Опіка та піклування — це система заходів, спрямованих на забезпечення особистих і майнових прав та інтересів неповнолітніх дітей, а також повнолітніх осіб, які за віком чи станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки.

У яких випадках встановлюється опіка (піклування)  ?    

Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіці підлягає дитина, яка не досягла 14 років, а піклуванню – від 14 до 18 років.

Опіка (піклування) над неповнолітніми (малолітніми) дітьми, встановлюється, якщо батьки: померли, невідомо їх місцезнаходження, визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими.

Опіка також встановлюється над повнолітньою особою, яка визнана у судовому порядку недієздатною через нездатність усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними внаслідок хронічного стійкого психічного розладу.

Чи можливе встановлення опіки (піклування) за життя батьків неповнолітніх ?

Опіку (піклування) може бути встановлено і за життя батьків неповнолітніх (малолітніх) дітей у випадках, коли батьки:

— судом позбавлені и батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку, незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;

— визнані в судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають у приватному стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні і будинках-інтернатах);

— понад 6 місяців не можуть займатися вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час, за станом здоров’я і інваліди І-ІІ груп;

— понад 6 місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ;

— відмовились від дітей у встановленому законом порядку;

— виїхали на постійне місце проживання або постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;

— перебувають під слідством.

Хто відповідальний за здійснення опіки та піклування ?

Згідно зі ст. 56 Цивільного кодексу України органи, на які покладено здійснення опіки та піклування, їх права та обов’язки щодо забезпечення прав та ін­тересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, вста­новлюються законом.

Безпосереднє ведення справ щодо  опіки та піклування покладається у межах їх компетенції на відповідні відділи і управління  місцевої державної адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад. У селищах і селах справами опіки і піклування безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад.

Ведення справ з опіки і піклування  щодо неповнолітніх здійснюється органами в справах сім’ї та молоді та службою в справах неповнолітніх. Органи освіти здійснюють діяльність з питань виявлення, обліку та передачі дітей — сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, до дитячих будинків, шкіл-інтернатів різних профілів, на усиновлення, під опіку (піклування). Щодо осіб, визнаних судом недієздатними чи обмежено дієздатними ведення справ покладено на відділи охорони здоров’я. Щодо дорослих дієздатних осіб, що потребують піклування за станом здоров’я — на органи соціального захисту населення. Ці відділи виконують усю підготовчу роботу, пов’язану з призначенням опіки (піклування), здійснюють організаційні і контрольні функції.

Процедура встановлення та припинення опіки та піклування над повнолітньою особою

Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, яка страждає на психічний розлад, зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами,  може бути подана членами її сім’ї, органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом. Аналогічно заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім’ї, близькими родичами незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання її недієздатною після набрання ним законної сили надсилається органові опіки та піклування. Таке рішення є підставою для призначення фізичної особи, яка обмежена у цивільній дієздатності, піклувальника, а недієздатній фізичній особі — опікуна.

Рішення про поновлення  цивільної дієздатності фізичної особи відбувається за заявою самої фізичної особи її піклувальника, членів сім’ї або органу опіки та піклування. Якщо фізична особа, яка за рішенням суду визнана недієздатною, видужала, або ж її психічний стан значно поліпшився, то за заявою її опікуна, органу опіки та піклування та на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи суд своїм рішенням скасовує рішення про визнання фізичної особи недієздатною та поновлює її цивільну дієздатність.

Процедура встановлення та припинення опіки та піклування над неповнолітньою особою

Щодо встановлення опіки над малолітньою дитиною та піклування над неповнолітньою дитиною, судова процедура встановлення опіки чи піклування можлива лише у випадку, якщо підставою для встановлення опіки та піклування є справа у провадженні суду, в процесі розгляду якої стало відомо про наявність дитини, яка залишилась без батьківського піклування. У таких випадках встановлення опіки чи піклування здійснюється у тому ж провадженні . У всіх інших випадках опіка та піклування встановлюються органами опіки та піклування.

Підставою для припинення опіки є передача малолітньої дитини до компетенції органу, а саме органу опіки та піклування . який приймає відповідне рішення про припинення опіки, або суду.

Важливо знати

Підставою для припинення опіки є досягнення дитиною 15 років. У цьому випадку опіка автоматично перетворюється на піклування, і опікун без додаткового рішення стає піклувальником з відповідними правами та обов’язками.

Піклування припиняється відповідно до підстав, визначених у ст. 77 Цивільного кодексу України. Зокрема такими підставами є :

досягнення фізичною особою повноліття;

реєстрація шлюбу неповнолітньої особи;

надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;

— поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена.

Додатковими підставами для припинення опіки є смерть опікуна або підопічного.

Tags: , ,

177 комментариев on Встановлення та припинення опіки (піклування)

  1. Наталія:

    Органами опіки та піклування над неповнолітніми особами є служби у справах дітей. Хто є органом опіки та піклування над повнолітніми особами?

    Відповідь: для повнолітніх такого органу не потрібно

  2. Катерина:

    Добрый день Чи маю я право повернуть своего брата меншого без моего участия в свою симю я була його опикуном ну мени призупинили опикуство щщо потрибно робити що його повернуть в свою симю

    Відповідь: почніть зі звернення до місцевого органу влади

  3. Может ли Служба по делам детей заставить меня выполнять обязанности опекуна если уже была комиссия? Больше месяца назад мною написан отказ. Служба настаивает на том что я должна собирать документы, несмотря на то что уже была комиссия, для отправки детей в реабилитационный центр. Кто должен собирать документы?

    Відповідь: спільно, та за погодженням.

  4. Добрый день. Подскажите пожалуйста с какого момента опекун имеет право не выполнять свои обязанности?

    Відповідь: з дати визначення опікуном

  5. Лілія:

    Добрий день. Якщо матір являється опікуном дитини з інвалідністю, але зараз знаходиться в лікарні на стаціонарі. Хто може замість неї поновити документи на інвалідність, і як це правильно зробити? Дякую.

    Відповідь: лише вона

  6. Дана:

    Добрий день. У мене питання: в 2010 р. бабуся визнана судом недієздатною і внука призначено її опікуном. Внук хоче поїхати за кордон. З бабусею залишається її син (батько внука). Чи потрібно знімати опікунство з внука? Якщо так, то який порядок дій? Чи обов’язково потрібно призначати нового опікуна? Наперед дякую.

    Відповідь: без огляду ваших документів відповісти не вбачається можливим

  7. Тетяна:

    Чи можна позбавити психічно хвору людину дієздатності якщо вона перебуває за кордоном.

    Відповідь: за рішенням суду та процесуальним порядком, так

Добавить комментарий