Кому надається цей вид допомоги ?

Для окремих категорій працівників надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать, зокрема:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Для не бюджетних організацій  та підприємств законодавством надання матеріальної допомоги на оздоровлення не передбачено, але відповідні питання можуть бути визначені в колективному договорі.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення  ?

Головною умовою гарантованої виплати допомоги на оздоровлення є факт надання працівникові щорічної відпустки (або її частини). Так, для державних службовців обов’язково допомогу на оздоровлення надають до щорічної основної відпустки. У разі виходу працівника, скажімо, в додаткову відпустку у зв’язку з навчанням чи у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця.

Водночас для тих працівників бюджетної сфери, яким допомогу на оздоровлення виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці, її можуть надати у будь-який період за заявою працівника. Адже законодавство, яке дозволяє надання матеріальної допомоги на оздоровлення, не прив’язує її виплату до факту надання щорічної відпустки.

Чи виплачується ця допомога працівникам-сумісникам ?

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які працюють на умовах сумісництва, на законодавчому рівні не врегульоване.

Але, на думку Мінсоцполітики, матеріальну допомогу сумісникам надають на загальних підставах, якщо інше не передбачено окремими нормативними актами.

Розмір допомоги

Розмір допомоги залежить від категорії працівників, яким надають цю допомогу. Так, для педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата допомоги на оздоровлення відбувається у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само і для медичних та фармацевтичних працівників надання допомоги на оздоровлення виплачується  її у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Водночас, якщо йдеться про держслужбовців, то з травня 2016 року  ця допомога виплачується  у розмірі середньомісячної заробітної плат, яка обчислюється за два останні місяці перед місяцем надання відпустки.

 

Tags: , ,

56 комментариев on Допомога на оздоровлення

  1. Анна:

    Чи мають право відняти матеріальну допомогу на оздоровлення, яка була выплачена за 2 місяці до дня звільнення під час щорічної відпустки? Служба в органах місцевого самоврядування..

    Відповідь: поняття відняти в законодавстві відсутнє.
    Підстави?

  2. Анна:

    Доброго дня, підкажіть будь ласка, чи законно лікарня відмовляється надати довідку в довільній формі про необхідність оздоровлення дитини 1 року для отримання грошової компенсації на роботі у чоловіка? Дана допомога прописана у колективному договорі. Чоловік працює, а мати перебуває у дискретній відпустці. Дитина за пів року чотири рази хворіла.

    Відповідь: з описаного вами — не законно

  3. Таня:

    Працюю кухарем в госпіталі (бюджет)повинні виплачувати оздоровчі?

    Відповідь: залежить від положень кол.договору

  4. Галина:

    Доброго дня!
    Скажіть, будь-ласка,сестра медична старша ДНЗ має право на одноразову матдопомогу під час планової відпустки?

    Відповідь: якщо це передбачено кол.договором

  5. Як виплачується матеріальна допомога працівникам,які працюють на 0.5 ставки-повний посадовий оклад чи половина?

    Відповідь: залежить від умов вашого трудового договору

  6. Марія:

    Працюю в лікарні на посаді біохімік,чи маю право на отримання допомоги на оздоровлення

    Відповідь: якщо це передбачено кол.договором

  7. Оля:

    Чи можу я перервати відпустку по догляду за дитиною до 3х років у період літніх канікул,взявши частину основної відпустки (14днів з 28можливих)цього року і просити нарахувати мені матеріалку на оздоровлення та через рік іншу частину тоже з матеріалкою,я вчитель?

    Відповідь: на сайті є оглядова стаття, знайомтесь

  8. Ірина:

    Така ситуація. Працюю мед.сестрою 8 місяців( з 3.04.2018) у відпустку іду 3 31.12.2018 по 11.01.2019 . Чи заплатять мені оздоровчі за 2018 рік ?

    Відповідь: зверніться до роботодавця з цього питання

  9. Погорелая О. П.:

    младшая медицинская сестра (санитарка), работаю на санэпидем. станции. Стаж более 30 лет, медицинского образования нет. Говорят, что санитарки не входят в категорию мед. работников и нет мед. образования. Получила 400 грн. материальной помощи. Правильно ли это?

    Відповідь: повна інформацію є в статті на сайті, знайомтесь

  10. 1. чи можна надавати матеріальну допомогу на оздоровлення тех персонулу ДНЗ, якщо предбачено в кол.договорі 2. якщо тех персонал був у відпусці літом, а матер.допомогу на оздоровлення виплатити у жовтні можна? 3. Хто пише розпорядження на мат.допомогу зав ДНЗ чи сільський голова? Дякую.

    Відповідь: відповідь залежить від положень колл.договору

Добавить комментарий