Кому надається допомога

Державна соціальна допомога надається інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам віком до 18 років. За допомогою має звернутися один із батьків, усиновитель, опікун або піклувальник.

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років призначається одному  з  батьків,  усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання),  не проходять службу,  не  займають виборну посаду і фактично здійснюють  догляд за дитиною-інвалідом.

Надбавка  на догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років також  призначається одному   з  батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці  без  збереження  заробітної  плати,  у разі якщо дитина-інвалід  потребує домашнього  догляду,  і  вони  фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Одинокій матері (одинокому батьку)  надбавка  на  догляд  за  дитиною-інвалідом призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

Куди і коли звертатися за допомогою

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення по місцю проживання (реєстрації).

Причина, група інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються  органом  медико-соціальної експертизи.

Важливо: Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам,  які  мають одночасно право на державну соціальну допомогу,  на  пенсію  та  на  державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів  з дитинства,  визнаних  недієздатними,  та дітей-інвалідів) державна соціальна допомога або пенсія чи державна   соціальна  допомога  згідно  із  Законом  України  «Про державну соціальну допомогу особам,  які не мають права на пенсію, та інвалідам».

При цьому якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід  має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і  державну  соціальну  допомогу, ці виплати призначаються одночасно.

 

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу. Крім того необхідно надати:

—  Заяву, яка складається по формі, затвердженою Міністерства соціальної політики України;

— документи про вік і місце проживання інваліда з дитинства або дитини-інваліда;

— документи про  місце  проживання батьків, усиновителів, опікуна  або  піклувальника, який  подав заяву;

— довідка медико-соціальної експертизи або медичний висновок, видані у встановленому порядку.

Якщо з заявою звертається опікун або піклувальник, то подається також копія рішення  органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування.

Один із непрацюючих батьків, усиновителів, опікун або піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом  віком  до 18 років,  додатково подають довідку про те, що вони не працюють, видану за місцем проживання.

 

Розмір державної допомоги

Державна соціальна допомога призначається у таких розмірах:

—          інвалідам з дитинства I групи —  100  відсотків  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

—          інвалідам з  дитинства  II  групи — 80 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

—          інвалідам  з  дитинства III групи — 60 відсотків прожиткового мінімуму  для осіб, які втратили працездатність;

—          на дітей-інвалідів   віком   до   18  років  —  70  відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність на 01 січня 2014 р. становить – 949 грн, 1 липня — 974 грн, на 1 жовтня 2014 р. – 1014 грн.

 

Надбавка на догляд за дитиною─інвалідом підгрупи А встановлюється в розмірі:

на дитину─інваліда підгрупи А віком до 6 років — прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

на дитину─інваліда підгрупи А віком від 6 до 18 років — прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років

Надбавка на догляд за іншою дитиною-інвалідом встановлюється в розмірі:

на дитину-інваліда віком до 6 років — 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

на дитину-інваліда віком від 6 до 18 років — 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років

 

Нагадаємо, що розмір прожиткового мінімуму для дитини:

—           до 6 років на 01 січня 2014 р. складає – 1032 грн.,з 01 липня — 1059 грн, з 01 жовтня 2014 р. – 1102 грн.;

—          від 6 о 18 років  на 01 січня 2014 р. складає – 1286 грн.,9 01 липня — 1320 грн, з 01 жовтня 2014 р. – 1373 грн.

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства призначається на весь час  інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

На дітей-інвалідів державна соціальна допомога призначається на строк, зазначений  у  медичному  висновку, але  не більш як по місяць досягнення дитиною-інвалідом 18-річного віку.

 

Умови припинення та поновлення виплати допомоги

Виплата державної соціальної допомоги зупиняється у випадку пропуску строку    переогляду інвалідом  з  дитинства   або дитиною-інвалідом, а  в  разі   визнання   знову   інвалідом   або дитиною-інвалідом виплата державної соціальної допомоги поновлюється з дня зупинення, але не більш як за один місяць.

