Процедура призначення

 

Кому надається допомога

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування та відповідно до законодавства набули статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Куди звертатися за допомогою

Ця допомога призначається та виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання опікуна чи піклувальника або дитини.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для одержання допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, органу праці та соціального захисту населення подаються такі документи:

1) заява опікуна чи піклувальника про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;

2) копія рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування;

3) копія свідоцтва про народження дитини;

4) довідка з місця проживання заявника про склад сім’ї (для дітей, над якими встановлено опіку чи піклування і є вихованцями дитячих навчальних закладів, що фінансуються не за рахунок бюджетних коштів, — видана органом реєстрації довідка, у якій зазначаються статус дитячого навчального закладу і за які кошти він фінансується, а також підтверджується факт перебування у ньому дітей);

5) довідки про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує на дитину опікун чи піклувальник (у разі одержання пенсії на дитину органи праці та соціального захисту населення використовують відомості про розмір пенсії, що надійшли від органів Пенсійного фонду України на електронних носіях інформації).

Якщо опікун чи піклувальник проживає за місцем проживання дитини, над якою встановлено опіку чи піклування, подається довідка, видана органом праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації опікуна чи піклувальника про те, що він не перебуває на обліку як одержувач допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, і не одержує зазначеної допомоги.

Строк протягом якого виплачується допомога

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається на шість місяців. Питання про продовження виплати допомоги вирішується на підставі заяви та довідок про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує опікун чи піклувальник на дитину.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається з місяця, в якому була подана заява з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця до моменту досягнення дитиною 18-річного віку включно.

Підстави припинення виплати допомоги

Підставою для припинення виплати допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, є:

— звільнення від виконання обов’язків опікуна чи піклувальника;

— працевлаштування або взяття шлюбу дитиною до досягнення нею 18-річного віку;

— усиновлення дитини, передача дитини батькам;

— досягнення дитиною 18-річного віку;

— надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності, якщо вона записана матір’ю або батьком дитини.

У разі виникнення обставин, внаслідок яких може бути припинена виплата зазначеної допомоги, її одержувачі, служба у справах дітей, виконавчий комітет сільської (селищної) ради зобов’язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення, які виплачують допомогу.

Розмір допомоги

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається в розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.

У 2013 році розмір цієї допомоги буде складати:

Для дітей віком до 6 років: з 1 січня — 1944, 1 грудня — 2064 грн.

Для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 2420,  1 грудня — 2572 грн.

Водночас у разі коли на дитину виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога, розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги. Розмір призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги враховується як середньомісячний розмір зазначених виплат, одержаних на дитину за попередні шість календарних місяців.

У разі коли для дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, аліменти (за відсутності осіб, що за законом зобов’язані їх утримувати), пенсія, стипендія, державна допомога за попередні шість календарних місяців не нараховувалися, зазначена допомога призначається у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Чи включається до розрахунку розміру допомоги призначена державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування ?

Потрібно зазначити, що у разі передачі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку чи піклування або влаштування в дитячий будинок сімейного типу, прийомну сім’ю до розрахунку розміру допомоги на таку дитину не включається розмір призначеної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Чи призначається допомога у разі перебування дитини на повному державному утриманні ?

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні.

Водночас якщо дитина, яка перебуває на повному державному утриманні, під час літніх канікул перебуває вдома з опікуном чи піклувальником, зазначена допомога призначається за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки навчального закладу про те, що дитина в цей час не перебувала на повному державному утриманні.

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2811-12&p=1270204897733506

Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми»

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1751-2001-%EF&p=1270204897733506

 

 

 

Tags: , ,

85 комментариев on Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

  1. Анастасія:

    Підкажіть будь ласка,у нас така ситуація,діти з дня вилучення перебувають у нас,зараз ми оформляємо опіку,з якого моменту ми повинні отримувати виплату на них, з дня вилучення чи оформлення опіки?

    Відповідь: з дня оформлення

  2. Людмила:

    Доброго дня! Скажіть, будь ласка, я опікун малолітньої дитини, батьки позбавлені батьківських прав на неї, для того, щоб отримати допомогу на дитину, органу праці та соціального захисту населення вимагає довідки від виконавчої служби, що батьки не сплачують аліментів. Чи мають на це вони право?
    Я б надала ці довідки, але ми проживаємо в іншому місті, на телефонні дзвінки та на листи у виконавчій службі не відповідають, їхати далеко.

    Відповідь: направьте цінним з описом вкладення

  3. Наташа:

    Скажите пожалуйста в школе нужно платить за харчування если ребенок находится у меня под опекой

    Відповідь: залежить від рішення місцевого органу влади

  4. Зоя:

    Чи отримуватимуть опікуни якісь кошти після 18 років?

    Відповідь: вся інформація міститься в статті

  5. Ольга:

    добрый день я оформила наконец опеку над племянником моя сестра умерла от болезни ,Саше 6 лет можна узнать скока я буду получать и какого числа будут платить потомучто пока неполучила невкурсе всего чего должна знать.

    Відповідь: зверніться до УСЗ або ж прочитайте інформацію в статтях

  6. Ольга:

    доброго дня я оформила опику на племянника мальчику 6 лет ,можна узнать какого числа и скока я буду получать,моя сестра умерла от болезни.

    Відповідь: зверніться до УСЗ або ж прочитайте інформацію в статтях

  7. Павло:

    суми виплат дітям сиротам на оздоровлення віком до 18 років навчащ у профтехн училиш.

    Відповідь: значиться в статті

  8. Валя:

    Підкажіть будласка я бабуся опікунів,в мене четверо сиріт най старшому нема ще 18,а най меншій 4 роки,я переоформела у кінці січня гроші за відсутністю паспорта у середньої дівчинки мені сказали зробити паспорт і тоді прийти,коли прийшов паспорт мені сказали що гроші за ці місяці неповернення,чи мають вони на це право?

    Відповідь: з описаного вами- так

  9. Тетяна:

    Добрий вечір! Скажіть будь ласка в мене дитина під опікою,їй 1січня виповнилось 18 років, вона навчається в училищі,на неї будуть ще виплачуватись соцвиплати?

    Відповідь: якщо це денна форма- то так

  10. рого дня, навчаюсь в ліцеї, де не виплачують стипендію.
    До 18 років була під опікою брата, отримували допомогу 3600(+-) та по втраті годувальника, пенсію 1300. Цього місяця мені виповнилося 18, опікуна не має…
    Скажіть будь-ласка на яку допомогу мені тепер розраховувати, адже я навчаюсь в закладі де стипендію не платять.
    Чи будуть мені щось виплачувати просто як студентці сироті?

    Відповідь: зверніться в УПФУ за розясненням.

Добавить комментарий