В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Марія:

    Чи має право завідувач заборонити батькам приходити на ранок до дня Св. Миколая у зв»язку з сезоном ГРВІ?

    Відповідь: так

  2. Марія:

    Доброго вечора. Чи має право завідувач заборонити приходити батькам на ранок до Дня Святого Миколая у зв»язку з сезоном ГРВІ?

    Відповідь: так, якщо є відповідне розпорядження місцевого органу влади

  3. Уляна Білоган:

    Якщо дитина не відвідує ДНЗ, але я оплачую за харчування за всі робочі дні місяця, чи може дитина бути відрахована з ДНЗ? Бо є лише три причини відрахування з державних та комунальних ДНЗ згідно Постанови 305 КМУ: 1)бажання батьків, 2)медичний висновок, 3) несплата без поважних причин за харчування протягом 2-х місяців

    Відповідь: ви вже самостійно визначити підстави для відрухвання. У вашому випадку відрахування не можливе.

  4. Ольга:

    Нашу групу в дитячому садочку погрожують розформувати, мотивуючи це низькою відвідуваністю. Дійсно, наразі більше половини дітей хворіють, декілька просто не ходить з інших причин. Підкажіть будь ласка, яким чином ми, батьки, можемо зарадити розформуванню групи?

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади

  5. Валентина:

    В садочку (м.Київ)вихователі молодшої групи з дітьми спілкуються російською мовою,чи мають право батьки вимагати,щоб вихователі спілкувались українською мовою.Чим керуватись і як без конфлікту вирішити питання?

    Відповідь: зверніться до поліції

  6. alinayakovenyuk@gmail.com:

    Чи мають право не брати у садок дитину у якої затримка мовного розвитку?

    Відповідь: якщо у даному ДНЗ немає умов чи групи для такої дитини, в такому випадку відмова була б логічною та правомірною

  7. Яна:

    Здравствуйте!Скажите пожалуйста если мы опоздали в сад пришли не на 8:20-8:30 ,а ближе к 9:00.
    Завтрак нам должны оставить ил имеют право не давать ?

    Відповідь: це залежить від внутрішніх правил та розпорядків саме цього ДНЗ

  8. Олена:

    Моїй дитині 30.11.18 виповниться 3 роки. Хочу віддати її в дитсадок у вересні 2018, але нам сказали:»,Підростіть». разом з тим в нашу ж групу вже ходить дитина якій 3 роки виповниться в березні 2019. На мою претензію щодо даної ситуації завідуюча сказала, що це відділ освіти надає дозвіл кого брати, а кого ні до трьох років і взагалі ця інформація не для всіх. Підкажіть чим може керуватись відділ освіти при прийнятті таких рішень? Бо туди звертатись я не бачу сенсу.

    Відповідь: зверніться до суду

  9. Людмила:

    В нашу группу перешёл мальчик из старшей группы, ему уже есть 6 лет. Мальчик с явными психическими отклонениями, родители в курсе, но денег на обследование и лечение нет.
    Вопрос такого плана, когда ему исполнится 7 лет, его должны отчислить из садика или ещё может доходить до конца года?

    Відповідь: на ваш вибір

  10. Хочу залишити доньку ще на один рік у садочку.Завідуюча не проти,але хоче оприділити дитину в середню групу,а не в старшу,мотивуючи тим,що старші групи переповнені.Що робити,адже я хочу ,щоб дитина підготувалась до школи,а не деградувала з дітками молодшого віку.

    Відповідь: зверніться до органу освіти

Добавить комментарий