  5. Ярина:

    Дитині 16 вересня виповнюється 6 років, але дитина сама проситься до школи. Чи може школа, в якій ми за пропискою, нам відмовити? Адже п.4 статті 12 говорить що «як правило, з 6 років», однак суворо це не обмежує.

    Відповідь: це вирішує адміністрація ДНЗ

  6. Еліта:

    Доброго дня куда можна написати петиці про те що водять діток хворих в групу?

    Відповідь: до місцевого органу влади

  7. katrinvru@gmail.com:

    Добрый день.
    Как быть в такой ситуации:
    Ребенку 2 года будет в августе. С сентября хотим уже ходить в специализированный садик. Стоим в Эл.очереди в первом десятке. Но так как комиссию должны проходить только в 2 года, то шансов попасть в садик у нас нету, так как к весне все группы уже сформированы. Получается несправедливо по отношению к тем, кто родился летом. Как исправить эту ситуацию? Куда обращаться, чтоб комиссию разрешили пройти до двух лет

    Відповідь: до відділу освіти за районом проживання

  8. Чи може мою дитину перевести в середню гру на 2 роки молодших дітей так як він має право залишитись ще на 2 рлки в садіку

    Відповідь: питання в компетенції навчального закладу

  9. Лянка:

    Доброго дня. Передісторія: Сестра медична дитячого садочка не допускає в садочок дітей з найменшими ознаками ГРЗ, наприклад поодиноким кашлем, який ніякого дискомфорту дитині не приносить, або невеликим нежитем, викликаним перепадом температур надворі і в приміщенні. Більшість дітей так «хворіють» цілу зиму з невеликим перервами, тому в групі зазвичай буває не більше 10-ти малюків. Зрозуміло, що батькам ніхто лікарняні у зв’язку з такими «хворобами» не дає. Зазвичай лікарі кажуть, що дитина здорова у може відвідувати садочок. Але є ті, хто вважають це проявом інфекційної хвороби. Зараз батьки в садочку розділились на дві групи:
    — хочуть, щоб дитина відвідувала садочок, якщо немає явних ознак захворювання (температури, вялості, проносу і т.д.) і вважають що обмеження придумали самі працівники, щоб їм було меньше мороки з дітьми.
    — виступають проти відвідування садочка дітьми з найменьшими проявами хвороби (аж до чхання) і своїх дітей до садочка не пускають.
    Питання: Як це питання регулюється законодавчо? У нас ця «війна» точиться уже кілька років, пробували навіть голосувати (яких батьків більше), але хочеться знайти нормальне, законне рішення.

    Відповідь: законодавчо рішення вже існує. З цього приводу висвітлено в статті

  10. іванна:

    Доброго дня!Куди можна поскаржитись на те що у садок постійно здаємо гроші,на забезпечення іграшками,на ремонти,на купівлю піску у пісочницю,на всі миючі і так далі.Абсолютно на все,а як не здаєш то дитину не беруть у садок.

    Відповідь: до відділу освіти вашого району

Добавить комментарий