Для того, щоб розуміти всі недосконалості запропонованого проекту Трудового кодексу необхідно знати, які конкретні  проблеми він може спричинити у разі прийняття цього документи у сьогоднішньому його вигляді.

В цій статті наведу ті можливі проблеми, які виникнуть у сфері надання відпусток. І тут потрібно зазначити, що правові норми викладені у Трудовому кодексі, зокрема щодо регулювання відпусток є кроком назад у законотворчості в порівнянні з існуючим регулюванням, оскільки вони можуть розцінюватися як деяке ущемлення чи обмеження прав працівників.

Так, згідно зі ст. 169 Проекту Трудового кодексу щодо надання працівникові відпустки роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження), підставою для якого є письмова заява працівника. У випадку, якщо наказ (розпорядження) про надання відпустки не виданий, працівник не має права на свій розсуд визначати день початку відпустки. Таким чином, незважаючи на узгоджений роботодавцем та працівником графік відпусток і подану працівником письмову заяву про надання відпустки у строки, зазначені у графіку, працівник може опинитися в ситуації, коли роботодавець не видає наказ про відпустку. А це фактично блокує можливість використання працівником передбаченого Конституцією України права на відпочинок.

І це незважаючи на те, що відповідно до іншої статті (ст. 184) Проекту виконання графіка є обов’язковим як для роботодавця, так і для працівника, а згідно Закону України «Про відпустки» (ст. 10) роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше, ніж за 2 тижні до встановленої графіком дати.

Деякі положення Проекту Трудового кодексу, якими регулюється питання надання та використання щорічних трудових відпусток можна розглядати як зниження рівня гарантій трудових прав працівників. Зокрема, роботодавець наділяється правом одночасного надання відпустки всім працівникам (більшості працівників) підприємства або його структурного підрозділу, якщо характер діяльності підприємства позбавляє можливості надання відпустки працівникам у різний час з урахуванням їх інтересів та інших обставин. Іншими словами, працівник може бути позбавлений права в повній мірі розпорядитися своїм правом на відпустку за власним розсудом, що суперечить навіть іншим нормам Проекту Трудового кодексу.

Крім того, у порівнянні з чинним Кодексом законів про працю, проект не враховує права на соціальну відпустку одиноких матерів (батьків) або осіб, які усиновили дитину. Також у Проекті Трудового кодексу виключено положення про компенсацію проїзду на навчання у разі навчання без відриву від виробництва.

Щодо відпусток без збереження заробітної плати то до 3 місяців збільшується термін відпустки без збереження заробітної плати за заявою працівника, тоді як згідно Кодексу законів про працю цей термін не може перевищувати 15 днів на рік. Крім того, Проектом Трудового кодексу встановлюється можливість роботодавця тимчасово призупиняти роботу окремих структурних підрозділів або юридичної особи в цілому з наданням працівникам за їх згодою відпустки без збереження заробітної плати або з частковим її збереженням на строк до двох місяців

І тут потрібно зазначити, що знаючи яким чином роботодавці використовували і використовують цей інструмент у своїх цілях (відомими є факти коли роботодавець просто змушує своїх працівників писати такі заяви під загрозою звільнення, переведення тощо), стає зрозумілим, що ця норма не буде стояти на захисті прав працівників.

Очевидно, що це лише деякі з тих проблем з якими стикнуться працівники у сфері надання відпусток, але і вони засвідчують недосконалість цих положень Проекту Трудового кодексу, які при їх бездумному прийнятті спричинять зниження гарантії права людини на працю в Україні.

14 комментариев on Відпустки: яку картину нам малює проект Трудового кодексу

  1. Тетяна:

    Добрий вечір.Скажіть мемі будь ласка на який самий більший термін можна оформити відпустку за власним бажанням

    Відповідь: на сайті є оглядова стаття на цю тему.

  2. Любовь:

    Добрый день! У меня возник вопрос по проекту трудового кодекса. Стаття 170 формулировка такая «Щорічна основна трудова відпустка встановлюється тривалістю не менш як 28 календарних днів за кожний робочий рік.» и тут идет следующая стаття 171 п.1 п.п. 5 с такой формулировкой «інвалідам I і II групи тривалістю 30 календарних днів, інвалідам III групи — 26 календарних днів». Как такое понимать? Сколько тогда инвалиду 3-ой группы положено дней?

