Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Олена:

    Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, чи можливо переоформити допомогу по догляду за дитиною інвалідом на бабусю, якщо мати виходить на роботу. Якщо так, то які документи необхідно для цього зібрати.

    Відповідь: можна, перелік як і при оформленні на вас, він же в статті

  2. віра:

    Доброго дня,мені 20 років і я одинока мама,коли я родила дівчинку то оказалося шо вона без ручки це звісно був шок,но коли я збиралася робити їй пенсію і групу то мені сказали шо з року,але чому так?що за рік в неї виросте рука?Що мені робити,скажіть будь ласка?

    Відповідь: питання медичного встановленн інвалідності в компетенції МСЕКу, якщо ви не згодні з його рішенням, беріть письмову відмову та оскаржуйте її.

  3. Людмила:

    Доброго дня! Зараз оформлюю пільгову пенсію матері дитини-інваліда. 50 вже виповнилось. Хочу продовжити працювати. Чи зможу я по досягненню пенсійного віку потім перейти на звичайну пенсію. І чи можна за цей час робити якісь перерахунки?

    Відповідь:зможете, можна.

  4. світлана:

    доброго дня моїй дитині 5 рочків вона народилася з діагнозом відкрита артеріальна протока та аберентна ліва підключична артерія зробили операцію закрили артеріальну протоку у лікарні амосова чи положена їй яка пенсія

    Відповідь: якщо МСЕК надасть інвалідність, то звичайно УПФУ призначе. Пенсія в країні призначається виключно по результатам МСЕКу чи ЛКК.

  5. Ольга:

    Підкажіть будь ласка!Я виховувала дитину інваліда до 16 років.На данний час мені 50 років і я хочу виходити на пенсію.(Моя дочка вже доросла і одружена).Які мені потрібні для цього документи,крім звісно медичних довідок?!Чи потрібні якісь документи моєї дочки,наприклад свідоцтво про шлюб дочки чи її паспорті його ксерокопія?

    Відповідь: в статті на сайті є перелік документів для призначення пенсії, ознайомтесь

  6. сьогоднї зверталась в лкк з питання отримання довідки .дитина хворіє з 4 років, але допомогу надали з 10 років з 18 років 2 група інвалідності. Голова ЛКК так і написав у довідці. пенсійний такої довідки не бере. Як бути?

    ВІдповідь: писати скарги на головку ЛКК

  7. Мережко Елена:

    Вот это Постановление наверное имелось в виду — http://reyestr.court.gov.ua/Review/39759988. Мои контакты — linuxix@mail.ru. Предлагаю оспаривать в Высшем конституционном суде само Постановление ПФУ/ Сама сейчас сужусь по этому поводу

    Відповідь: Ви праві, права свої необхідно відстоювати.Щасти Вам.

  8. Микулінська Наталя:

    Добрей день! Підкажіть будласка я оформлина по догляду за дитиною інвалідом в разі виходу на роботу я забовязана повідомити совбез

    Відповідь: звісно, при чому надбавка за догляд буде припинена виплачуватись

  9. Віра:

    Дуже-дуже Вам вдячна за швику відповідь !Я і сама зараз у пошуку адвоката саме по цій справі ,бо суддя сказав ,що я не правильно склала і обгрунтувала позовні вимоги.Можливо б Ви порадили до кого звернутися за професійною допомогою в м. Дніпропетровську ?Саме по питанню призначення пенсії матерям дітей інвалідів за кошти.Уклін Вам люди добрі.

    Відповідь: приймальня УГСПЛ в Дніпропетровську:
    м. Дніпропетровськ

    Громадська приймалян УГСПЛ в приміщенні ГО «Правозахисна Група «СIЧ»

    Адреса приймальні: вул. Комсомольська, 58, к. 309, м. Дніпропетровськ

    Телефони: (056) 767-39-87; (094) 911-09-87 (моб.),

    Електронна адреса: pgsichdnipro@gmail.com

    Графік прийому: вівторок, четвер з 10-00 до 16-00 год.

    Попередній запис на прийом по телефону
    Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я (м.Дніпропетровськ НДО «Січ»)

    http://helsinki.org.ua/en/index.php?id=1240147231

  10. Віра:

    Доброго дня !Чи може районний пенсійний фонд відмовити в наданні пільгової пенсії матері дитини інваліда,посилаючись на Постанову Правління Пенсійного Фонду України від 07.07.2014. №13-1 п. 2.18.Також вони спираються на те ,що відповідної правової позиції дотримується і Вищий адміністративнийсуд України (Постанова від 18.06.2014 року № к/8оо/64013/13)Я не можу знайти цю Постанову.Мені важко ,порадьте,будь ласка ,що робити.Скоро друге слухання суду.У мене стажу 26 років,дитина захворіла у 6,5 років і хворіє по сьогодні,50 років виповнилось.Дякую за вашу допомогу

    Відповідь: співчуваємо Вам, але ви хочете допомогу заочної за цілоюб судовою справою, за якою необхідно не лише бачити, як ви обгрунтовували позовні вимоги, а ще й як УПФУ аргументує.
    Такого рішення ВАСУ немає, саме за такими реквізитами, навіть в системі Ліга Закон. Зрозумійте,для захисту інтересів часом все ж таки бажано звернутися за професійною допомогою, можливо у вашому місті є безкоштовні юридичні консультації, зверніться до них. Виграти позов та порадити заочно не можливо.

Добавить комментарий