Є багато проблем у соціально-економічній сфері в Україні на які держава просто закриває очі. Одна із таких проблем це доплати до пенсії для дітей війни. З часу прийняття закону, який запроваджував цей  вид допомоги він фактично ні разу державою на виконувався.  З 2007 року держава не може забезпечити фінансування гарантій, які закладені у законі про соціальний захист дітей війни або запровадити конкретний механізм реалізації законодавчих положень.

І як наслідок, сьогодні маємо масштабну проблему, коли величезна кількість пенсіонерів заполонили суди намагаючись відстояти ті копійки, які для них передбачені у законі.  І суди враховуючи законність вимог цих людей приймають позитивні рішення щодо захисту їх прав.  Але потрібно зазначити, що судова система виявилась неготовою до такої кількості звернень дітей війни і на сьогодні суди завалені цими позовами.  Суди перетворилися на місця паломництва літніх людей, місця постійних їх зустрічей і чергових розчарувань у спроможності держави забезпечити виконання своїх обіцянок.

А що держава робить для того, щоб вирішити цю проблему. На перший погляд нічого. Але якщо придивитись до тих законодавчих ініціатив, які виходять із уряду, то можна сказати про те, що держава намагається встановити ручне керування цими виплатами.  І в такий спосіб фактично нівелювати ті соціальні гарантії, які є на сьогодні у законі.

Зокрема, це визначено у проекті  закону про гарантії виконання рішення суду, який на початку цього року був поданий до Верховною ради. В цьому документі передбачається, що розмір доплати до пенсії дітям війни вже буде встановлено не у законі, як це є зараз, а буде встановлюватись урядом.  Зрозуміло, що у цьому випадку уряд буде керуватися тими фінансовими ресурсами, які держава буде виділяти на ці цілі. І встановлювати такий розмір, який необхідний буде уряду на той чи інший момент часу.

А  враховуючи відсутність фінансування цих пільг навіть сьогодні, коли закон чітко встановлює їхній розмір і у кожного є можливість захистити свої права у суді, то цілком очевидним є те, що пропонований Кабінетом міністрів України вихід із ситуації є способом, не виконуючи записані у законі соціально-економічні гарантії, і не вирішуючи цю проблему по суті,  уникати відповідальності за їхнє невиконання.

P.S. Для тих, хто має намір добиватися справедливості відстоюючи свої права, викладаю зразки необхідних документів для захисту Ваших прав.

http://i-law.kiev.ua/?p=241

 

Tags: , ,

4 комментария on Діти війни. Держава знає як з Вами боротись

  1. Богдана:

    Вибачте, будь ласка, за запитання, просто до ВС нашого району не реально додзвонитися. А після того як листа відправити, що дальше робити, куди звертатись, що можна чекати?

    Відповідь: чекати відповідь, направити лист до області

  2. Богдана:

    Дуже дякую за відповідь. І ще підкажіть чи обов’язково має йти до вс (управління юстиції) сама «дитина війни», чи можливо це можуть зробити хтось з дітей чи онуків без довіреності? Наперед вдячна за відповідь.

    Відповідь: без довіреності-не можуть, ЗУ «про виконавче провадження». Але ви можете направити цінним листом з описом вкладення.

  3. Богдана:

    Підкажіть, будь ласка, куди звертатись дальше якщо виграно апеляційний суд, який постановив перерахувати і надбавити 30% до пенсії?

    Відповідь: брати виконавчий лист та звертатися до виконавчої служби

  4. а чого моя бабушка неполучаэ вона дыты вийны

    Відповідь: зверніться до УПФУ від імені бабусі з зясуванням які виплати вона отримує, а які ні, і підстави.
    Ми не знаємо вашу бабусю та не знаємо що вона отримує

Добавить комментарий