Кому надається цей вид допомоги ?

Для окремих категорій працівників надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать, зокрема:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Для не бюджетних організацій  та підприємств законодавством надання матеріальної допомоги на оздоровлення не передбачено, але відповідні питання можуть бути визначені в колективному договорі.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення  ?

Головною умовою гарантованої виплати допомоги на оздоровлення є факт надання працівникові щорічної відпустки (або її частини). Так, для державних службовців обов’язково допомогу на оздоровлення надають до щорічної основної відпустки. У разі виходу працівника, скажімо, в додаткову відпустку у зв’язку з навчанням чи у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця.

Водночас для тих працівників бюджетної сфери, яким допомогу на оздоровлення виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці, її можуть надати у будь-який період за заявою працівника. Адже законодавство, яке дозволяє надання матеріальної допомоги на оздоровлення, не прив’язує її виплату до факту надання щорічної відпустки.

Чи виплачується ця допомога працівникам-сумісникам ?

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які працюють на умовах сумісництва, на законодавчому рівні не врегульоване.

Але, на думку Мінсоцполітики, матеріальну допомогу сумісникам надають на загальних підставах, якщо інше не передбачено окремими нормативними актами.

Розмір допомоги

Розмір допомоги залежить від категорії працівників, яким надають цю допомогу. Так, для педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата допомоги на оздоровлення відбувається у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само і для медичних та фармацевтичних працівників надання допомоги на оздоровлення виплачується  її у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Водночас, якщо йдеться про держслужбовців, то з травня 2016 року  ця допомога виплачується  у розмірі середньомісячної заробітної плат, яка обчислюється за два останні місяці перед місяцем надання відпустки.

 

Tags: , ,

56 комментариев on Допомога на оздоровлення

  1. Діана:

    Добрий день Я за посадою вихователь і зараз у декретній відпустці. Чи мають мені тепер протягом 3-х років виплачувати оздоровчі на чи дитину? Якщо так то у якому розмірі? Підскажіть будь ласка хто може! Дуже дякую!

    Відповідь: інформація міститься в статті, ознайомтесь

  2. Катерина:

    Доброго дня. Підкажіть будь ласка, суд поновив на робочому місці незаконно звільненого працівника, тепер працівник хоче йти у щорічну відпустку і отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Чи можемо ми надати працівникові мат. допомогу на оздоровлення?
    В колективному договорі передбачено надання мат допомоги на оздоровлення при виході у щорічну відпустку, але чи надається ця допомога працівникові якщо його поновив суд,

    Відповідь: необхідно читати умови кол.договору

  3. Ирина:

    Добрый день!
    Положена ли помощь на оздоровление к отпуску педагогу частной школы?
    Спасибо!

    Відповідь: залежить від умов кол.договору

  4. Олександр:

    Доброго дня! При выплате компенсации за неиспользованный ежегодный основной отпуск материальная помощь на оздоровление, предоставляется?

    Відповідь: залежить від положень кол договору

  5. Володимир:

    Я проходив контрактну службу з 2017-2020,звільнений.Чи передбачено Законом надання мені тарифної відпустки та оздоровчих за 2017,2018,2019 р.р. за основним місцем роботи.Щиро дякую за вашу відповідь.

    Відповідь: законодавчо такий вид відпусток не коригується. Це питання кол. договору

  6. Тамара:

    Доброго дня. підкажіть будь ласка чи залежить розмір допомоги на оздоровлення якщо відпустка буде не повна , а частина від основної.( не 42 а 14 к.д.)

    Відповідь: так

  7. Анна:

    Доброго дня! Підкажіть будь ласка, яка мінімальна кількість днів основної відпустки має складати для отримання матеріальної допомоги.

    Відповідь: це питання регулюється колективним договором

  8. Черникова Ирина:

    Добрый день. Наш главврач заставляет нас подписывать бумагу , где написано ,что нам от оздоровительных будут платить 20%. И все. Скажите ,имеет начальство право урезать нам оздоровительные?

    Відповідь: звісно ні, ви вправі відмовити в підписанні

  9. Андрей:

    Доброго дня. Я військовослужбовець ЗСУ. Внаслідок незаконного звільнення у лютому 2019 року щорічна основна відпустка за 2019 рік не надавалася.В січні 2020 року по рішенню суду був поновлений на посаді та мені була надана відпустка за 2019 рік.Однак виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення мені відмовили. Як бути в такому випадку.

    Відповідь: оскаржувати таку відмову

  10. Оксана:

    Здравствуйте. Я педагогический работник,вышла из декретного отпуска в сентябре 2019 года (до 31 декабря мне положено 8 дней ежегодного основного оплачиваемого отпуска и материальная помощь в размере оклада за 2019). Отпуск мне не предоставили, могу я забрать свой отпуск в 2020 году за 2019 с мат. помощью?

    Відповідь: це залежить від умов колл.договору

Добавить комментарий