Відповідно до постанови КМУ від 29.04.2004 р. N 558 “Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги” щомісячна компенсаційна виплата (далі – компенсація) призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).

Компенсація призначається і виплачується органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги  та особою яка їх потребує, заяв разом з документами.

Розмір щомісячної компенсаційної  виплати залежить від встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ЗУ «Про державний бюджет на 2014 рік» установлено, що у 2014 році розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає:

з січня 1218 грн, з липня -1250 грн, з жовтня – 1301 гривня.

15% фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам І групи;

10% фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам ІІ групи та дітям-інвалідам;

7% фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам ІІІ групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Потрібно зазначити, що компенсація фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначається виходячи із затвердженого прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Відповідно до ЗУ «Про державний бюджет на 2014 рік» установлено, що у 2014 році розмір прожиткового мінімуму для не працездатних осіб складає:

з січня –949 грн, з липня — 974 грн,   з жовтня – 1014 грн.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуючих осіб, видів та обсягу послуг.

Компенсація не виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до Законів України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, „Про психіатричну допомогу”, „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”, п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року №832 „Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян”, та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

Для призначення компенсації подаються такі документи:

1) непрацюючою фізичною особою, яка надає соціальні послуги:

— заява про згоду надавати соціальні послуги;

— висновок ЛКК про те, що стан її здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;

— копія трудової книжки;

— довідка органу державної податкової адміністрації про те, що особа не займається підприємницькою діяльністю;

2) особою, яка потребує надання соціальних послуг:

— заява про необхідність надання соціальних послуг;

— копія довідки МСЕК про групу інвалідності (надається інвалідом);

— висновок ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування;

3) законним представником дитини, яка потребує надання соціальних послуг:

— заява про необхідність надання соціальних послуг;

— копія свідоцтва про народження дитини;

— висновок ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність дитини до самообслуговування.

Tags: ,

20 комментариев on Щомісячна компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги 2014

  1. ганна:

    Чи правомірне вимагання акту обстеження місця помешкання людини яку обслуговують(90 років мій батько) я живу за іншою адресою , за 10 хвилинн пішохідної доступності. Подали всі документи за постановою ще у січні. Документи з району відправили в обласне управління соц захисту, а там захотіли уточнити ще цей згаданий документ. Чи правомірно?

    Відповідь: тільки за вашим описом надати відповідь не можливо. Зверніться за очною фаховою допомогою

  2. Наталя:

    надайте будь-ласка детальніше роз’яснення

    Відповідь: мета сайту -донести до вас інформацію в статтях. Детальна інформація — при зверненння до органів влади може бути вам надана.

  3. Наталя:

    Добрий день! Скажіть, будь-ласка чи призначається компенсація за надання соціальних послуг ,якщо фізична особа, яка надає соціальні послуги  та особою яка їх потребує фактично проживають і зареєстровані в різних населених пунктах

    Відповідь: нажаль ні

  4. Олена:

    Чи можна здійснювати догляд відповідно до постанови №558 за особою, яка не є громадянином України, а Молдови.

    Відповідь: законом не передбачено

  5. алла:

    чи зараховується до стажу працездатній особі час догляду за інвалідом 2 групи загального захворювання або 2 групи з дитинства, а також час догляду за хворим згідно Постанови КМУ №558 ?

    Відповідь: ні

  6. Галина:

    Я інвалід 1гр. Потребую сторонню допомогу. Мені 43роки.Моєму сину 23р, зараз він не працює. Чи може член сім»ї надавати мені соціальну послугу, тобто доглядати. І чи буде йому іти трудовий стаж, і чи буде якась виплата?

    Відповідь: так, може, і йому буде зараховано стаж на весь період догляду.

  7. Моя дружина перебуває на обліку в Управлінні прці та соціального
    захисту населення і одержує компинсацію 121.80грн.за надання соц.послуг інваліду 2гр.по зору т.є.мені.Можливо щоб в цьому Управлінні цей рік чи два записали їй в трудову книжку аби не переривати трудовий стаж? Якщо можливо,як це зробити?

    Відповідь: в трудову запис по наданню соц.послуг не робиться, але в стаж зараховуєтсья.

  8. Алена:

    Добрый день помогите в такой ситуации: в семье двое инвалидов 2группы псих. розладу моя мама и брат. Мама получает пособие для особ что проживают с инвалидом 2й группы псих розладу, могу ли я оформить компенсацию за надання послуг? Другими словами не противоречит ли что один инвалид доглядае другого а я допомогаю первому. Заранее спасибо

    Відповідь: протирічить, так не можливо

  9. Альона:

    Поясните пожалуйста, положена ли субсидия матери одиночке переселение из Донбасса, если она получает помощь от государства на ребёнка в размере 880 грн.?

    Відповідь: так

  10. Юлія:

    маю члена сімї-психічно хворого інваліда 2гр., але у довідкі МСЕК сказано «надомно робота» у довідкі на допомогу психічно хворим мені вдказано, т.як «він може працювати на дому». Як отримати допомогу по догляду?

    Відповідь: отримати уточнення від МСЕК, про неможливість людиин працювати на дому.

Добавить комментарий