Процедура призначення

Кому надається допомога

Для застрахованих осіб

Відповідно до статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»  допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, крім поховання пенсіонерів , безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві.

До членів  сім’ї застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні:

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;

3) батька, матері;

4) діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).

Для прикладу, якщо померла Ваша мама чи батько, які вже не працювали, і були на Вашому утриманні, то Ви маєте право на отримання цієї  допомоги.

Потрібно зазначити, що допомога надається застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Важливо сказати, що звернутися за призначенням допомоги на поховання можна в будь-який час (оскільки терміни давності для звернення за допомогою не встановлені). При цьому розмір допомоги визначатиметься виходячи з дати смерті, а не на дату звернення за нею.

Для безробітних

Статтею 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено, що допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні, виплачується особам, які здійснили поховання.

Потрібно зазначити, що у разі смерті безробітного інваліда або особи, яка перебувала на його утриманні, за вибором осіб, які здійснювали поховання, виплачується допомога на поховання за Законом  України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» або допомога на поховання чи відшкодування витрат на поховання за іншими законодавчими актами.

Допомога на поховання виплачуються, якщо звернення щодо її отримання надійшло не пізніше 6 місяців після смерті безробітного.

Для пенсіонерів

Відповідно до статті 53 Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера.

При цьому не має значення  вік та вид пенсії, яку отримував пенсіонер, оскільки в деяких випадках для призначення пенсії вік особи, якій має бути надана пенсія, не враховується: пенсія по інвалідності, пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та інші. Крім того, деяким особам скорочено пенсійний вік на 5 або 10 років: працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці, водіям місцевого пасажирського транспорту тощо.

 

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Статтею 21 Закону №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності» передбачено, що у разі смерті потерпілого Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань зобов’язаний у встановленому законодавством порядку:

1) своєчасно і в повному обсязі виплатити одноразову допомогу особам, що перебували на утриманні померлого;

2) організувати поховання померлого, відшкодувати вартість пов’язаних з цим ритуальних послуг.

 

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Постанова КМУ «Про затвердження порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиялення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого» № 99 від 31.01.2007 року передбачає що допомога надається за останнім місцем проживання померлого з коштів місцевого бюджету.

Допомога на поховання надається в день звернення за нею протягом шести місяців після смерті особи, у розмірі встановленому на день смерті.

 

Куди звертатися за допомогою

Для застрахованих осіб

Допомога на поховання надається за основним місцем праці застрахованої особи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків.

Для безробітних

Допомога на поховання повинна бути виплаченою у центрі зайнятості за місцем його реєстрації безробітного за рахунок коштів Фонду соціального страхування України на випадок безробіття.

Для пенсіонерів

За допомогою на поховання пенсіонера необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання пенсіонера (незалежно від того — знаходився він у трудових відносинах на момент настання смерті чи ні).

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Допомога на поховання для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві виплачується Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань.

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

За допомога на поховання необхідно звернутися до місцевих органів влади за останнім місцем проживання померлого.

 

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для застрахованих осіб.

Допомога на поховання застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів громадянського стану.

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається застрахованій особі на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів громадянського стану, та довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

Довідку про перебування померлого чоловіка на Вашому утриманні надає ЖЕК за місцем проживання. За отриманням такої довідки Ви також можете звернутися до відповідного управління житлово-комунального господарства, виконавчого органу райради (міськради).

Надання ЖЕК довідок про перебування особи на утриманні передбачено ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. N 1105.

Для безробітних

Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:

підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);

засвідчують факт перебування особи на утриманні безробітного;

засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

Для пенсіонерів

Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:

підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);

засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Для одноразової допомоги — довідка про середню заробітну плату померлого за останні 6 календарних місяців роботи.
Для відшкодування витрат на поховання — оригінали платіжних документів (чек, квитанція тощо) про витрату коштів під час поховання померлого

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Допомога на поховання виплачується на підставі заяви, паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу виконавця волевиялення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого та довікди про смерть.

 

Розмір допомоги на поховання

Для застрахованих осіб

Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, але не менше розміру прожиткового мінімуму.

Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.11.2011 № 55 «Про встановлення розміру допомоги на поховання» по страхових випадках, які настали з 1 січня 2012 року, допомога на поховання надається за рахунок коштів Фонду у розмірі 2200 гривень. По теперішній час розмір допомоги залишається незмінним.

Для безробітних

Допомога на поховання у разі смерті безробітного виплачується особам, які здійснили поховання, у розмірі прожиткового мінімуму.

