На початку серпня цього року було зареєстровано законопроект № 3205 , який передбачає встановлення додаткових умов для отримання допомоги при народженні дитини. Зокрема передбачається, що для отримання цієї допомоги родина в якій народилася дитина має надати спеціальну довідку про те, що родина забезпечує повноцінне утримання та виховання своїх дітей.

Ідея вести щось подібне вже давно літає в головах можновладців і вона цікава тим, що завдяки цьому можна зробити процедуру отримання допомоги із складної, яка є зараз на надважке  завдання для сімей.  А відповідно зекономити значну кількість коштів, які люди просто не зможуть отримати враховуючи всі ці нововведення.

Потрібно зазначити, що навіть на сьогодні, коли здавалось би у Законі «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» все досить просто прописано люди стикаються з величезною кількістю проблем. Це і необхідність надання довідок про те, що за адресою проживання одного із подружжя ця особа не отримує допомоги, це і проблеми із отриманням довідки про склад сім’ї, це і проблеми із отриманням допомоги  у випадку якщо особа тимчасово перебуває за межами України….  І це далеко не повний список проблем з якими стикаються люди при оформленні допомоги сьогодні.

А введення необхідності подачі додаткової довідки, яка вражає своєю неоднозначністю може спричинити величезні проблеми для усіх хто буде подавати документи для її отримання. Так, для того щоб отримати таку довідку необхідно буде  довести, що родина забезпечує повноцінне утримання та виховання своїх дітей , яке включає в себе забезпечення необхідним житлом, одягом, харчуванням, регулярного відвідування середніх навчальних закладів, проведення регулярних медичних обстежень (лікування), тощо.

Яким чином буде визначатися належність забезпечення одягом, харчуванням, житлом та іншого відкритого списку умов, які до речі можна доповнити будь-чим, залишається невідомим і найскоріше буде вимірюватися «настроєм» перевіряючої особи.  Деякі з цих умов можуть навіть більше залежати від держави, а не від людини. Для прикладу, якщо держава не забезпечує відповідну кількість вакцин, що є не рідкістю в Україні,  то відповідно родина не зможе зробити щеплення для усіх своїх дітей, і зрозуміло, що це буде підставою для неотримання цієї довідки. Інший приклад: держава внаслідок своїх реформ «покращення» зменшила кількість медичних чи навчальних закладів на певних територіях, внаслідок чого для родини із дітьми стає надзвичайно проблематичним проходження усіх періодичних медичних оглядів, це також може стати причинами невидачі такої довідки. Таких прикладів можна навести дуже багато.

Небезпечним також є те, що  законопроект зобов’язує органи соціального захисту проводити перевірки як матеріального стану сімей так і умов для виховання, перетворюючи ці органи на певний каральний механізм, з яким буде стикатися кожна родина, яка отримує допомогу.  І якщо до сьогодні ці органи мають лише право перевіряти тільки матеріальний стан родини, то завтра кожна родина буде проходити цю перевірку, яка буде навіть більш ретельною, оскільки буде перевірятися також умови виховання.

Для мене є очевидним що ці зміни нічого доброго не принесуть, а стануть ще одним важелем тиску і контролю зі сторони держави на людину і звісно джерелом економії бюджетних коштів.  Про масштаби корупції із видачею цієї довідки і здійсненням перевірок я навіть не говорю.  Але найбільш прикро, що ці зміни найсильніше вдарять не по тим, родинам, які мають достатньо коштів для свого життя, а саме по незабезпеченим родинам, яким буде дуже складно доводити органам соціального захисту, що вони все ж таки спроможні і мають умови для виховання своїх дітей.

Tags: , , ,

3 комментария on «Довідка про турботу» як інструмент економії на сім’ях з дітьми

  1. ірина:

    доброго дня дитині 3,6 з чоловіком розлучена отримую аліменти на державній роботі не працюю.чи можу я отримувати допомогу малозабезпеченим сімям.чи її отримують тільки ті хто працює на державній роботі.

    Відповідь: її отримують всі, у кого сума доходів та інші умови відповідають умовам призначення.

  2. Александр:

    Поддерживаю Катю!
    Человек, скорее всего из «социальной сферы» (или знает про социальную сферу), поскольку использует выражение «наш социальный инспектор»…
    Согласен с автором предыдущего комментария. Какой «карательный механизм»?! О чем Вы говорите?!
    Те семьи, которые достойны данной выплаты (по моему субъективному мнению «достойны») смогут без проблем получить данную справку!
    А вот те, кто рожает детей ради выплат вряд ли…
    Посмотрите по сторонам! У нас уже есть «плодотворное» поколение, которое привыкло вести иждивенческий образ жизни! Не удивительно! Зачем работать? Зачем себя утруждать? Идут в «совбез» и на законных основаниях получают неимоверные суммы (при условии, что многие специалисты, которые по своей работе с ними «сотрудничают», в том числе и работники «совбеза» получаю зарплату в РАЗЫ меньше, чем выплаты «турботлывым» родителям, хотя у самих есть по двое детей и т.д.)
    У наших «турботлывых» же никаких «турбот»:
    — работать не надо (зачем и так платят, а работать тяжело)
    — хозяйство не держат (это же работать надо, а зачем, это тяжело)
    — деньги, которые должны идти на детей идут на всякие «ганделыкы», плазмы, спутниковые антены, «крутые» мобильники, дорогие сигареты и выпивку!
    И ни какая армия социальных инспекторов, контролеров и наблюдателей не справиться с ними!
    В итоге, как вариант, возможно «довидка про турботу», подписанная представителями социальных служб («совбез», служба по делам детей, центр социальных служб, больница и т.д.) позволит слегка «прикрутить болты» ражающим ради денег!

  3. Катя:

    не согласна с тем, что это карательный механизм! не знаю как в других районах, но наш социальный инспектор, всех необеспеченных мамочек направляет на путь истинный! наверное, 70% всех семей у нас не то чтобы необеспеченные, но и еще люди, которым детей в руки дать страшно! при первой же выплате помощи, идут в ближайший «гэндэлык» и тратят так называемые детские деньги на выпивку ну или на то чего дома не хватало!! при этом ребенка остается просто без всего! воспитание это вообще отдельный разговор, нам бы с начало наш народ воспитать, а потом уже дать им право воспитывать детей!

    Відповідь: Ваша думка має право на існування.

Добавить комментарий