Кому надається цей вид допомоги ?

Для окремих категорій працівників надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать, зокрема:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Для не бюджетних організацій  та підприємств законодавством надання матеріальної допомоги на оздоровлення не передбачено, але відповідні питання можуть бути визначені в колективному договорі.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення  ?

Головною умовою гарантованої виплати допомоги на оздоровлення є факт надання працівникові щорічної відпустки (або її частини). Так, для державних службовців обов’язково допомогу на оздоровлення надають до щорічної основної відпустки. У разі виходу працівника, скажімо, в додаткову відпустку у зв’язку з навчанням чи у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця.

Водночас для тих працівників бюджетної сфери, яким допомогу на оздоровлення виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці, її можуть надати у будь-який період за заявою працівника. Адже законодавство, яке дозволяє надання матеріальної допомоги на оздоровлення, не прив’язує її виплату до факту надання щорічної відпустки.

Чи виплачується ця допомога працівникам-сумісникам ?

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які працюють на умовах сумісництва, на законодавчому рівні не врегульоване.

Але, на думку Мінсоцполітики, матеріальну допомогу сумісникам надають на загальних підставах, якщо інше не передбачено окремими нормативними актами.

Розмір допомоги

Розмір допомоги залежить від категорії працівників, яким надають цю допомогу. Так, для педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата допомоги на оздоровлення відбувається у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само і для медичних та фармацевтичних працівників надання допомоги на оздоровлення виплачується  її у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Водночас, якщо йдеться про держслужбовців, то з травня 2016 року  ця допомога виплачується  у розмірі середньомісячної заробітної плат, яка обчислюється за два останні місяці перед місяцем надання відпустки.

 

Tags: , ,

56 комментариев on Допомога на оздоровлення

  1. марія:

    Добрий день.
    Я — працюю монтером кабельної мережі на підприємстві. До нас простих людей як завжди інформація щодо виплати коштів не доходить. Хочу знати -чи положено ,таким як я працівникам, матеріальна допомога на оздоровлення? Якщо спиратися на закон»Про оплату праці» , то так. В управлінні соц. без., працівникам підприємства(працівники офісу), де я працюю надають матеріальну на оздоровлення. Але договір як я розумію для всіх на підприємстві один.
    І чи має значення що ти в профспілці?

    Відповідь:так, звісно. Деталізація є в статті

  2. Ольга:

    Працюю керівником гуртка в садочку сумісником, а за основним місцем роботи в декреті. Не отримую ніяких доплат, це правомірно? Колективного договору ми не складали, це можливо?

    Відповідь: варто звернутись за очною фаховою допомогою, включаючи Держпрацю

  3. Анна:

    Працюю на повну ставку в одній лікарні та на пів ставки як сумісник в іншій . Чи маю я право на матеріальну допомогу на роботі де я сумісник ? ( практичний психолог)

    Відповідь: залежить від кол. договору

  4. Вікторія:

    Добрий день. Я працюю у фонді соціального страхування. 07.05.2021 приступила до роботи в зв»язку з закінченням відпустки по догляду за дитиною до 3 років. у липні хочу йти у щорічну основну відпустку за період 2016-2018 роки (є залишок невикористаної відпустки). Чи маю я право на отримання матеріальної допомоги? ( чи допомога надається тільки якщо період за який нараховується відпустка буде новий 2020-2021)?

    Відповідь: залежить від умов вашого кол.договору

  5. наталія:

    доброго дня, працюю у школі на посаді секретар — 1 ставка, та лаборант — 0,5 ставки. за колдоговор всім працівникам надається раз на рік мат.допомога на оздоровленняя, Чи можу я отримати матеріальну допомогу за обома посадами?

    Відповідь: залежить від положень вашого кол.договору

  6. Тетяна:

    Доброго дня.Працюю в школі ,в їдальні.Жодного разу за 8 років не отримувала оздоровчі.Педагогічний колектив отримує щорічно у 100% розмірі заробітної плати.Чи мають право техпрацівники на держання оздоровчих?

    Відповідь: залежить від умов кол.договору

Добавить комментарий