Якщо строк переогляду пропущено з поважної причини, виплата державної  соціальної   допомоги  поновлюється  з  дня  зупинення виплати,  але  не більш  як за 3 роки, за умови, що за цей період його визнано інвалідом або дитиною-інвалідом. При цьому, якщо при переогляді   інваліда   з  дитинства  переведено  до  іншої  групи інвалідності (вищої або нижчої), то державна соціальна допомога за зазначений період виплачується за попередньою групою.

У разі  припинення  виплати  державної  соціальної   допомоги внаслідок нез’явлення   на  переогляд  без  поважних  причин,  при наступному визнанні інвалідом з дитинства  або  дитиною-інвалідом, виплата цієї допомоги поновлюється з дня встановлення інвалідності або визнання дитиною-інвалідом.

Виплата у повному  розмірі  державної  соціальної  допомоги інвалідам  з  дитинства в разі  влаштування  їх до відповідної установи  (закладу)  на  повне  державне  утримання  або  зняття з повного  державного  утримання  відповідно  припиняється  або відновлюється  з  першого числа місяця,  наступного за місяцем,  у якому виникли ці обставини.

У разі влаштування  дитини-інваліда  віком  до  18  років  до відповідної  установи  (закладу)  на  повне державне утримання або зняття з повного державного утримання виплата державної соціальної допомоги на дитину-інваліда у повному розмірі відповідно припиняється або відновлюється з першого числа місяця,  наступного за місяцем, у якому виникли ці обставини.

 

Tags: , , ,

293 комментария on Державна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам 2014

  1. таня:

    надайте Мені консультацію з приводу отримання виплати по догляду за дитиною інваліда з дитинства другої групи з психічними розладами в даний час Мені відмовили так як при поновленні документів в листопаді місяці дохід збільшився з попереднім півріччям на 3000 грн,

    Відповідь: Вкажіть на які нормативно-правові посилання посилались, у вашій письмовій відмові, без них -важко надати консультацію.

  2. НАДІЯ ВАСИЛИШИН:

    ДОБРОГО ДНЯВ МЕНЕ 2 ДІТЕЙ. СТАРШІЙ ДИТИНІ 7РОКІВ.А ДРУГА.ДИТИНА В МЕНЕ ДИТИНА ІНВАЛІД ДО 18 РОКІВ. ЗАРАЗ ДИТИНІ 4 РОКИ. МИ ПОЛУЧАЄМ 1180 ГР..ВИ ТУТ ПИШЕТЕ ПРО ДЕРЖАВНУ СОЦІАЛЬНУ ДОПОМОГУ І НАДБАВКУ.СКАЖІТЬ БУДЬ ЛАСКА ЧИ ПРАВИЛЬНО МЕНІ ПЛАТЯТЬ. І ЧИ МОЖУ Я ЩЕ ОФОРМИТИ ЯКУСЬ ДОПОМОГУ???ДЯКУЮ

    Відповідь: Тому ми і пишемо про всі допомоги, детально описуючи кожну, надаючи приклади розрахунків тощо, ознайомтесь з статтями, в кожній з них ви побачите- чи маєте ви право на ту чи іншу, перевірити нараховану допомогу, тощо.

  3. тарас:

    Доброго дня. Я отримав інваліда з дитинства 3 групи первинно, в дитинстві не мав групи. мені 24 роки . скільки мені будуть платити? зразу дякую!

    Відповідь: Розмір допомоги вказан в статті, ознайомтесь.

  4. Александр:

    здравствуйте. У меня ребенок дауненок, 11 лет, сам себя не обслуживает, не разговаривает, самостоятельно не ест, до сих пор в памперсах. Как установить ему категорию «А»? Кто имеет полномочия для этого?

    Відповідь: Виключно МСЕК. Звертайтесь до амбулаторії, де обслуговуєтесь, вони направлять де знаходиться керівництво МСЕКу у вашому районі.