    Відповідь: у відношенні відпусток, краще керуватися спеціальним законом-ЗУ про відпустки

  3. іванна:

    Добрий день,хотіла у вас спитатись ,ситуація така,я вийшла з декрету швидше(дитині 2,5 роки) і вийшла на роботу на якій працювала ,пропрацювала місяць і пішло скрочення і мене звільнили(працювала менше місяця),чи можу я стати на біржу зайнятості

    Відповідь: так, можете

  4. Олена Макарчук:

    Добрий день! Підкажіть будь ласка. Чоловік хоче офіційно влаштуватися на роботу продавцем у магазин до підприємця. Він його відмовляє начебто буде отримувати не 1218 грн з/плат, а на 200 грн менше.Маємо 2-х дітей. Зідно чинного законодавства чоловік повинен користуватися податкової пільгою. Тобто має сплачувати ЄСВ (2,6% та 1,5% воений збір) Чи я чогось не розумію? Як правильно ого иає працевлаштувати роботодавець?

    Відповідь:ви все вірно розумієте, певно работодавець хоче за ваш кошт сплачувати податки, які має сплачувати він сам.

  5. Макарчук Алена:

    Доброго дня! Допоможіть у даному питані. У 2011 році закінчила навчання у ліцеї. Відразу пішла в декретну відпустку. Не була працевлаштована. В березні 2015 року дитині буде 3 роки. Чи можу я зараз звернутися в центор зайнятості та стати на облік і отримувати допомогу по безробіттю, чи тільки по досягненню детиною 3 років? Крім допомоги при нарадженні дитини не маю іншого доходу. Дякую Вам за відповідь.

    Відповідь: можете, але це фактично означає, що з відпустки ви виходите по догляду, і погоджуєтесь на роботу, яку запропонує ЦЗ, та будете направлятись на навчання, та приступати до роботи.

  6. Марія:

    Дякую.

  7. Марія:

    Скажіть, будь ласка, я працюю на групі по 7 годин 3 рази в тиждень.Чи законно розділювати ці години на 6 днів, таким чином щоб я працювала безперервно не більше 4 годин і час для годування не надавати.

    Вдповідь: Ні, незаконно

  8. Марія:

    Так. Коли я звернулася із таким питанням до директора, то мені повідомили, що у вчителя оплата погодинна, тому час для годування дитини не може оплачуватися.

    Відповідь: Керівник не правий. Напишіть йому листа з викладення позиції: Стаття 183.КЗпП- Перерви для годування дитини
    Жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини.
    Ці перерви надаються не рідше ніж через три години тривалістю не менше тридцяти хвилин кожна.
    Строки і порядок надання перерв установлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації і з врахуванням бажання матері.
    Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком. Просіть письмову, вмотивовану відмову в оплачуванні годин для годування.

  9. Марія:

    Підкажіть, будь ласка, чи можна мати час для годування дитини, працюючи вихователем із 25 годинним тижневим навантаженням. Дякую.

    Відповідь: Ви маєте на увазі відповідно до Кодексу законів про працю? Так.

  10. Olga:

    Здравствуйте! Ситуация : заканчивается декретный отпуск по уходу за ребенком до 3-х лет ( работала на гос.службе). Собираюсь продлить декрет на 6 месяцев, взяв справку об уходе за ребенком по мед. показаниям, т.к. беременна вторым ребенком (три месяца). Вопрос: как будет оплачиваться дородовый больничный и будет ли идти гос. служба?

    Відповідь: Допомога по вагітності та пологам призначається вне залежності від того перебуваєте Ви по догляду чи працюєте, чи безробітна. На сайті є стаття про цей вид допомоги, там зазначено як саме буде здійснено призначення цього виду допомоги. Щодо зарахування до стажу період Вашої додаткової відпустки,відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1994 р. N 283, до стажу державної служби включається також, зокрема, час відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років, а у виняткових випадках, якщо за медичними показаннями дитині потрібний домашній догляд, — період додаткової відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною віку шести років.

Добавить комментарий