images (2)29 квітня до Верховної ради було внесено законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування амністії в Україні (№4791)”, якій вже 6 травня було прийнято і проголосовано.

8 травня закон було підписано в.о. Президента України Турчиновим О.В. та опубліковано 13 травня в газеті “Голос України”.

Закон під №1246-18 вступає в силу 14 травня. З текстом можливо ознайомитись тут http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1246-vii

Крім того, Вищим спеціалізованим Судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ видані рекомендаційні роз’яснення (підготовлені заступником Голови суду Кравченко С.І.) «Про деякі питання Застосування амністії у 2014 году з урахуванням останніх законодавчих змін» затверджених судовою палатою 21 травня 2014.

Наводимо  алгоритм, більш менш загальний і простий, щоб людина, яка відбуває кримінальне покарання (або особа, щодо якої суд встановить наявність підстав для амністії — дивіться частина 2 статті 3 Закону про застосування амністії), зміг скористатися правом на амністію.

Отже, по-перше, терміни: 1) Закон України «Про застосування амністії в Україні», далі Закон про застосування амністії та 2) Закон України «Про амністію в 2014 году», далі Закон про амністію.
По-друге, щоб матеріалом статті було зручно користуватися читачам, будемо  цитуваим необхідне з вищевказаних законів.

Крок перший: умови, при яких амністія не застосовується.

Почати необхідно з визначення чи може до даних злочинів застосовувати амністію. У першу чергу, виключаються діяння перелічені у статті 4 Закону про застосування амністії:
«1) Осіб, яким смертну кару в порядку помілування замінено на позбавлення волі, и до осіб, яких засуджено до довічного позбавлення волі;
2) Осіб, які мають дві та больше судимості за вчинення умисне тяжких та / або особливо тяжких злочінів, крім віпадків індівідуальної амністії;
3) Осіб,  яких засуджено за злочини проти основ національної безпеки України, терористичний акт, бандитизм, умисне вбивство при обтяжуючих обставиннах;
4) Осіб, якіх засуджено за злочин чи злочини, що спричинили загибель двох и больше осіб;
5) Осіб, стосовно яких протягом останніх десяти років було застосовано амністію або помилування незалежно від зняття чи погашення судимості та які вновь вчинили умисний злочин.
6) амністія такоже НЕ застосовується до осіб, засуджених за умисне вбивство; катувань; насильнцьке донорство; незаконне позбавлення волі або викрадення людини, ЯКЩО при цьом сталося заподіяння смерти, або нанесення тяжких тілесніх пошкодженню, что потягнулі за собою смерть. »

Якщо ви не потрапили в цей список, в обов’язковому порядку необхідно переглянути статтю 8 Закону про амністію, де  визначено більш конкретний, постатейний перелік діянь, амністія до яких не застосовується.
Якщо пункт перший алгоритму пройдений, то вам вже пощастило, тому як в принципі, нинішній закон допускає застосування амністії до злочинів будь-якої ступені  тяжкості, у вигляді скорочення терміну відбування покарання наполовину (дивіться пункт 3 Роз’яснення ВССУ).

Крок другий: якщо термін менше п’яти років і відповідаєш умовам.

Дивимося до Кримінального кодексу України і знаходимо там МАКСИМАЛЬНИЙ ТЕРМІН, який дають за злочин, за який ви були засуджені. Якщо цей термін — до 5 років і при цьому засуджений відповідає хоча б одній і будь-якому з таких умов:
«Звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, засуджених
а) осіб, які на момент вчинення злочинна були неповнолітніми;
б) жінок, вагітних на день набрання ЧИННОСТІ цим Законом;
в) осіб, які не позбавленні батьківських прав, які на день набрання чинності цим Законом мают дітей, яким не виповнилося 18 років, дітей-інвалідів та / або повнолітніх сина, дочку, визнанних інвалідами;
г) осіб, яких на день набрання чинності цим Законом в установленому порядку признані інвалідами Першої, Другої чі третьої групи, а такоже хворими на активну форму туберкульозу (діспансерні категорії 1-4), онкологічні захворювання (III, IV стадії за міжнародною класифікацією TNM) , СНІД (III, IV клінічні стадії за класифікацією ВООЗ) та інші тяжкі хвороби, что перешкоджають відбуванню покарань та підпадають под визначення Переліку захворювань, Які є підставою для подання в суди матеріалів про Звільнення засуджених від Подальшого відбування покарань, ЗАТВЕРДЖЕНИЙ наказом Державного департаменту України з вопросам Виконання покарань та Міністерства охорони здоров’я України от 18 січня 2000 року № 3/6;
г) осіб, які на день набрання чинності цим Законом досяглі пенсійного віку, встановленного статтей 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
д) ветеранів Війни (учасники бойовий Дій, інваліди Війни та учасники Війни, Які підпадають под дію Закону України «Про статус ветеранів Війни, Гарантії їх СОЦІАЛЬНОГО захисту»);
е) учасников ліквідації НАСЛІДКІВ аварії на Чорнобільській АЕС та потерпіліх внаслідок ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ Н — ОСІБ, Які підпадають под дію Закону України «Про статус и соціальний захист громадян, Які постраждала внаслідок ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ Н» та аналогічніх Законів других держав — колішніх республік СРСР;
є) осіб, які на день набрання чинності цим Законом мають одного чи обох батьків, Які досяглі 70-річного віку або визнані інвалідами першої групи, за умови, что в цих батьків немає других працездатности дітей. »

Увага тих, хто засуджений за злочини вчинені з необережності!

