1-H7YBp-700x44621 лютого 2014 року Верховною Радою було прийнято закон, який регулює встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей. Відповідно до нього, учасники масових акцій, що розпочалися 21 листопада 2013 року, мають право на державну допомогу у разі отримання тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, у разі знищення або пошкодження майна, а також передбачає допомогу членам сімей осіб, які загинули у масових акціях громадського протесту.  Для отримання постраждалими такої соціальної допомоги, необхідно привезти свої медичні історії до належного стану.  Для цього потрібно звернутися до міліції для відкриття кримінального провадження. Лише після проведення судово-медичної експертизи можна отримати соціальну допомогу. Має бути встановлено факт, що травма була отримана саме на Майдані. Закону Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей визначає такі розміри державної допомоги:

1) допомога у зв’язку зі смертю члена сім’ї, який брав участь у масових акціях громадського протесту, за умови, що смерть безпосередньо пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, — один мільйон гривень;

2) допомога у зв’язку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень учаснику масових акцій громадського протесту — сімсот тисяч гривень;

3) допомога у зв’язку з нанесенням тілесних ушкоджень середньої тяжкості учаснику масових акцій громадського протесту — п’ятсот тисяч гривень;

4) допомога у зв’язку з нанесенням легких тілесних ушкоджень, побоїв, мордувань учаснику масових акцій громадського протесту — двісті тисяч гривень;

5) допомога у зв’язку із знищенням або пошкодженням майна учасника масових акцій громадського протесту — в розмірі витрат, необхідних для відновлення майна або придбання майна аналогічної вартості.

Порядок призначення і виплати державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей і перелік документів, необхідних для призначення, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

На сьогоднішній день немає жодних розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів на допомогу у зв’язку з нанесенням тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. Розгляд питання про план дій, необхідних для виконання цього закону, було призупинено через брак коштів. Проте, є певні зрушення щодо одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, які загинули під час масових акцій протесту.

Так, 28 березня 2014 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №76, яка забезпечує соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися. Ця постанова передбачає одноразову грошову допомогу членам сімей осіб, що загинули, та доплату до пенсії у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним членам сімей, які перебували на утриманні осіб, які загинули під час участі в масових акціях протесту, а також працівників правоохоронних органів і військовослужбовців, смерть яких пов’язана з участю в зазначених акціях у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 року. Списки осіб, члени сімей яких мають право на одержання одноразової грошової допомоги та доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна подивитися за посиланнями: http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article;jsessionid=86A57348898C9A98DC895EB5846A111B.app1?art_id=161286&cat_id=161043 та http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article?art_id=162162&cat_id=161043.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України  від 06.05.2014 №275 визначено порядок отримання одноразової грошової допомоги членам сімей героїв Небесної сотні. До них відносяться:  дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти, непрацездатні батьки, а також особи, які на час загибелі (смерті) зазначених осіб перебували на їх утриманні. Допомогу може отримати лише один з членів сім’ї. Для цього необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання або перебування з відповідною заявою, в якій зазначаються реквізити рахунку в уповноваженому банку, на який перераховується допомога. До заяви потрібно також додати:

  • копію документа, що посвідчує особу (з пред’явленням оригіналу);
  • копію свідоцтва про смерть особи (з пред’явленням оригіналу);
  • копію ідентифікаційного номера;
  • копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтва про одруження, свідоцтва про народження);
  • письмову згоду довільної форми про виплату допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів сім’ї;
  • довідку про склад сім’ї та довідку про доходи.

Орган соціального захисту населення протягом десяти днів після подання заяви та документів призначає допомогу уповноваженому представнику сім’ї. Допомога перераховується на банківський рахунок уповноваженого представника сім’ї у п’ятиденний строк після надходження коштів на рахунок органу соціального захисту населення. Розмір одноразової грошової допомоги дорівнює 100-кратному розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час виплати цієї суми.

21 травня 2014 року розпорядженням №479-р Кабінету Міністрів України було виділено 11692,8 тис. гривень Міністерству соціальної політики для надання вищезазначеної одноразової грошової допомоги.

Розмір доплати до пенсій у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним членам сімей, які перебували на утриманні загиблих осіб, залежить від кількості непрацездатних осіб в сім’ї: на одного непрацездатного члена сім’ї — 5000 гривень; на двох — 6500 гривень; на трьох та більше — 8000 гривень. Доплата виплачується якщо пенсія та зарплата членів сімей не перевищує 10000гривень. Виплата доплат здійснюється у порядку, встановленому для виплати пенсій відповідно до чинного законодавства.

Tags: ,

Добавить комментарий