Хто придумав не реєструвати дітей, які були народжені не в пологовому будинку? Хто зекономив на матерях, які народили чи народять вдома? Хто хоче затягати молодих батьків по судах? Правильна відповідь — Міністерство юстиції України.

В багатьох засобах масової інформації з’явилося повідомлення про те, що відтепер в Україні, діти, які були народжені не в пологовому будинку, реєструватися не будуть, за винятком екстрених випадків. Домашніх дітей, які з’явилися на світ без зайвих свідків, тягатимуть по судах. Виняток робитимуть тільки тим, хто справді просто не встиг доїхати до пологового. Отримати свідоцтво про реєстрацію дитини зі старим пакетом документів — довідкою від педіатра та заявами від двох свідків — більше не вдасться.

До вашої уваги коментар Максима Щербатюка, юриста Української Гельсінської спілки з цього питання:

«Потрібно зазначити, що змінами, які були внесені Міністерством юстиції у Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні було виокремлено окрему групу матерів, які обмежуються у своїх правах на реєстрацію своєї дитини.

Зокрема, якщо раніше жінки, які народжували дома мали можливість зареєструвати свою дитину на підставі медичної довідки і заяви двох свідків присутніх при пологах, то тепер вони такого права позбавлені і змушені добиватися реєстрації  своєї дитини через суд.

Таке виокремлення видається незрозумілим і невмотивованим, зважаючи, на досить поширену в Україні, як і у багатьох інших країнах,  практику народження дітей у домашніх умовах.  По суті для цих матерів безпідставно створюються додаткові перешкоди у реалізації ними своїх прав, тобто є підстави говорити про їх дискримінацію при внесенні відповідних змін до законодавства.

З іншої сторони, народженні дома діти, фактично зависають у повітрі (залишаючись безправними) до часу коли батьки зможуть і схочуть  пройти доволі тривалий судовий процес щодо їх реєстрації.  І тут так само потрібно говорити про порушення прав цих дітей, які протягом тривалого часу не будуть зареєстровані.

Однозначно від цього нововведення виграє державний бюджет, оскільки на таких дітей до їх реєстрації неможливо отримати жодного виду допомог, які передбачені законодавством для сімей з дітьми. Також не можливо буде отримати пільги, як багатодітна сім’я, якщо ця дитина буде третьою у сім’ї».

1 комментарий on В Україні з’являться діти, яких не існує

  1. Юлия:

    Здравствуйте. извините, пожалуйста, что не по теме (на сайте не нашла ссылки). У меня «наболевший» вопрос: как отдать ребёнка в школу, если ему не делали прививок? По закону родители имеют право отказаться от прививок, также и ребёнок имеет право на образование, а на практике в поликлинике не дают мед. допуск к школе (санстанция штрафует врачей). Очень прошу, подскажите, что делать, на какие законы «опереться» (на адвоката и судебное разбирательство просто нет материальных средств). Спасибо. с ув. Юлия

    Відповідь
    Потрібно зазначити, що у законодавстві є норми, які передбачають необхідність здійснення прививок, а з іншого боку є ті, які визначають обовязковість загальної середньої освіти і права на навчання. І цьому випадку тільки суд може вирішити цю ситуацію.
    Водночас, як вихід мами беруть медичні довідки про те, що прививки не були здійсненні по медичним причинам, які є достатніми для того щоб вирішити цю проблему. Існують і інші більш складніші схеми. Але хотів би зазначити, що не рекомендував би робити медичні довідки про те, що прививки зроблені, оскільки потім медичне втручання буде здійснюватися із врахуванням того, що прививки були зроблені, а оскільки така вакцинація не була здійснена, то це буде ставити під небезпеки здоровя дитини.

Добавить комментарий