В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. елена:

    Підскажіть будь-ласка, моїй дитині 25.12 .буде 3 роки.хлопчик розвинений але трохи не посидючий.Ходим в садок 2 місяць,але були в ньому майже 2неділі. Причина: часті хвороби дитини,. Питання в тому як мені бути коли вихователь необгрунтовано і предвзято відноситься до нас! на фоні цього виникали спори, то не пускає в групу бо очі не такі ,хоча медсестра садочка каже що все норма і т.д ! Як бути з таким вихователем ,як поставити на місце?

    Відповідь: відповідаючи на ваше питання з області права- звернутися до керівника ДНЗ

  2. Наталія:

    Доброго дня! Дитині в 25 січня виповнюється 3 роки. У вересні у влаштуванні дитини в садок відмовили ( дитина не садочкового віку), тепер 26 січня я повинна виходити на роботу,як бути тепер? Дитину немаю з ким залишити вдома. І ще одне питання: я йшла в декрет з посади вчителя початкових класів,у вересні мені зменшиди кількість годин до 9,а тепер взагалі пропонують лише посаду культорганізатора.Чи законно це? І які мої права?

    Відповідь: ваші трудові права-повернутися на те місце і з тим навантаження, звідкіля ви пішли у відпустку. По садочку -не зрозуміло? в чому суть питання? Якщо ви не згодні з відмововю ДНЗ-оскаржуйте

  3. Катя:

    Підкажіть, будь ласка, чи має право дитина відвідувати групу садочка, в якій працює його бабуся на посаді помічника вихователя. Якщо відповідь ні, на підставі якого законодавчого документу це діє. Завчасно вдячна.

    Відповідь: не бачимо підстави відмови, закон не обмежує, це конституційне право, це не державна служба та не має підпорядкування.

  4. оксана:

    Доброго дня!я в грудні вертаюся на роботу…групу в садку набирали в серпні…оскільки моєму сину ще не було 3 років його не взяли …скажіть будь ласка на який нормативно-правовий документ, я можу послатися що його тепер взяли..Я працюю на державній службі…Дуже вдячна…

    Відповідь: на Конституцію та Закон http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2628-14

  5. Даша:

    Таке питання: у нас старша дитина (5 р) відвідує ДНЗ, меншій скоро буде 2 р і ми хочемо в той же ДНЗ віддати. Скажіть є якісь переваги для другої дитини в прийнятті у садок, якщо одна дитина вже відвідує цей садок? Дякую.

    Відповідь: законом таких переваг не вставнлено

  6. Наталя:

    Добро дня. Підкажіть, будь-ласка, моя дитина в старшій групі дитячого садочку. В нас проблема- затримка мовного розвитку. Лікарі говорять , що йому не можна до школи в 6років. Завідуюча сказала, що це мої проблеми і його не буде брати на наступний рік. Що робити? Вона має право мені відмовити?

    Відповідь: не має, напишіть письмову заяву на імя керівника ДНЗ, додайте довідку від лікаря

  7. Вікторія:

    Доброго дня. Підскажіть, будь ласка, чи має право завідуюча закрити групу до літа, у якій 20 дітей(віком 2-3 рока) і яка працює лише третій місяць?
    Заздалегідь вдячна.

    Відповідь: це залежить від компетенції завідучої, її підпорядкування, у кого в відомстві перебуває ДНЗ тощо

  8. Оксана:

    Добрий день. Де можна дізнатися програму навчання для дітей старшрго дошкільного віку? Моя донька йде на наступний рік до школи. В садочку сказали платити окремі кошти за занняття «читання та правопис». На питастаршргим ви займаєтеся з старшргокажуть, що вивчають звуки. А читанням з ними має займатися окремий вихователь за окрему платню. В группі 26 дітей, оплата 50грн/міс. отже виходить 1300. Якщо дошкільна освіта безкоштовна, то чому викладачі в садочку не займаються з ними підготовкою до школи, а наймають окремого викладача небезкоштовного!?

    Відповідь: в самому навчальному закладі, також в районному міністерстві освіти

  9. Марина:

    Добрий вечір скажіть будь-ласка , у мене дитина має інвалідність і відвідує садочок . Питання чи має дитина якісь пільги, чи ми маємо право платити меньше за садочок? я питала у завідуючої садочка чи ми маємо право на пільгу ,але вона казала ,що вона не знає бо у неї в садочку не має таких дітей

    Відповідь: на головній сторінці сайта є стаття, остання, в ній визначено порядок нарахування пільги з урахуванням доходів, ознайомтесь

  10. Галя:

    Доброго дня. Скажіть будь ласка чи може дитина відвідувати 2 садочка одночасно, а точніше (в понеділок і пятницю в один, а в вівторок, середу і четвер в інший)?

    Відповідь: закон такого обмеження не містить

Добавить комментарий