В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Елена:

    Доброго вечора.Скажіть будь ласка, як діяти батькам,коли вихователь відмовляється приймати дітей до ДНЗ

    Відповідь: звертатися до місцевого органу освіти та суду

  2. Зіна:

    Доброго дня, у ясільній групи є дитина яка кусається без причини( укуси серйозні+ б»ється головою). Мама дитини не зважає на зауваження батьків, похід до завідуючої результату не дало. Вихователі потійно тримають його під контролем.( але травмування дітей продовжуються). Як вплинути на батьків дитини?

    Відповідь: через органи опіки, суд

  3. r.muravscka@gmail.com:

    Доброго дня, підкажіть будь ласка, як бути в ситуації, коли діти пішли в перший клас, а борги за харчування залишились. Як законодавчо правильно зобов’язати батьків заплатити кошти, нараховані за відвідані харчодні у закладі? Дякую

    Відповідь: в судовому порядку

  4. Ніка:

    Доброго дня! На 1 вересня було 5 років і у нас порушення мовлення, ми перейшли в старшу групу логопедичну,але до цього відвідували другу молодшу. Моя дитина інтелектуально готова до старшої групи, а ось поведінка і самообслуга дуже слабенькі, вихователі кожен день виносять скаргу на дитину. Пропонують відправити його назад і давати в школу з 7 років, а не з 6 років, як ми хотіли.
    Що нам робити?

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади

  5. Люда:

    Дитина прописана у місті, фактично проживають у селі, батько перебуває у зоні бойових дій, відмовляються брати у сільський дитячий садок.

    Відповідь: зверніться зі скаргою до місцевого органу влади

  6. Аліна:

    Доброго дня!
    Підкажіть будь ласка, я вчитель і керівництво просить вийти на роботу. Керівник ДНЗ не приймає нас до моменту повних 2 років. Нам зараз 1, 11. ДНЗ — ясла — садочок

    Відповідь: зверніться до адміністрації ДНЗ, це питання вирішується між вами та адміністрацією

  7. Доброго дня. Поясніть будь ласка, як вийти з ситуації яка склалася. Дитині на 6.5 років: хлопчик ходив до садочка, цьогоріч пішов до першого класу. НВчителька вважає, що він не справляється з навантаження, і радить матері повенути його до закладу дошкільної освіти. Групи укомплектовано. Як бути? Подальші дії? Якими документами керуватись? Дякую.

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

  8. Людмила:

    Доброго дня,підкажіть, будь ласка, якщо мама забирає дитину на гурток в інших заклад під час денного сну, чи ж правомірною заборона завідуючою ДНЗ, в той же день повертати дитину назад в садок (уже на вечерю, яка оплачується частково батьками). Дякую

    Відповідь: це питання регулюється на рівні вас та організації

  9. Ірина:

    Доброго дня. Мене цікавить таке питання. Скажіть будь ласка, яка максимальна кількість дітей під час епідемії по закону має відвідувати садочок? Директорка садочка нам відмовила не дивлячись на те, що заяву ми писали ще взимку та були впевнені що ми зараховані.Каже немає місць

    Відповідь: варто звернутися з питанням до місцевого органу влади

  10. Юлія:

    Доброго дня, ми записані в садочок на 2021 рік, в лютому нам буде 3 роки. То зарахують нас в садочок аж у вересні 2021 року, чи є якийсь варіант, щоб швидше попасти?

    Відповідь: з цього питання варто комунікувати з місцевим органом влади

Добавить комментарий