В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Вікторія:

    Доброго дня, чи має право зав.ДНЗ з власної ініціативи зводити групи в періоди, коли діти, вихователі масово хворіють, при цьому ставлячи умови: якщо групу буде відвідувати менше 10 чоловік, будете у зведеній групі. При тому, що в тій групі нам не вистачає шкафчиків (користуються по 2-3 чол одним), а при більшій кількості дітей навіть ліжок. Чи є законодавчі норми (якщо можна конкретно), які це регулюють, наприклад кількість дітей, при якій зводять групи. Дійшло до того, що в нас вийшло 13 дітей, а вихователя зав.ДНЗ залишила вдома (хоча до цього вона говорила, що у неї хворіє багато працівників, яких наш вихователь замінює і ще заявляють наперед, скільки дітей буде наступного дня), мотивуючи тим, що вона не вірить, що у нас набередься 10 чоловік.

    Відповідь: в чому суть вашого питання?

  2. Евгений Гернаденко:

    Вожу ребёнка в садик до 12 часов ,поскольку спать ложиться он не хочет ,на вопрос заданный мною воспитателям :» Может он оставаться дольше ,но не ложиться спать ,а просто гулять в групе»,они отвечают негативно . Скажите пожалуйста можно его оставлять так как я упомянул више??

    Відповідь: це питання не в компетенції адміністрації сайту

  3. Наталя:

    МОю дитину беруть в садочок, але я хочу переконатись в тому що там норм умови, цікавить температурний режим , відносна вологість і інші побутові питання. ЧИ можу я потрапити в групу. ЗАвідувач каже що для цього потрібно пройти меддлоглд.

    Відповідь: зверніться в місцевий орган влади, у відділ освіти

  4. Наталя:

    Доброго дня. Підкажіть чи можу я як мама дівчинки яку беруть в садочок подивитись на групу, подивитись яка температура та відносна вологість в групі.

    Завідуюча каже що для цього потрібно проходити мед. догляд.

  5. Алла:

    Якщо у садок ходить старша дитина,чи може керівник відмовити у прийнятті молодшої. чи це законно?

    Відповідь: не законно

  6. chaika.ushakova@gmail.com:

    Добрий день. Така ситуація, я вихователь, в мене не проста група, а англомовна, і вона одна у садочку. Було вирішено, що починаю я вчити англійської мови дітей з середньої групи. Діти двох молодших груп весною пройшли перевірку у логопеда та методиста, і ті які пройшли, пішли до мене в групу, серед них і моя донька. Питання, чи може моя донька бути в мене в групі і в яких це документах прочитати? Дякую

    Відповідь: це питання в чинному законодавстві не регулюється

  7. Марія:

    Доброго дня,скажіть будь ласка,чи маю право я як мама в період адаптації дитини до садочка(чисельна група) сидіти біля дитини під час обіду?

    Відповідь: нормативними актами це не передбачено

  8. Наталя:

    Доброго дня.
    Підкажіть будь ласка чи можна по закону мамі під час адаптації дитини в садочку знаходитись певний період поряд, щоб дитина звикла і не було ніякої психологічної травми через те що дитину забрали від мами

    Відповідь:законодавчо такого періоду не передбачено

  9. Олександра:

    Доброго дня,
    Моїй дочці має виповнитися 4 роки в жовтні, того року відвідувала групуп ясля (2-3 роки, мені рекомендували вихователі її перевезти в групуп молодшу),але я боялася, що дитина не адаптується.Не перевела, вирішила на наступний рік в середню группу її перевезти. В червні написала заяву. щоб її зарахували в середню групу.В вересні мені сказали. це неможливо, оскільки на момент вересня її вік 3 роки,а система авторизована пропонує тільки групу молодшу для неї. Ручками це зробитине можна. Дзвонила в районне управління, там кажуть, не знаємо як це зробити. Дзвонила в департамент освіти , їх рекомендація щоб завідувач створила групу різновікову(змінила стпатут, на зміну якого йде не один місяць) і чи потім будуть батьки цієї групи , яку змінили на різновікову на мене косо дивитися, то нікого не цікавить.Через два роки плануємо в школу, виходить, що в старшу групу вона не потрапить, якщо я її зараз не переведу або наступного року. Так — от ,моє питання, чи мене навмисне всі футболять по колу. бо немає бажання щось робити, чи дійсно то є так, що неможливо дитину перевезти з групи молодшої на рік в старшу групу. ( її вік буде 4 роки в жовтні на початку, є страшка сестра, дитина весь часв старшій компанії, рекомендації вихователів, що треба в старшу групу) Чи є ще якась шпаринка для переводу про яку не говорять?

    Відповідь: питання в компетенції виключно місцевого органу влади, відділу освіти.

  10. Тетяна:

    У дитячому садку не обробляють електронну реєстрацію , тобто вставати на чергу сказали по письмовій заяві батьків, спираючись на реорганізацію закладу. Чи є це законно? Куди звертатись, якщо є сумніви щодо прозорості зарахування дітей до даного садочка? Як відстояти свої права?

    Відповідь: до місцевого органу влади

Добавить комментарий