В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Ольга:

    Дитині 5 років.Стоїть на електронній черзі в садок вже 4р. По списку не проходить і з вересня. Чи є законі підстави вимагати позачергового прийняття дитини в підготовчу групу?

    Відповідь: це питання не регулюється законом, а виключно рішенням місцевого органу влади та ДНЗ

  2. Наталія:

    Що робити, якщо в місті обидва садочки зачиняють на ремонт одночасно терміном на місяць? Відпустки не дають, залишити немає з ким. Чи повинна бути хоча одна діюча група?

    Відповідь: це питання виключно до ДНЗ та місцевого органу влади

  3. Наталия:

    Якщо дитина не спить вдень, чи мають право відмовити у відвідуванні садочка мбо перевести у адаптивну групу, тривалість знаходження в якій до обіду!?

    Відповідь: це питання по законодавчого регулювання

  4. Георгій:

    Доброго дня.
    В грудні 2021 року дитині виповниться 3 рочки.
    Чи має право дитина піти в садочок з 01 вересня 2021р? тобто в 2роки 9 місяців.

    Відповідь: це питання не регулюється законодавчим актом, а виключно вашим рішенням та ДНЗ

  5. Оля:

    Доброго дня!Чи можу я записати дитину в садочок в 4 роки

    Відповідь: звісно

  6. Олена:

    Доброго дня чи має право відвідувати дитина садочок якщо немає всі прививок?

    Відповідь: згідно останній рішень ВСУ — ні. Але питання порадимо вирішувати з місцевим відділом освіти

  7. Karolina:

    Доброго дня) Чи має про дитина, яка йде в школу у вересні відвідувати Садочок до 1вересня?

    Відповідь: це право не регулюється законом. Це волевиявлення ваше та ДНЗ/ДЗ

  8. Анна:

    Доброго дня. Підскажіть будь ласка в серпні дитині буде 3 роки, на вересень 2021р ми не можемо попасти до садка так як по електронній черзі ми не проходимо. Кількість дітей яка набирається 30, ми 32. Як діяти куди йти і домагатися щоб взяли в садочок, так як нам сказали у відділі освіти, що не факт, що і в 4 попадем. Чи Проживаємо в м. Ірпінь, катастрофічно не вистачає місць. Чи зобов’язаний садочок в 3 роки брати обов’ язково дитину в дошкільний заклад. Дякую

    Відповідь: ні, це питання виключно в компетенції ДНЗ\районного відділу освіти

  9. Лена:

    Доброго дня! Чи мають право не брати дитину в садочок ,якщо батьки офіційно не працюють ?

    Відповідь: не мають

  10. Галина:

    Моїй дитині в грудні 2021 року виповниться 7 років (дитина не з особливими потребами просто знаючи свою дитину вважаю що краще для нього буде коли він піде до школи на слідуючий рік) чи може дитина в вересні 2021 року залишитися ще в садочку. (В садочку стверджують що дитина мусить іти вже до школи, а щоб залишилася треба пред’явити їм довідку що дитина з особливими потребами.

    Відповідь: це питання регулюється вами та ДНЗ виключно

Добавить комментарий