Їх варто виділити окремо, але на початку, ось приблизний перелік таких статей Кримінального кодексу України, які передбачають у кваліфікації вчинення з необережності: 119, 128, 130, 133, 196, 197, 264, 267, 270, 271, 272, 273, 276, 286, 287, 320, 326, 329, 367, а також глава 8 КК України. Більше ж точно, це можна побачити у вироку засудженого.
Закон передбачає дві статті для амністії таких засуджених — це стаття 1 і пункт г) статті 4 Закону про амністію.
За статтею 1, звільненню за злочини вчинені з необережності, підлягають засуджені, максимальний термін покарання яких встановлюється строком до 10 років, за наявності обставин зазначених у статті 1 Закону про амністію (далі для зручності буду називати їх обставини зазначені в Крок другий).
Згідно з пунктом г) статті 4 Закону про амністію звільненню підлягають засуджені, максимальний термін покарання яких встановлюється не больще 12 років, за умови, що станом на 19.04.2014 року засудженим відбуття не менше половину строку основного покарання.

Крок третій: будь-який термін, але злочин не повинен бути пов’язаний з насильством. Якщо ваш злочин має санкцію у вигляді ув’язнення на який завгодно термін (при цьому Крок перший цього алгоритму ви успішно пройшли), і при цьому ви відповідаєте таким вимогам: а) вчинили злочин, не пов’язаний з насильством, небезпечним для життя і здоров’я і б) станом на 19 квітня 2014 відбули не менше ¼ призначеного покарання, то амністія до вас застосовується за статтею 2 Закону про амністію.
Також, розумним буде звертатися за застосовано амністію за цією статтею у випадку якщо ви не відповідаєте вимогам з Крок другий (стаття 1 Закону про амністію).
Наприклад, у роз’ясненні ВССУ говориться, що на цій підставі амністії підлягають засуджені за ч.5 ст. 185, ч.4 ст.190, ч. 3 ст. 212, ч.3 ст. 307 КК України.

Крок четвертий: якщо термін менше десяти років і відповідаєш умов.
Щоб скористатися амністією за статтею 3 Закону про амністію, необхідно, щоб а) злочин передбачало максимальний термін до 10 років; б) ви відповідали умовам зазначеним розділі Крок другий цієї статті та в) за станом на 19.04.2014 року чинності відбули не менше половини строку основного покарання.
Крім того, тут слід вказати, що якщо засуджений — жінка, засуджена на термін менший ніж 10 років і станом на 19.04.2014 року нею відбуття не менше половини строку основного покарання, їй не обов’язково відповідати умовам, зазначеним у Кроці друге, а амністія до неї може бути застосована по пункту в) статті 4 Закону про амністію.

Крок п’ятий: скорочення терміну в половину і звільнення тих, кому залишився рік.
Дію статті 6 поширюється на всіх засуджених за вчинення злочинів який завгодно тяжкості (за винятками, зазначеними в Крок перший). Ці люди однозначно отримують скорочення терміну на половину.
Тут важливо знати, що особи, щодо яких відповідно до Закону про амністію застосовується скорочення терміну покарання, мають бути офіційно проінформовані про нове обчислення строку покарання і про дату закінчення відбування покарання протягом місяця після опублікування закону про амністію.
Аналогічно, звільняються без всяких умов (але з урахуванням обмежень зазначених в Крок перший!) Ув’язнені, невідбуту частину покарання яких на 19 квітня 2014 становить менше одного року.

Крок шостий: куди подавати документи.
Постанова ВССУ вказує, що під час виконання вироку, питання амністування належить розглядати місцевому суду, в межах територіальної юрисдикції якого виповнюється вирок.
За загальним правилом питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їх захисників чи законних представників.
Однак, слід врахувати, що в наступному абзаці статті 9 Закону про амністію, законодавець вказав випадки, коли заяву подає тільки засуджений (його представник), а коли це може робити ще й відповідна посадова особа: «Застосування цього Закону здійснюється щодо:
а) ОСІБ, звільненіх від відбування покарань з випробувань, та ОСІБ, якіх засуджено до покарань, що не пов’язаних з Позбавлення Волі, крім покарань у віді штрафу, — за Поданєв органу Виконання покарань, Який здійснює контроль за поведінкою засудженого, або за клопотанням самої особини, ее захисника чи законного представника;
б) ОСІБ, якіх засуджено до покарань у віді штрафу, ЯКЩО на день набрання ЧИННОСТІ цим Законом це покарань НЕ Виконано, — за клопотанням самої особини, ее захисника чи законного представника;
в) засуджених, Які перебувають в установах Виконання покарань, — за Поданєв начальника встанови, ПОГОДЖЕННЯ з відповідною Спостережною комісією або службою у справах для дітей, або за клопотанням самого засудженого, его захисника чи законного представника, …;
г) ОСІБ, щодо якіх судом ухвален ВИРОК, який не набраа законної сили, — за клопотанням самої особини, ее захисника чи законного представника. »
Рішення про застосування або незастосування амністії приймається судом щодо кожної особи індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання.
Особи, засуджені за вчинення злочину, які відповідно до закону про амністію підлягають звільненню від відбування (подальшого відбування) покарання, звільняються НЕ пізніше ніж протягом трьох місяців після опублікування закону про амністію.  Але це не значить, що аміністія можлива лише протягом 3 місяців. Цей термін встановлено для посадиових осіб пенетеціарних установ, прокуратури та суду, щоб вони не зволікали із застосуванням ЗУ «Про амністію в 2014 році».

Добавить комментарий