Кому надається цей вид допомоги ?

Для окремих категорій працівників надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать, зокрема:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Для не бюджетних організацій  та підприємств законодавством надання матеріальної допомоги на оздоровлення не передбачено, але відповідні питання можуть бути визначені в колективному договорі.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення  ?

Головною умовою гарантованої виплати допомоги на оздоровлення є факт надання працівникові щорічної відпустки (або її частини). Так, для державних службовців обов’язково допомогу на оздоровлення надають до щорічної основної відпустки. У разі виходу працівника, скажімо, в додаткову відпустку у зв’язку з навчанням чи у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця.

Водночас для тих працівників бюджетної сфери, яким допомогу на оздоровлення виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці, її можуть надати у будь-який період за заявою працівника. Адже законодавство, яке дозволяє надання матеріальної допомоги на оздоровлення, не прив’язує її виплату до факту надання щорічної відпустки.

Чи виплачується ця допомога працівникам-сумісникам ?

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які працюють на умовах сумісництва, на законодавчому рівні не врегульоване.

Але, на думку Мінсоцполітики, матеріальну допомогу сумісникам надають на загальних підставах, якщо інше не передбачено окремими нормативними актами.

Розмір допомоги

Розмір допомоги залежить від категорії працівників, яким надають цю допомогу. Так, для педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата допомоги на оздоровлення відбувається у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само і для медичних та фармацевтичних працівників надання допомоги на оздоровлення виплачується  її у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Водночас, якщо йдеться про держслужбовців, то з травня 2016 року  ця допомога виплачується  у розмірі середньомісячної заробітної плат, яка обчислюється за два останні місяці перед місяцем надання відпустки.

 

Tags: , ,

56 комментариев on Допомога на оздоровлення

  1. Ирина:

    Відбула відпустку в січні на 15 днів (держустанова), керівник не дав мат.допомоги на оздоровлення, мотивуючи що немає коштів(заставив переписати без матеріа.допомоги заяву). Буду звільнятися в березні. Чи має право керівник не дати взагалі мат.допом.

    Відповідь: залежить від умов колективного договору

  2. Ірина:

    Доброго дня. Якщо законом передбачено мат.допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки, а працівник взяв першу її частину терміном лише 7 календарних днів. Чи маємо право виплатити мат.допомогу при такому терміні відпустки?

    Відповідь: це залежить від положень колективного договору

  3. Маргарита:

    Доброго дня! Підскажіть будь ласка, якщо працівник отримав оздоровчу матеріальну допомогу у лютому цього року, має він право на неї в грудні цього року якщо у відпустку йде з 1 січня наступного року?

    Відповідь: залежить від положень колективного договору

  4. Римма:

    Добрий день! Працюю в ОМС з 2005 року.
    29 листопада 2019 року вийшла з відпустки по догляду за дитиною, до досягнення нею трирічного віку. Чи маю я право отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, якщо в мене залишилась невикористана частина щорічної основної відпустки, тривалістю 5 календарних днів.

    Відповідь: залежить від положень вашого кол.договору

  5. Наталья:

    Здравствуйте! Имеем ли право выплачивать материальную помощь на оздоровление внутреннему совместителю, если выплачиваем этот вид материальной помощи этому же сотруднику по его основному месту работы в нашей же организации

    Відповідь: залежить від кол.договору

  6. Юлія:

    Добрий вечір, підкажіть будь ласка якщо я робітник органу місцевого самоврядування планувала піти у щорічну відпустку з виплатою мат.допомоги у листопаді 2019 року, але захворіла у вересні 2019 року і тепер після оперативного втручання оформлюю 3 групу інвалідності, тому стану до роботи не раніше січня 2020 року. Підкажіть чи правда, що якщо я в січні візьму щорічну відпустку за 2019 рік, то матеріальну допомогу за 2019 рік у січні 2020 я вже отримати не маю права. Чи дійсно так? Якщо ні, то на які норми права мені звернути увагу? Заздалегідь дуже вдячна за допомогу у вирішенні питання.

    Відповідь: для вирішення вашого питання потрібно бачити документи

  7. Irina:

    Дитина з інвалвдністю. Хочу знати чи маю право на допомогу на оздоровлення.?

    Відповідь: на сайті описані умови та підстави, за яких надається ця допомога

  8. julxanima@gmail.com:

    Добрий день. Працюю лікарем невідкладних станів ЕМД. Протягом поточного року жодному з працівників установи не було виплачено допомоги на оздоровлення, передбаченої колективним договором, пояснюючи це відсутністю фінансування. Скажіть, будь ласка, чи це правомірно і куди звертатись, адже дані кошти повинні бути закладені в бюджеті? А також, скажіть, будь ласка, чи можливе отримання не виплачених коштів під час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами чи догляду за дитиною до 3 років?

    Відповідь: ні.

  9. Володимир:

    я працюю в РЕМі,відбув відпустку,але оздоровчі не отримав тому що в лютому місяці мав догану,в березні з мене зняли надбавку і премію,відпустка була у червні.

    Відповідь: в чому суть вашого питання

  10. Анна:

    Чи мають право утримати матеріальну допомогу на оздоровлення, яка була выплачена за 2 місяці до дня звільнення під час щорічної відпустки? Служба в органах місцевого самоврядування. На службі з 28 березня 2016 роуу

    Відповідь: якщо у підприємства є підстави, то мають

Добавить комментарий