Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Наталія:

    Я інвалід з дитинства 3 групи, чи можу я піти на пенсію в 50 років, зараз мені 45років

    Відповідь: залежить від ваших документів. Зверніться до УПФУ за розясненням

  2. sush09sush@gmail.com:

    Добрий вечір. Допоможіть будьласка розібратися. Зараз переоформлю пенсію свого сина інваліда з дитинства 1гр.(а).так як йому вже виповнилося 18 років 31 березня. Пройшли всі медичні дослідження і чекаю на суд про опіку. Питання таке:чи виплатять пенсію за той час поки тривае переоформлення. Бо в соц службі сказали що ні і що нарахування будуть з моменту подачі документів. А це може тривати 2-3 місяці.

    Відповідь: пенсія призначається дійсно з дати подачі документів. Подайте наразі заяву з поясненням в довільній формі, що документи оформлюються

  3. Марія:

    Добрий день.Виховую дитинуінв.підгрупа А Чи зараховується в стаж період з 3 до 6 років за довідкою ЛКК догляд за дитиною.інв.щоб зберегти роб.місце

    Відповідь: так

  4. Добрий день, якщо мені в цьому році буде 50 років, маю стаж 25 років… Дитина інвалід з 3.6 років(вже 10 роква) чи маю я право вийти на пенсіюв цьому році, за досягнення м віку 50 років як мати дитини інваліда до 18 років? Питання задаю вперше

    Відповідь: відповідь вже надана. статтю радимо до ознайомлення

  5. Наталія:

    Добрий день, якщо мені в цьому році буде 50 років, маю стаж 25 років… Дитина інвалід з 3.6 років(вже 10 роква) чи маю я право вийти на пенсіюв цьому році, за досягнення м віку 50 років як мати дитини інваліда до 18 років?

    Відповідь: за описаних вами параметрів -так, але є певні зостереження про які ми описали в статті.

  6. Ира:

    Я подумаю пенсію на дитину інваліда.чи можу я офіційно піти на роботу і щоб не перестали платити йому кошти.

    Відповідь: нажаль, ні

  7. доброго дня. у мене дуло двоє дітей інвалдідів. вони померли у віці 4 і 7 років .зараз мені50 маю я право на достроковий вихід на пенсію дякую

    Відповідь: інформація є в статті, знайомтесь

  8. Анна:

    Добрий вечір!Чи може мати дитини інваліда у 60 років перейти на пенсію за віком на загальних підставах а від пенсії призначеної в 50 років відказатися?

    Відповідь: так

  9. ІРИНА:

    Доброго дня. Моя дитина народилася з вродженою вадою а інвалідність призначили у віці 1,5 років і після вдалої операції інвалідність у 16 років дитині зняли. Чи маю я право вийти на пенсію у 50 років? Дякую

    Відповідь: так, при наявності стажу в 15 років

  10. Олена:

    Доброго дня,будь ласка, який розмір пільгової пенсії матері дитини-інваліда і залежить стаж праці матери на розмір пенсії? Дякую.

    Відповідь: так, більше інформації в статті

Добавить комментарий