2014-07-22 10.55.482014-07-22 10.55.59

Сьогодні біля Верховної Ради України відбувся мітинг матерів щодо зменшення допомоги при народження та ліквідації допомоги по догляду за дитиною.  Матері обурені діями держави щодо економії саме на дітях, а не на депутатах та чиновниках і вимагають повернути їм ці виплати.

Ці забрані кошти дуже часто для матерів є єдиним джерелом доходів і забираючи їх уряд ставить їх у надзвичайно складне становище.  І це змушує матерів все частіше виходити на мітинги щодо цих дій держави. Окрім Києва подібні акції пройшли у Івано-Франківську, Дніпропетровську та інших містах.

Як зауважує правозахисник Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк такі дії держави залишається не зрозумілим і не правильними, особливо  щодо ліквідації допомоги по догляду, яка по своїй суті була однією із найбільш адресних зі всіх видів допомог сім’ям з дітьми. Якщо уряд пішов на суттєве зменшення видатків на соціальну сферу, то в першу чергу скорочуватися мали б «професійні» пільги для депутатів, прокурорів та інші види допомоги , які надаються незалежно від того чи потребує конкретна родина цієї допомоги чи ні і аж ніяк не допомога по догляду за дитиною. Але наш уряд вирішив інакше, чим як на мене значно скоротив обсяг соціального забезпечення найбільш вразливих груп населення.

Потрібно зазначити, що навіть науково-експертне управління Верховної Ради ще перед прийняттям вищезазначених змін наголошувало на тому, що скасування цих виплат на дітей є порушенням статті 22 Конституції України та порушує основний принцип статті 48 щодо достатнього життєвого рівня для себе і своєї сім‘ї.

З метою відновлення конституційних прав вже зібрано понад  3000 підписів під петицією до уряду щодо повернення допомог на дітей http://www.petitions247.net/doglyad  і кількість підписів проводжує зростати.  Це звернення вже надіслано депутатам і урядовцям.

Крім того, на розгляді Конституційного суду України  перебуває конституційне подання від народних депутатів щодо неконституційності відповідних змін.

Фото із митингу в м. Києві  https://www.dropbox.com/sh/4o4a66y5usmmb5p/AABtY8VNfERaIUb3LjHur0hCa 

 

Tags: ,

Добавить комментарий