В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Руслана:

    Доброго дня! Скажіть будьласка чи має право мама сидіти біля дитини у садочку якийсь пеаний період якщо дитина плаче і скільки цей період є дозволений і чи це прописано є десь у законі?

    Відповідь: такі випадки в законодавстві не прописані. Але в цілому, законодавство покликано на виховання здорових дітей, в тому числі і емоційного стану, тому всі дії, і ваші, і ДНЗ мають бути покликані на забезпечення інтересів дитини

  2. Анна:

    Доброго дня. Цього року моя дитина пішла до ясельної групи. Уже 2 тижні воджу її до 12ї години (тобто половину визначеного робочого дня). завідуюча аргументує такий розпорядок «піклуванням про дитячу психіку», хоча моїй дитині 2,7 р.. ходить із задоволенням до ДНЗ і без плачу. На мої звернення до завідуючої щодо перебування дити повного дня в садочку — відмова. Рахунок за садочок виставили так. начебто дитина ходила повний деень,а не половину. Я можу це оскаржити?Куди звертатись?

    Відповідь: до місцевого органу влади, міносвіти

  3. Саша:

    Доброго дня. До якої години мають працювати садочки згідно законодавства?

    Відповідь: закон часів години не встановлює, це робить місцевий орган влади

  4. НАТАША:

    Доброго дня. У мене двоє дітей ходять в один садочок. Чи маю я право на знижку на плату за харчування?

    Відповідь: якщо ви не одинока, не малозабезпечина- то ні.

  5. Марта:

    Доброго дня!Мою дитину зарахували до дитячого садка,проте спальних місць в групі не вистарчає- завідуюча садочку говорить що потрібно купувати розкладачку або спати на їхніх шматяних розкладачках.Підскажіть куди скаржитись з цього приводу? У чи законно те що завідуюча набрала в садок дітей не маючи при цьому їх де розмістити?

    Відповідь: звертайтесь зі скаргою до місцевого органу влади, такі дії незаконні

  6. Вова:

    Доброго дня. Підскажіть будьласка яка відповідальність за те що дитина продовжувати відвідувати дитячий садок якщо видана довідка по догляду за нею до 6 років

    Відповідь: позбавлення можливості і далі перебувати по догляду, або ж виключення з дит.садку

  7. Леся:

    Доброго дня!!!Ми переїхали в інше місто приписка є.Дитину в садік відмовляються брати зсилаючись на чергу (дитині 3.5р.) і що ми запізно звертаємося.Стою у ЦЗ і хочу іти на роботу.як мені поступати далі??? ДЯКУЮ!!!

    Відповідь: письмову відповідь-відмову отримати, і далі оскаржувати її

  8. Маріна:

    Доброго дня! Нашу дитину залишили у середній групі ще на 1 рік, коли вона повинна йти до старшої, на слідуючий рік йде до школи. Завідуюча не хоче переводити до старшої бо немає місць. Що нам робити?

    Відповідь: писати скаргу, в тому числі до місцевого органу влади, відділу освіти

  9. маряна:

    добрий день підскажіть куди можу звернутися з питанням того що приводять хворих дітей до дитячого садочка, завідуюча відповідає на скарги батьків що вона не має права не прийняти дитину бачивши що дитина хвора в, медсестри у садочку нема,якщо це село медсестра повинна бути?

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади

  10. Оксана:

    Скажіть будь-ласка, що робити, коли завідувач ДНЗ, відмовляється залишати дитину повторно у старшій групі. Дитині 6років, я хочу, щоб ще рік дитина була у садочку. Домовитись з нею неможливо.

    Відповідь: напишіть письмове звернення на її імя як керівника, і отримайте таку ж письмову відповідь, певні зараз ви лище усно спілкуєтесь

Добавить комментарий