В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Доброго дня. Цікавить таке питання. Моїм діткам 28жовтня 2017 виповниться 2 роки. Ми зареєстровані по електронній черзі в садок, черга підійде на 2018 рік на літо. Діти трійнята. Хочу щоб діти пішли з двох років а листопаді а не аж літом. Самій важко справитись дома з дітьми, хочу в садок їх дати. Підходила в два садки до завідуючих і відмовили,кажуть з літа. Але в моєму місті не хотять брати тих діток в садок які не вміють ходити на горшок і самі не їдять. Чи мають право в ясла не брати таких дітей. ? І з якого віку взагалі ясла? в моєму місті з двох, а подруга живе в іншій області то в них з 1,5рочка. Чому так?

    Відповідь: зверніться за розясненням до відділу освіти вашого місцевого органу влади

  2. Олександа:

    Доброго дня. Підкажіть будь-ласка, моїй донечці 3 роки і 2 місяці, я працюю офіційно, хочу віддати дитину у дитячий садок але там немає місця (в садочку одна змішана група)чи маю я право на те щоб дитина відвідувала садок оскільки я працюю на держ.роботі

    Відповідь: наразі є електронная черга, та порядок вступу до ДНЗ. Зверніться до відділу освіти

  3. Елена:

    Здравствуйте. Подскажите пожалуйста какие документы регламентируют взаимоотношения родителей и работников ДУЗ? На данный момент интересует имею ли я право находится первое время с ребёнком в дет садике в период адаптации? Есть ли прописанный закон который это запрещает ? Если нет как долбится разрешения? Спасибо. Ps : никакого договора между сажом и родителями нет.

    Відповідь: декілька нормативних актів, які зазначені до статті на сайті

  4. Ірина:

    Доброго дня! У групі, яку відвідує моя дитина няні 80 років, вона нічого небачить (це дійсно так і реагує вона тільки на голос), але окуляри носити соромиться. Відповідно, в групі брудно, всю роботу за неї роблять вихователі, залишити дітей на няню навіть на 10 хв небезпечно — вони, практично, самі, був нещасний випадок. Вихователі скаржаться. Але вона безрідня і директору її шкода. як бути нам батькам?

    Відповідь: звертатись до відділу освіти

  5. Таня:

    директор садочка наполягає,щоб дитина йшла до школи в 6. відмовляємося. директор мотивує тим, що дитина не зможе відвідувати садочок до 7. чи це законно забороняти відвідувати садочок дитині до 7 років? що робити?

    Відповідь: не законно

  6. Наталія:

    Доброго дня. Моїй дитині на 1 вересня буде 2,8 роки.До цього був в групі найменшим але зовсім не відставав.Трішки менше слів вимовляє. В серпні нашу групу розформували на молодшу(26 діток) і яслі (6діток). Мій попав знову в яслі. Мало того що їх розділили з дітьми так щей змінили групу (приміщення) , няню і вихователів.Від стресу дитина почала плакати вночі, впісюватись, плаче щодня — не хоче в садочок. Просила завідуючу приєднати до молодшої групи його. Каже що потім не буде де його діти. Бо всі підуть в школу а йому буде 5,8 і що тоді…..Наразі я в розпачі від стану дитини і не знаю хто може мені допомогти.

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади та змінить ДНЗ

  7. Любовь:

    Плануємо з чоловіком на рік виїхати за кордон на роботу!Дитину зараховано в садочок з 1-го вересня!Чи є якась заява яку можна написати щоб нам тримали місце?

    Відповідь: законодавчо встановленої форми не має

  8. Юлія:

    Якщо я відмовлюсь і не здам старшу дитину в ДНЗ зараз,аж до досягнення дитиною 5-річного віку.То чи черга(місце) наше пропаде?

    Відповідь: цілком можливо, якщо є попит на вступ, тримати для вас місце ДНЗ не повинен

  9. Юлія:

    Доброго дня.Моїй дитині в вересні буде 2.8 років.Нам сьогодні повідомили що нас прийняли до ДНЗ. Але у мене є ще одна дитина їй 1.3 роки.Чи можу я відмовитись і не здавати старшу дитину в ДНЗ зараз аж до досягнення дитиною 5-річного віку.???????????

    Відповідь: це ваше право

  10. Таня:

    Ми проживаємо в селі. Написала заяву в садочок коли дитині було три місяці в черзі були 14, прийшла до завідуючої взнати чи ми попадаємо в садочок, так вона мені повідповіла, що ми уже в черзі 20, тому що нас підвинули діти атошніків і багатодітних сімей,тому в цьому році в садочок нас не візьмуть і не відомо чи попадем ми в список на наступний рік, хоч як пізніше вияснилось то вона набрала групу дітей своїх родичів і друзів. Зараз дитині два роки і три місяці я хотіла здати дитину в садочок і вийти на роботу. Що у даному випадку можна зробити?

    Відповідь: звертатися зі скаргою до місцевого органу влади

Добавить комментарий