В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Марина:

    Доброго дня. Підскажіть, будь ласка, чи маємо ми право перевести дитину в інший садочок в тому самому місті, не змінюючи прописки. І чи можуть нам у відмові переводу. Тому що, поки пропонували, просто знову вставати на чергу у іншому садку, відмовляючись від цього місця, де вже прийняті.

    Відповідь: так, маєте

  2. Алена:

    доброго дня. скажіть будь-ласка чи має право працювати дит.садок як що прийшли лише одна дитина. решта хворі.

    Відповідь: так

  3. Добрий день. Чи маемо право на компенсацію від держави якщо дитину віддали у приватний платний дитсадок . Причина відмова державного закладу за відстутнічтю місць

    Відповідь: законодавчо таких компенсацій не передбачено

  4. Виталий:

    Добрий день! Підкажіть будь-ласка! Стоїмо в електронній черзі в дитячий садочок. Хотіли віддати дитину в садок, але нам сказали принести довідку з місця роботи, так як в першу чергу беруть дітей працюючих батьків, і нас без довідки не візьмуть. Але ні я ні дружина офіційно не працюючі. Це законно? Так і є?

    Відповідь: це не законно

  5. Маріанна:

    Доброго дня. Чи можу я віддати дитину в садок якщо ми прописані в селі а проживаємо у місті в чоловіка? Дитині прописку міняти потрібно чи достатньо прописку батька дитини?

    Відповідь: достатньо заяви та підтвердження фактичного проживання

  6. Ольга:

    Доброго дня. Хочемо віддати дитину в дитячий садок у місті в якому проживає о,( приписані в селі), чоловік військовий і учасник АТО, нам відмовили!, тому що, немає міської прописки!!! Це нормально! Який закон є про вступ у ДНЗ?

    Відповідь: це не законно. Беріть письмову відмову та оскаржуйте

  7. Маріна:

    Добрий день.Моєму синочку в березні буде 7 років.Дитина після кохлеарної імплантації.Проходить ще реабілітацію по мові.Відвідує садочок комбінованого типу для дітей зі зниженим слухом Що потрібно для того щоб залишити ще на рік в садочку.Дякую

    Відповідь: ваша заява та волевиявлення

  8. Надія:

    За яких причин можуть відмовити взяти дитину у дитячий садок якщо нам уже 4 роки.

    Відповідь: таких причин немає

  9. Наталка:

    Доброго дня, у мене дитина-інвалід 1 групи підгрупи А. їй 10 років. в садок не ходили, в школу тим більше. весь час переживаю чи буду нести за це кримінальну відповідальність.

    Відповідь: ні

  10. Марія:

    Чи маю я право залишити дитину у садку до 7 років дитині 7 у серпні,чи мають право вимага довідку садок від психонерволога що дитина не готова до школи ,проблем у дитини логопедичні чи нас змусять покинути садок,дитина у логопедичній групі.

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади

Добавить комментарий