В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Юлія:

    Доброго дня,підкажіть будь ласка , чи може мама працювати в групі(садочку) своєї дитини? Дякую

    Відповідь: це вирішує орган освіти та місцевий орган влади

  2. Ніна:

    Сільська школа-сад. У садочку за списком всього 4 дітей. Чи є підстави для закриття такого ЗДО?

    Відповідь: вирішукє місцевий орган влади/відділ освіти

  3. Тетяна:

    Доброго вечора. Скажіть будь ласка, чи є законним, що у спальному приміщенні ясельної групи, розташованому на 1му поверсі — глухі вікна, нема можливості провітрити кімнату. Куди можна звернутись, щоб вирішити це питання?

    Відповідь: до місецвого віддділу освіти

  4. Ольга:

    Добрий день! В групі дитячого садка було оголошено карантин у зв’язку з випадком вітряної віспи.

    Здоровим дітям цієї групи, які раніше не перехворіли на вітряну віспу або не мають довідки про повний курс щеплення від цієї хвороби і знаходились в контакті з захворілим, заборонили відвідувати садок протягом 10 днів.

    Відвідування садка на цей період відбувається при наявності довідки від лікаря про імунний статус дитини або про повний курс щеплення від вітряної віспи.

    Чи є правомірними такі карантинні заходи з боку керівництва і штатного медика дитячого закладу?

    Відповідь: оцінку може надати відповідний судовий чи державний орган

  5. Ольга:

    Добрий день. Скажіть будь ласка чи можемо ми щось зробити у такому випадку. Я і чоловік працюємо офіційно у іншому місті ніж прописані. Переїхали в це місто як дитині виповнився рочок. Зразу стали на чергу у садочок. Мені виходити на роботу у червні а по черзі ми не просунулись і невідомо чи взагалі попадемо. Чи можемо ми попасти у садок?

    Відповідь: це питання варто адресувати місцевому відділу освіти

  6. Анастасія:

    Доброго дня!Чи мають право дитину не прийняти до садочка,через запізнення?Ми часто спізнюємось на 10,15хвилин,через те,що дитина не може встати.І нас постійно сварять.

    Відповідь: це сфера виключно ваших відносин та ДНЗ

  7. Юрий:

    Доброго дня! Підкажіть будь — ласка! Запрошення до садочку має приходити з квітня місяця 2020 р. Якщо я виберу садочок, то маю обов’язково віддавати дитину з вересня місяця, чи можна почекати до зими?

    Відповідь: це ви погоджуєте з місцевим органом влади

  8. Снежана:

    Доброго дня. Живемо в столиці України, а бюрократія як в СССР. Не дозволяють використання зволожувач повітря в групі (ігрова та спальня) у дитячому садочку, при цьому вологість повітря становить лише 25% (згідно нормам має бути від 40% до 60%)! Які для цього потрібні документи чи дозволи? Є тільки зволожувач, сертифікат в якому зазначено, що це «прилад електричний побутовий», та інструкція де вказаано, що має використовуватись в «побутових цілях для зволоження повітря». Що ще треба щоб переконати, що його можна використовувати?

    Відповідь: у вашому питанні важлива очна фахова допомога

  9. Іванна:

    Добрий день.Чи має право садок відмовити взяти дитину з інвалідністю 1група підгрупа А ?Дитина сама не сидить і не ходить але мама згідна іти асистентом дитини.

    Відповідь: ні

  10. Василь:

    Доброго дня. В нашій групі є хлопчик який б’є всіх дітей. Розмовляли з його батьками, їм байдуже, во вважають що це нормально. Чи маємо ми право вимагати щоб цього хлопчика перевели в іншу групу???? Дякуємо.

    Відповідь: питання в компетенції адміністрації закладу

Добавить комментарий