В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Вікторія:

    Доброго дня! Підскажіть! Прописані в селі з 2013 року дитина на черзі до садочку з 2018! Проте не взяли за браком місць,хоч побудували новий корпус і вводять його в експлуатацію з 1-го вересня( Дзвонила запитувала в департамент освіти Києво-Святошинському районі сказали,що питання до сільського голови! Написали заяву з проханням не порушувати мого Конституційного права та надати місце моїй дитині та зарахувати до садочка,відповіді ніякої немає! Скажіть як ще можливо повпливати і таки побитись справедливості?

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

  2. Нмталія:

    Доброго дня. На 1 вересня дітям 2.9р.Рік пробули в яслях, на цей рік знову залишають у яслях, так як нам немає повних три роки. Чи можем ми по бажанню батьків перейти в молодшу групу???. Дякую

    Відповідь: це питання регулюється між навчальним закладом та батьками

  3. Александра:

    Доброго дня,ми не потрапили в садочок й залишились першI в списку по пIлагам,нам запропонували iнший садок,Але ми не хочем йти нього,в разi вiдомовики,в нас залишаетьс я шанс потрамити в бажаний садок?чи нам краше погодитись й при можливостi перевестись?

    Відповідь: вся необхідна інформація по вашому питанню є в статті

  4. Надежда:

    Скажіть будь-ласка чи має право моя дитина йти в садочок з 1 вересня якщо я не працююча мама????

    Відповідь: вирішує місцевий орган влади, але законом заборони не має

  5. Надежда:

    Доброго дня. Я мама 2-ох діток 10 та 5 років. Мені відмовили у відвідуванні садочка з причин що я не працююча. Чи мають право не брати дитину в садочок якщо я не працююча. На даний момент????

    Відповідь: інформація визначена в статті, знайомтесь

  6. Тетяна:

    Доброго дня, я являють матір’ю одиначкою, яка виховує двох дітей 10 та 3х років. Нам відмовили у відвідуванні ДНЗ на літній період. Чи можу я оскаржити їх рішення, чи мають вони право згідно закону не взяти мою дитину на літній період до садочка

    Відповідь: не мають

  7. Лілія:

    Що робити батькам, коли вони проживают на квартирі у місті, а приписані в селі, змоги приписатися немає, в дитячий садочок в місті дитину не беруть.Кажуть треба взяти двох сусідів, піти в жек за довідкою, Але хозяйка квартири не захоче складати договір і платит податки. Як оформить дитину в дитячий садочок без приписки у місті?

    Відповідь: стаття на сайті вам в допомогу

  8. Ігор:

    Добрий день. Подавали заявку на чергу в міський дитячий садочок (дитина прописана в селі) прийшла відмова, з поясненням, що дитина прописана не в місті. Підскажіть будь ласка, яким чином можна записати дитину в чергу у дитячий садочок не за місцем прописки, оскільки Закон України «Про дошкільну освіту» гарантує право на освіту в будь-якому дошкільному навчальному закладі.Я, батько дитини, працюю в місті, матір перебуває у дикретній відпусці. Дитині 6-ть місяців. Чи можемо ми, як батьки звернутися до суду для вирішення цього питання? Якщо так, то що для цього потрібно і яка процедура? Дуже Вам дякуємо.

    Відповідь: порадимо ознайомитися зі статтею

  9. Марія:

    Мою дитину зараховано у ДНЗ, середня група. Як з відвідуванням садка? Чи може дитина відвідувати його за потребою? (Працюю за різним графіком, чи можна скажімо тиждень водити,тиждень ні дитину у садок!?)

    Відповідь: питання вирішується індивідуально з закладом освіти

  10. Христина:

    Доброго дня підкажіть будь ласка,як потрапити дитині в садочок,яка народилась літом!

    Відповідь: зверніться до районного відділу освіти

Добавить комментарий