В зв`язку з набуттям чинності з 01.04.2014 року ЗУ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» № 1166-VII від 27.03.2014 року, який торкається в тому числі і соціальних допомог та в зв`язку з чисельними зверненнями користувачів щодо роз`яснення норм цього Закону, адміністрацією сайт вирішено не лише внести зміни  у відповідні статті, яких торкається цей Закон, але й видати окрему статтю на цю тему з роз`ясненнями.

Немає секрету в тому, що за останні шість місяців в країні відбулись кардинальні зміни, всі ми по-різному до них ставляться, хтось підтримує, хтось засуджує, хтось взагалі уваги не приділяє.

Сайт i-law.kiev.ua не є політичним ресурсом, тому ми не будемо вести політичу полеміку щодо доречності внесених змін до соціальних допомог, прийнятих в цьому Законі, зазначимо лише спільну думку адміністрації сайту на події та Закон в цілому.

— звісно, Закон дещо обмежує права на допомогу та розмір для родин, також можливо може призвести до негативних тенденцій «як відкладення народження дітей до кращих часів», пов’язаних з матеріальним становищем сім’ї;

— в нас є велике сподівання, що дані зміни будуть тимчасові, до стабілізації економічної ситуації в країні;

— засуджувати керівництво країни, тим паче в період війни, навіть якщо і не проголошеної, не є правильним і не сприяє згуртуванню народу, хоча саме в цей час країні це необхідно.

Основні тезиси  нового Закону в частині соціальних допомог та виплат:

— Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України»

Тобто наразі допомогу при народженні будуть виплачувати при кожному народженні дитини, але в одному і тому ж розмірі.

— Допомогу по до догляду за дитиною від держави виключають із переліку державних допомог;

Тобто у відпустку по догляду за дитиною до трьох років ви зможете піти, зберігається за вами робоче місце, якщо ви працюєте, але на жаль, самого виду допомоги «по догляду за дитиною» вже не буде існувати.

Зазначимо, що всі вищевказані зміни набувають чинності з 01 липня 2014 року. Наразі очікуємо роз’яснення, щодо порядку застосування цих норм до тих, хто вже отримував допомоги, тих, хто встигне подати заяви та документи на призначення цих документів до 01.07.2014 року, скоріш за все, зміни на таку категорію громадян не будуть розповсюджуватися.

Потрібно зазначити, що  також Закон вводить, що більшість пільг, зокрема щодо оплати комунальних послуг,  надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

Станом на 01.01.2014 року цей розмір становить 1710 грн.

 

 

28 комментариев on Закон України про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні

  1. Максим:

    Здравствуйте. По договору аренды земельного участка, в начале 2014 года я заплатил 0,36% нормативной оценочной стоимости участка за текущий 2014 год. С 1.04.2014 вступает в силу Закон, согласно которому я обязан заплатить 3%. Отдел земельных отношений управления собственности требует от меня заключения дополнительного договора для оплаты этих 3% на период всего договора. Объясните, пожалуйста, должен ли я в этом году делать како-либо перерасчет согласно вступившему в силу Закону? Спасибо

    Відповідь: Передусім необхідно ознайомитися з умовами вашого договору. Перерахунок має бути, але все залежить від умов договору.

  2. любов:

    де можна найти статю з прикладами

    Відповідь: http://www.i-law.kiev.ua/?p=316

  3. Светлана:

    Воспитываю, дочь 1,6 и сын инвалид детства, муж прописан в квартире, но снами не проживает, могу ли я подать документы как малообеспеченная, нигде не работаю. Спасибо!

    Відповідь: якщо з чоловіком розлучені, тоді за умови, що є рішення про аліменти. Якщо не розлучені- тоді маєте показати його доходи, і він має працювати обо на обліку в ЦЗ перебувати

  4. Таня:

    Появились новые разьяснения по закону? На счет дат (дата рождения или дата подачи документов) либо другие подобные разьяснения (будут ли выплачить пособие до 3-х лет, тем кто его и раньше получал)

    Відповідь: Так, вже місяць вони викладені на сайті в статтях з прикладами

  5. таня:

    Добрий день. Поясніть я з чоловіком приписана порізно біля нього приписана спільна дитина і його мама у звязку з новим законом про компенсацію на комунальні послуги ми будем мати право на компенсацію чи то я повинна бути приписана з ними

    Відповідь: Не обовязково Вам реєструватись разом з ними, але краще будет зареєструватись, тоді і вас будуть враховувати при розрахунку.

  6. Ольга:

    С какого момента отменяется пособие до 3 лет и на какую категорию лиц распространяется это изменение ( на детей, родившихся до 01.07.2014, независимо от даты начала отпуска по уходу за ребенком до достижения им 3 лет или непосредственно на лиц подавших документы на назначение пособия до 01.07.2014?)

    Відповідь: Протягом сьгодні-завтра буде опублікована розгорнута стаття з прикладами щодо змін та цієї допомоги. Очикуйте, оновлюйте сайт.

  7. Ирина:

    Появились новые разьяснения по закону? На счет дат (дата рождения или дата подачи документов) либо другие подобные разьяснения (будут ли выплачить пособие до 3-х лет, тем кто его и раньше получал)

    Відповідь: Нажаль, наразі ще немає.

  8. Я отримую вже отримую допомогу по догляду за дитиною до 3 років та доплату по перерахунку по догляду, наступний збір документів у серпні 2014р. Я буду отримувати далі допомогу чи перерахунок???

    Відповідь: Закон не містить положення як він застосовується до тих, хто вже отримує допомогу, тому чекаємо розяснення від Уряду. Опублікуємо, коли отримаємо його.

Добавить комментарий