Останнім часом досить популярними є розмови про необхідність будівництва доступного житла в Україні. Заявляється, що це дасть можливість працівникам бюджетної сфери покращити свої житлові умови.  Зокрема, нещодавно  Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов пообіцяв забезпечити киян доступним житлом.

Але що насправді криється під цими обіцянками ? Так програма будівництва доступного житла в Києві на 2010-2017 роки передбачає зведення близько 27,7 тисячі квартир за схемами фінансування:» 50х50 «, «70х30» та «50х30х20». Потрібно зазначити, що за програмою «Доступне житло», коли державою компенсується половина вартості квартири,  можуть розраховувати лише працівники бюджетної сфери.

А щодо більшості  тих людей, які стоять на квартирному обліку держава готова оплатити 30% вартості житла. Решта 70% ці люди повинні сплатити із своєї кишені.

Тут потрібно зазначити, що тільки рік назад коли тільки почала діяти  міська програма «Доступне житло» мова йшла про 100% державної оплати.

Також важливо відмітити, що за інформацією видання «Дело»,  для купівлі середньостатистичної однокімнатної квартири в Києві вартістю 600 тисяч гривень і із середньою заробітною платою в 3 тисячі гривень, на квартиру доведеться збирати близько 12 років. (70% з вартості квартири — 416 тисяч гривень). Щоб купити квартиру в Києві за 2 роки, українець повинен заробляти щонайменше 20 тисяч гривень.   Складно в цьому випадку говорити про забезпечення «доступності» житла, але цим не особливо переймаються державні чиновники.

Допомогти людям в такій ситуації могло б іпотечне кредитування. Але на сьогодні умови кредитування настільки жорсткі, що далеко не кожен покупець зможе їм відповідати, а відсотки настільки високі, що мало хто на них погодиться .

Крім того, дуже ймовірним є те, що відсутність відкритого списку претендентів, а також жорсткі умови надання цього «доступного житла» будуть сприяти тому, що нечисті на руку державні чиновники будуть прагнути отримати «своє», що також буде перешкодою навіть для тих, хто зможе назбирати ці досить не малі кошти.

Зрозумілим є те, що держава має здійснювати конкретні кроки задля того, щоб забезпечувати доступність житла для людей, які не можуть «потягнути» ринкові ціни.  Це є важливим для реалізації положень Конституції України щодо належного рівня життя. Водночас ці кроки, які пропонуються зараз є більше кроком назад у порівнянні з тим, про що говорилось ще у минулому році. І цілком очевидно, що вони не зможуть вирішити проблеми доступності житла.

Tags: ,

Добавить комментарий