В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Світлана:

    Доброго дня!Звертаюся з таким питанням. На 01 вересня 2017 року моїй дитині виповниться 6 років, в ДНЗ залишатися не дозволяють,ссилаються на нестачу міст, яким чином я можу залишити дитину в ДНЗ, куди потрібно звертатися і які документи надавати.

    Відповідь: до місцевого органу влади чи до суду

  2. Оленка:

    Доброго дня .скажіть будь ласка.Ми написали заяву в садів на 2018 рік ми в черзі 5.Але нам сказали щоб ми на ту чергу не дивилися бо перше беруть тих дітей в кого батьки в Ато .Потім беруть тих в кого батьки працюють офіційно.А потім беруть тих у кого дитина ходить в садік а на її місце іде друга їхня дитина.бо кажуть що за нею місце тримається аж потім може іти моя дитина

    Відповідь: такий розподіл в межах компетенції місцевого органу влади, тому радимо вам до них і звернутися

  3. Марина:

    Доброго дня! Мій син піде до школи у сім років в 2018,але цього року у нас випуск у садочку, і я не хочу залишати дитину в садочку ще на рік ( він буде ходити у дошколярик). Чи можна забрати документи із ДНЗ і лише через рік піти до школи?

    Відповідь: так

  4. Юлія:

    Доброго дня. Скажіть будь ласка, чи маю я законне право лишити дитину в садку, якщо на вересень 2017 року йому буде 6 років (7 виповнюється у жовтні). Дефектолог сказала, що за останнім листом МОН (дайте будь ласка лінк на цей лист) такого права у нас вже нема і за її словами із садку
    будуть виключені діти, народжені у жовтні.

    Відповідь: з ДНЗ ніхто нікого виключити не може.

  5. Marina:

    Добрий день. Звертаюсь з таким питанням. Мій син ходить в спеціалізований садок зпр. День народження 26 вересня (буде 7 років). На даний момент 6 років. Ми хотіли залишити дитину ще на рік, але дефектолог і завідуюча заявили, що від засідання ПМПК(Психо-медико-педагогічна комісія) прийшли рекомендації, що вересневі діти також ідуть на комісію, яка направляє в школу. Скажіть, будь — ласка, чи маємо ми право це оскаржити. І які методи впливу можна використати? Дякую.

    Відповідь: звернення/скарги та альтернативний висновок лікарів

  6. Дячук Марина:

    У моєї дитини в травні випуск із садочка. До якого часу вона має право ходити у садок після випуску? Цього року завідуюча відмовилась приймати таких діток у серпні.Чи мала вона на це право?

    Відповідь: ні, пишіть скарги

  7. Ульяна:

    Скільки часу дитина може не ходити в садок і щоб її не включили з старшої групи?

    Відповідь: таких строків закон не встановлює

  8. Марина:

    Здравствуйте! Моему ребенку в июле исполнилось 6 лет. Я решила отдавать ее в школу в 7, садик мы не посещает с 5 лет, так как она очень болезненная девочка. Два дня назад к нам пришли работники Службы защиты детей и обвинили меня в нарушении родительских обязаностей, так как мой ребенок не посещает школу по достижении 6 лет без медицинских показаний, так как справку семейный врач нам не выдала — за последний год недостаточное количество раз обращались. Сказали, что ребенок уже автоматически зачислен в районную школу. Меня заставили писать объяснительную, и поставили на учет как «неблагополучную семью». Сказали, что теперь мне следует пройти комиссию, где решат буду ли я платить штраф, что теперь меня ожидают регулярные проверки условий проживания ребенка и тд. В тот же день, когда ко мне обратились из Службы, я восстановила ребенка в старшую группу садика, что на решение Службы поставить нас на учет не повлияло. Так же я написала заявление о приеме ребенка в школу на следующий год. Скажите, пожалуйста, правомерны ли действия Службы защиты? Имеют ли они право ставить нас на учет, совершать проверки? Я нахожусь в разводе с отцом ребенка, на данный момент живу в гражданском браке, не работаю. Мне угрожали лишением родительских прав. Неужели я не имею права сама решать ходить ли моему ребенку в сад, и в каком возрасте отдавать его в первый класс?

    Відповідь: вашу ситуацію необхідно вивчати для надання правового висновку. Лише за вашими словами висновок зробити не можливо. Зверніться за очною фаховою допомогою

  9. Ольга:

    Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи мають право закривати садочок «на канікули» в зв’язку з тим, що не можуть почати опалювальний сезон (не закупили вугілля, не заключили договір з фірмою тощо)? Якщо ні, то куди можна звернути колективне звернення з цього приводу?

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади

  10. Ирина:

    Добрый день. Обизательно нужно делать ребёнку все привывки в детский сад?

    Відповідь: це вирішуєте ви та ваш лікар, комісія лікарів

Добавить комментарий