Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усиновленою може бути та дитина, у якої розірвані юридичні стосунки з батьками. Тобто такі діти мають юридичний документ про те, що їхні батьки втратили батьківські права стосовно цієї дитини. Таким документом може бути рішення суду про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть батьків, нотаріально засвідчена відмова батьків від дитини, тощо.

Усиновлення – це юридичний процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої, це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих так і з боку дитини.

Усиновлювачам треба принципово усвідомити, що усиновлена ними дитина має такі ж соціальні, емоційні та фізичні потреби, як і будь-яка народжена дитина у родині. Надзвичайно важливо ці потреби визначити, зрозуміти причини їх виникнення, знайти шляхи їх задоволення, навіть якщо ці потреби на початковому етапі протирічать культурним нормам усиновлювачі.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, можуть звернутися з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.

Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. У разі коли одне з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

До заяви додаються такі документи:

1). Копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

2). Довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;

3). Копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;

4). Висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 3 (бланк видає працівник служби);

5). Засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;

6). Довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

7). Копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

Під час приймання документів заявникам роз’яснюються порядок та умови усиновлення, права і обов’язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові наслідки усиновлення.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, можуть за бажанням або за рекомендацією служби у справах дітей пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 10 робочих днів після отримання заяви про бажання усиновити дитину (з повним комплектом документів) Служба у справах дітей складає Акт про обстеження житлово-побутових умов майбутніх усиновлювачів, розглядає питання про можливість усиновлення дитини і готує відповідний висновок. Якщо цей висновок позитивний, заявникам присвоюється звання кандидатів в усиновлювачі, і дані про них заносяться до спеціальної книги обліку.

Термін дії документів з усиновлення – один рік з дня їх видачі.

Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання дитини із заявою про бажання її усиновити. У заяві зазначають: прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання кандидата в усиновлювачі, а також прізвище, ім’я, по-батькові, вік, місце проживання дитини.

Керівник дитячого закладу (чи особи, в яких проживає дитина) за запитом служби у справах дітей представляє такі документи:

1) копію свідоцтва про народження дитини;

2) копію свідоцтва про смерть батьків дитини або копію рішення суду про позбавлення їх батьківських прав чи визнання недієздатними;

3) копію нотаріально засвідченої згоди батьків, опікуна чи піклувальника дитини на її усиновлення;

4) згоду дитячого закладу, в якому проживає дитина, на її усиновлення;

5) документи, які підтверджують, що батьки понад шість місяців без поважних причин не проживають з дитиною, не виявляють батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її;

6) копію висновку про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дитини;

7) довідку керівника дитячого закладу про факт особистого знайомства кандидата в усиновлювачі з дитиною та встановлення контакту між ними.

Служба у справах дітей за місцем проживання дитини на підставі заяви кандидата в усиновлювачі протягом 10 робочих днів готує громадянам України висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини для подання до суду. Фактичне усиновлення дітей в Україні проводиться на підставі рішення суду.

Усиновлювач зобов’язаний особисто забрати дитину з місця її проживання після пред’явлення копії рішення суду про усиновлення у присутності представника служби у справах дітей.

Tags: , , ,

260 комментариев on Усиновлення: порядок і процедура

  1. Надія:

    Доброго дня. Мою знайому удочерила у шестирічному віці подружня бездітна пара з Борисполя, в яких приватний будинок. Усиновлювачі зловживали алкоголем і сім років назад мати померла від алкоголізму, а з батьком у моєї знайомої стосунки дуже напружені. І на сьогоднішній день він не пускає її у будинок (притому, що в знайомої троє неповнолітніх дітей і вона мати-одиночка), зараз вона скитається по знайомих. А батько їй сказав, що вже заключив з кимось договір довічого утримання і що житло моїй знайомій не дістанеться. Підкажіть, будь ласка, куди їй звернутися, щоб не залишитись з дітьми на вулиці. І чи має вона право хоча б на якусь частину будинку? Дякую.

    Відповідь: з вашого запиту важко зробити правовий висновок, порадимо звернутися за очною фаховою допомогою, з докумантами.

  2. Сергій:

    Доброго дня, підкажіть будь-ласка, чи можливе усиновлення повнолітньої людини? Ситуація: двоє пенсіонерів 82 і 74 роки ніколи не мали своїх дітей, живуть у 3-х кімнатній власній квартирі, стан їхнього здоров»я задовільний, є людина яка ними опікується, але їм потрібна присутність когось для спільного проживання на всякий випадок. Чи можуть вони усиновити повнолітню особу-доглядальника? У доглядальника немає матері (померла).

    Відповідь: нажаль, у відповідності до п.11 ст. 212 СК України, ви не можете бути усиновлювачами в силу свого віку.

  3. щербакова светлана:

    Добрий день, підкажіть будь-ласка, якщо усиновлювач проживає на тимчасово окупованій тереторії (АР Крим) і там не діють закони україни, чи може він подати заяву по місцю проживання дитини.(з дитиною вже встановлений контакт, і вона є родичкою усиновлювача) дитина проживає в Україні.

    Відповідь: за умови виїзду з окупованої території, оскільки ви є нерезидентом.

  4. Андрій:

    Доброго дня. Чув що на обліку на усиновлення можна перебувати не більше 2,5 років. Якщо за цей термін дитину не було знайдено та усиновлено, то служба знімає з обліку і більше шансів немає. Чи правда це? Хочемо дівинку до 1 року, аде пройшло півроку і жодної дитини слудба не пропонувала.

    Відповідь: в законодавстві такого обмеження не встановлено

  5. Oлександра:

    Доброго дня! підкажіть, будь- ласка, з якого віку людина може всиновлювати( або стати прийомним батьком-матір*ю)? який дохід повинна мати сім*я , щоб отримати дозвіл на всиновлення дитини?