  5. Елена:

    Добрый день! Подскажите, пожалуйста, необходимо ли ребенку-инвалиду до 18 лет проходить каждый год переоформление и подтверждение инвалидности и нужно ли их проходить?! Срок переоформления и подтверждения МЭС не установлен. И еще такой вопрос. Какую сейчас сумму пособия (пенсии) плюс доплата по уходу за таким ребенком я, как мать находящаяся в отпуске по уходу за ребенком-инвалидом, должна получать?!

    Відповідь: Розмір допомоги визначен в статті. Щодо переогляду МСЕК, то він встановлюється законом, немає виключень для хвороб та інвалідності для переослудування МСЕК. Запитайте у районного керівництва МСЕК, вам нададуть відповідь, як часто для вашої хвороби робиться переобстеження.

  6. ганна:

    скажіть чи можу я оформити декретну відпустку на чоловіка (одноразова виплата на другу дитину та досягнення нею трирічного віку) після відпустки у звязку з вагітністю та пологами після 20 квітня 2014р якщо на мені оформлено опікунство та виплата на першу дитину (5 років) у звязку надання їй інвалідності до 18 років

    Відповідь: Так, можете.

  7. Аліна:

    Доброго дня.В моєї дитини при народженні було розчеплення губи, мені порадили виробити допомогу. Підкажіть моя дитина буде рахуватися інвалідом якщо буде отримувати дану?

    Відповідь: Інвалідність встановлює МСЕК, лише після їх висновку і заключення можливо розраховувати на допомогу по інвалідності.

  8. Анастасія:

    ДОБРЫЙ ДЕНЬ! У МЕНЯ РЕБЕНКУ 1 ГОД, ИНВАЛИД ДЕТСТВА В СВЯЗИ С САХАРНЫМ ДИАБЕТОМ, ВЫПЛАЧИВАЮТ ПОСОБИЕ В РАЗМЕРЕ 1130 ГРВ, И УЖЕ 4 МЕСЯЦА НИКТО НЕ ДАЕТ ДОКУМЕНТОВ НА РОЕЗД И Т.Д. ПРАВЫ ЛИ НАШИ ВЛАСТИ С ТАКИМ ОТНОШЕНИЕМ К БОЛЬНЫМ ДЕТКАМ? И КАКОЙ РАЗМЕР ПОМОЩИ ПОЛОЖЕН ПО ЗАКОНУ

    Відповідь: Не зовсім зрозуміли вашого питання відносно документів на проїзд? Яко їх затримують і це повязано з халатністю державних службовців, зверніться до Прокуратури зі скаргою. Щодо розміру допомоги, то він визначен в статті, з якою ви можете ознайомитися.

  9. Наталья:

    Добрый день,подскажите, пожалуйста. Инвалид 2 группы(в справке написано «з дитинства»). Инвалид эту группу получила в 2011 г. Возраст 50 лет. Раньше родители инвалидность не оформляли.
    Пенсионный фонд просит принести дополнительно справки — возраст наступления инвалидности, ссылаясь на письмо №16.03-19/312 от 03.04.2007 г. и № 16.02-123 от 30.03.2007 г.
    Теперь, можно этому инвалиду получить надбавку 949,00 грн?

    Відповідь: Начебто так. Але необхідно бачите більше документи, та знати чи дійсно присвоїно вам інвалід з дитинства. Порадимо з усіма докмуентами звернутися за поясненнями до УПФУ.

  10. Антоніна:

    Доброго дня. Скажіть будь ласка, який розмір грошової допомоги на інваліда дитинства 1 групи підгрупи «а» віком 12 років з 1 грудня 2013 року, та який прожитковий мінімум використовується в розрахунках соц. допомоги та надбавки на догляд для дитини вказаного віку. Дякую.

    Відповідь: Розмір:Державна соціальна допомога призначається у таких розмірах:
    — інвалідам з дитинства I групи — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
    на дитину─інваліда підгрупи А віком від 6 до 18 років — прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.

    Прожитковий мінімум, затверджений ЗУ «Про Державний бюджет», Для осіб, які втратили працездатність, з 01.12.2013 року- це 949 грн, для дітей від 6 до 18 років — 1286 грн.

Добавить комментарий