В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Вікторія:

    Добрий день! Мій син у випускній групі в садочку, у вересні йде до школи. Скажіть будь ласка, чи має дитина право після випускного в садочку продовжувати ходити до закриття садочка на ремонт?

    Відповідь: має

  2. Альона:

    А що нам робити, коли дитина 4 роки навчалась у одному садочку, у цьому році має бути випускний. Ми хочемо залишити дитину ще на один рік у старшій групі оскільки дитині не виповнилось 6 років ( 6 років буде у лютому 2019 року), навіть повторно стали в електронну чергу, проте вільних місць немає і залишати нас відмовляються.

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади

  3. Олена Зарубайко:

    Доброго дня. Дитина навчається в ДНЗ в інклюзивній групі та має особливі освітні потреби, згідно законодавства вона може перебувати в садку до 8 років. В даний момент дитині 7, 31 грудня виповнится 8. Може дитина залишитися в садочку до кінця наступного навчального року,чи з 1 січня відвідування садочка припиниться?

    Відповідь: може

  4. валентина:

    МОЯ СТАРША дитина ходить до днз, менший по черзі непотрапляє,чи маю я пільги у звязку з тим що старша дитина відвідує садок?

    Відповідь: законом такі пільги не передбачені, зверніться до місцевого органу влади

  5. ірина:

    доброго ранку чи має право директор днз заборонити дитині ходити до днз в звязку з тим ,що вона має недоплату в розмірі 200 гр..

    Відповідь: ні

  6. Ольга:

    доброго дня! ходимо в садочок з 2,5 років. у вересні дитина йде до школи. цього садочок влітку закривають на півтори місяця на ремонт. завідувач каже,що не буде шукати місця в інших садочках для випускників, хоча дітям з інших молодших груп надають місця в інших садочках на період ремонту. чи має право моя дитина ходити в садочок до 1 вересня??? чи тільки до 1 червня???

    Відповідь: має, зверніться до відділу освіти.

  7. Юлія:

    який термін адаптації дитини до сну в садочку у групі(віці 2-3 роки)?І чи мають право виключити за невідвідування 3,5 місяці.Коли є довідка про хворобу.

    Відповідь: зверніться до ДНЗ з цього приводу, в них є свої статути та положення

  8. Тетяна:

    Дитині (хлопчику)на 1 вересня 6 років (15.08). В дитячому садку нам пропонують піти до школи. Ми та декілька дітей вирішили залишитися ще на один рік. Попередивши що місць немає в старшій групі запропонували лише місця в середній групі. Мені не хочеться щоб моя дитина перед школою ходила в групу з дітьми на 2 роки молодше. Це буде гальмувати розвиток дитини. Як правильно поступити у даному випадку не пошкодивши розвитку дитини? Можливості залишати на рік дома або переводити в іншій садок немає

    Відповідь: в даному випадку це більше управлінське рішення родини, а не юридична порада чи допомога

  9. Яна:

    Ходимо у садок з 2.5 років, у травні нам буде 6 років. До школи ще не готовий. Хочемо залишити в цьому ж садку ще на рік, в садку сказали треба стати в чергу, чи потрібно нам ставати у чергу? Дякую.

    Відповідь: з описаного вами-ні, не потрібно

  10. ирина:

    я вихователь, маю виходити на роботу, але моя дитина по черзі не потрапляє в садок, де я працюю і де ходить моя перша дитина? чому не має таких пільг? і що мені робити?

    Відповідь: зверніться по допомогу до місцевого органу влади

Добавить комментарий