Кому надається цей вид допомоги ?

Для окремих категорій працівників надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать, зокрема:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Для не бюджетних організацій  та підприємств законодавством надання матеріальної допомоги на оздоровлення не передбачено, але відповідні питання можуть бути визначені в колективному договорі.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення  ?

Головною умовою гарантованої виплати допомоги на оздоровлення є факт надання працівникові щорічної відпустки (або її частини). Так, для державних службовців обов’язково допомогу на оздоровлення надають до щорічної основної відпустки. У разі виходу працівника, скажімо, в додаткову відпустку у зв’язку з навчанням чи у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця.

Водночас для тих працівників бюджетної сфери, яким допомогу на оздоровлення виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці, її можуть надати у будь-який період за заявою працівника. Адже законодавство, яке дозволяє надання матеріальної допомоги на оздоровлення, не прив’язує її виплату до факту надання щорічної відпустки.

Чи виплачується ця допомога працівникам-сумісникам ?

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які працюють на умовах сумісництва, на законодавчому рівні не врегульоване.

Але, на думку Мінсоцполітики, матеріальну допомогу сумісникам надають на загальних підставах, якщо інше не передбачено окремими нормативними актами.

Розмір допомоги

Розмір допомоги залежить від категорії працівників, яким надають цю допомогу. Так, для педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата допомоги на оздоровлення відбувається у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само і для медичних та фармацевтичних працівників надання допомоги на оздоровлення виплачується  її у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Водночас, якщо йдеться про держслужбовців, то з травня 2016 року  ця допомога виплачується  у розмірі середньомісячної заробітної плат, яка обчислюється за два останні місяці перед місяцем надання відпустки.

 

Tags: , ,

56 комментариев on Допомога на оздоровлення

  1. Ольга:

    Доброго дня! Підскажіть, будь-ласка, чи вірно: З 04.01.2021 по 09.05.2021 я перебувала на декретному лікарняному (допологовий, післяпологовий). Зараз хочу йти у відпустку однак бухгалтерія стверджує, що матеріальні виплати на оздоровлення мені не будуть нараховуватись, так як я не відпрацювала в 2021 році жодного дня. Я працюю в школі. Буду вдячна за відповідь.

    Відповідь: без огляду ваших документів надати відповідь не вбачається можливим

  2. innausik74@gmail.com:

    Якщо на державній службі працюю по строковому договору, чи виплачується допомога на оздоровлення?

    Відповідь: залежить від локальних актів на вашому підприємстві

  3. Любовь:

    Доброго дня! Поясніть, будь ласка,чому не виплачують матеріальну допомогу на оздоровлення технічному персоналу шкіл?

    Відповідь: це залежить від умов кол.договору

  4. Лєна:

    Доброго дня! Моя мама соціальний робітник чи має вона право на виплату матеріальної допомоги?

    Відповідь: якщо передбачено кол.договором її УСЗ

  5. Юлія:

    Написала заяву на відпустку разом з виплатою грошової допомоги. У відпустку вже сходила а грошей так і не дали. Хоча наказ зроблений на відпустку з виплатою. Бухгалтерія каже, що грошей не має, чекайте кінця року, якщо вистачить то дамо. Підкажіть, що можна зробити в цьому випадку? Які терміни виплати допомоги після наказу?

    Відповідь: пояснення є в статті

  6. Віра:

    Доброго дня.Я працюю в лікарні медичною сестрою.Нещодавно в мене помер батько.Чи маю я право написати заяву про матеріальну допомогу в зв’язку з похованням батька на своїй роботі???

    Відповідь: написати- так, але виплата залежить від положень кол. договору або ж доброї волі роботодавця

  7. Людмила:

    Під час відпустки захворіла,в мене лікарняний лист,чи положено мені матеріальна допомога?

    Відповідь: залежить від положень кол.договору

  8. Наталія:

    Скажіть будь ласка,чи можна виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення, якщо я працюю медпрацівником на двох посадах по 0,5 ставки.Дякую.

    Відповідь: залежить від положень кол.договору

  9. Віта:

    Добрий день. Працюю сумісником абсолютно в іншій сфері: основне місце роботи(соціальна сфера), а сумісний — педагогічний працівник. За основним місцем роботи отримала матеріальну допомогу, чи можу отримати оздоровчі, як сумісник.дякую.

    Відповідь: за описаних умов — ні

  10. Тетяна:

    Скажіть, будь ласка, чи виплачується все-таки матеріальна допомога на оздоровлення суміснику? Законодавством це питання не врегульоване, лист Мінпраці та соц політики (16.03.2010 N 278/13/84-10) носить лише рекомендаційний характер. Бухгалтер стверджує, що матеріальна допомога на оздоровлення виплачується тільки за основною посадою. Як бути? На які нормативні документи спиратися?

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

Добавить комментарий