    Відповідь: відповіді на ваше питання містяться в статті на сайті.

  6. Таня:

    Чому процедура усиновлення дітей за кордон (ЕС) зараз зупинилася ?
    Коли все знову відновиться ? Це повязано з виборами президент Украіни чи на це є інші вагомі причини ? Скільки часу це все ще буде тягнутися в Украіні ? Місяці? Роки ? Коли вже можна почати сміливо збирати документи для усиновлення з Украіни за кордон дитини?
    Дайте будь-ласка відповіль.

    Відповідь: Нажаль Ваше питання доцільніше адресувати Уряду та відповідному відомству, що займається цим питанням.

  7. Nadezhda:

    Через три роки після смерті дружини громадянин Калінін, що має дитину у віці 13 років, одружився на 25-літній громадянці Мариній, яка при укладанні шлюбу прийняла прізвище чоловіка. Між мачухою і пасинком склалися доброзичливі відносини, було досягнуто повне взаєморозуміння. Виходячи з цього через рік після державної реєстрації шлюбу Калініна вирішила усиновити дитину свого чоловіка. Однак орган опіки і піклування, куди Калініна звернулася за порадою, заявив, що усиновлення неможливе, оскільки законом забороняється усиновлення, якщо різниця у віці між усиновителем і усиновленим менш ніж 15 років.
    Чи вірну консультацію надав орган опіки та піклування?
    Яким чином Калініна може оформити правови зв язок з дитиною?

    Відповідь: Вірна консультація ,дійсно Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років.
    Іншим чином, ніж уже оформлений звязок, тобто пасинок та мачуха — не можливо.

  8. Аня:

    Доброго дня! Допоможіть вирішити справу.
    Громадянин Сливка подав до суду позов щодо встановлення усиновлення 7-річного Дмитра , що тимчасово знаходився після смерті батьків в дитячому будинку. В зв’язку з цим суддя в процесі підготовки справи до судового розгляду вимагав від органу опіки і піклування висновок про підстави і відповідність усиновлення інтересам дитини.
    Через місяць до суду надійшов такий висновок, до якого були додані інші документи: згода органу опіки і піклування на усиновлення; свідоцтво про народження Дмитра; медичний висновок про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток хлопчика, згода директора дитячого будинку на усиновлення Дмитра. Однак, суддя вимагав від органу опіки і піклування додатково пред’явити також акт обстеження умов життя Сливки і довідку із Ощадбанку за місцем його проживання про наявність і розмір його грошового вкладу. Своє рішення суддя пояснив необхідністю докладного з’ясування матеріального становища Сливки з метою визначення його можливостей щодо надання належного виховання дитини.
    Чи обґрунтовані, на вашу думку, вимоги, судді (при відповіді посилайтесь на конкретні норми закону)? Які документи повинні бути додані усиновителем до заяви до суду для усиновлення дитини та до висновку, що надається органу опіки і піклування? Чи правомірні вимоги суду?

    Відповідь: Шановна, Анна, справа в тому, що суддя є незалежною посадовою особою, яка наділена повноваженнями ширшими ніж будь-який інший орган. Ніяк ми не можемо прокоментувати цю ситуацію, оскільки з Ваших слів взагалі висновок робити не можна, а необхідно бачити документи та знайомитистя с правою. Також зверніть увагу на:ст.10, 11 ЦПК України, та ЗУ» Про судоустрій та статус суддів». Якщо суддя бачить за необхідне, на свою власну професійнц думку, що необхідно отримати додаткові матеріали, і без них винесення рішення не можливе- ці документи мають бути надані за вимогою судді і це обгрунтовно та законно.

  9. Є.:

    працівники служб у справах дітей зобовязані письмово дати обгрунтовану відповідь і цей обовязок прямо встановлено в п. 26 Постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 р. № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» (зі змінами).
    Крім того, у цьому пункті зазначено виключний перелік причин відмови.
    Фраза «суперечить інтересам дитини» є оціночним поняттям, але не може трактуватись лише на субєктивній точці зору.
    Порівняти положення зі ст. 212 Сімейного кодексу — «14) не можуть бути усиновлювачами особи однієї статі, а також інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини». Тобто, інтересам дитини можуть суперечити загальновизнані аморальні для нашого суспільства ситуації. Тому, якщо ви не згодні, що суперечите інтересам дитини, оскільки це відповідальний вчинок, то пишіть скаргу до начальника відділу та в Мінсоцполітику та в прокуратуру для ефекту.

    Відповідь: Необхідно звернути увагу, що п. 14 СК містить доволі широке тлумачення. стаття 212 СК України не містить вичерпного переліку осіб, які не можуть усиновлювати дітей, а містить норму, що має оціночний характер, який роблять працівники виходячи з наданих матеріалів справи.
    Окрім того, шановний користувач, п. 26 вказаної Постанови КМУ, затверджує обовязок лише дати відповідь вичерпну при відмові взяти на облік по усиновленню, а не по самому факту усиновлення.
    Це різні речі. «Про відмову у взятті на облік кандидатів в усиновлювачі заявникам надається обґрунтована відповідь у письмовій формі.»

  10. Інна:

    Доброго дня, підкажіть будь-ласка, чи зобов’язана служба у справах дітей ,до якої звернулися із заявою про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі, у разі відмови, пояснити що саме стало причиною відмови? Чи відповідь може бути на зразок»це суперечить інтересам дитини», без конкретного роз’яснення причини? Дякую.

    Відповідь: Ви вправі отримати письмову відповідь-відмову, але це право служби надавати відповідь розширену чи ні.

Добавить комментарий