Для пенсіонерів

У разі смерті пенсіонера  особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Одноразова допомога розраховується Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань виходячи з середньої заробітної плати померлого. Витрати на поховання здійснюються в межах норм.

Потрібно зазначити, що на підставі п. 6 Порядку проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2001 р. №826, розмір і процедура проведення і обліку витрат на поховання і пов’язаних з цим ритуальних послуг встановлюються правлінням Фонду для обласних управлінь його виконавчої дирекції на диференційованій основі відповідно до фінансових можливостей і місцевих умов за поданням виконавчої дирекції Фонду. Граничні розміри витрат на поховання потерпілого і пов’язаних з цим ритуальних послуг затверджені постановою правління Фонду від 6 березня 2006 року N 13.

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Розмір допомоги на поховання встановлюється органом місцевого самоврядування виходячи з вартості ритуальних послуг.

Допомога на поховання за рахунок коштів підприємства

Матеріальна допомога на поховання померлого працівника може бути надана за розсудом роботодавця.

Відповідно до Податкового кодексу України допомога може надаватися роботодавцем померлого платника податків як у грошовій формі, так і у вигляді оплати послуг сторонніх організацій (ритуальних послуг, оплата автотранспорту). Для її отримання необхідна заява, копія свідоцтва про смерть і наказ роботодавця.
У разі виплати допомоги роботодавцем своєму працівнику на поховання померлого родича або поховання колишнього працівника (не за останнім місцем роботи), сума допомоги підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги на поховання

1. Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

2. Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням».

4. Закон України від 02.03.2000 р. №1533-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

5. Закон України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності».

 

Tags: , , ,

175 комментариев on Допомога на поховання – 2016

  1. Віктор Олексійович:

    Доброго дня.
    Помер мій брат. Останнім часом 4 місяці він ніде не працював, в центрі зайнятості на обліку не був. Помер від серцевого нападу. Всі процедури поховання я взяв на себе, є договір про проведення поховання та кремації, чеки. Свідоцтво про смерть та Витяг з Держ. реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання. Чи маю я право звернутись для оформлення допомоги, чи тільки його дружина має право, хоча вона не приймала фінансової участі при похованні? Куди мені слід звернутися в Солом’янському р-ні м.Києва. Які необхідні документи?
    Дуже дякую за роз’яснення. З пов. Віктор.

    Відповідь: Передусім, Віктор, ознайомтесь з статтею відповідною на сайті. З неї ви побачите, що ви маєте право на допомогу, оскільки фактично несли затрати на поховання. Окрім того, ви побачите, куди вам необхідно звертатись при умові, що ви померлий не працював, на обліку в ЦЗ не стояв, та не був пенсіонером, в місцевий орган влади. В статті також вказан перелік документів.

  2. vlada:

    Померла 6 місячна дитина, яка допомога є у такому випадку.
    Дуже вдячна за допомогу.

    Відповідь: Ви маєте право на допомогу при народженні, першу виплату.

  3. Геннадій:

    Доброго дня.01 грудня 2013 року помирає інвалід ІІ групи, який отримував пенсію по інвалідності в Пенсійному фонді. Але у довідці МСЕК про встановлення інвалідності зазаначено термін дії 2-ї групи інвалідності померлого до 01 грудня 2013 року.На час смерті померлим не пройдена комісія на визначення інвалідності. Хто має у цьому випадку надати допомогу на поховання? Дякую.

    Відповідь: Допомогу на поховання пенсіонеру надає ПФУ, вне залежності від статусу інвалідності.

  4. Володимир:

    Добрий день. В мене помер батько який прописаний в моїй квартирі, але помер закордоном і до смерті знаходився за кордоном 6 місяців. скажіть будь-ласка мені в такому випадку нададуть допомогу за останнім місцем проживання померлого.

    Відповідь: Так, якщо він знаходився не на ПМП за кордном.

  5. Вера:

    Доброго дня. Ситуація наступна: помер мій чоловік 43 роки працівник мчс, нещасний випадок.Скажіть хто має виплатити допомогу на поховання. Ми звернулись за місцем роботи , там сказали що згідно їхнього положення такої виплати вони не проводять і видали довідку що по даному працівнику соц внески із зарплати не сплачувались, тож куди звертатись, дякую

    Відповідь: Нам не зовсім зрозуміло, як працюючи офіційно работодавець не сплачував внески, але можливо що оформлення було не на повну ставку, або за цивільно-праововю угодою, або ж інші підстави. В такому випадку Вам необхідно звернутися за допомогою на поховання до місцевих органів влади за останнім місцем проживання померлого.
    Або якщо не всі обставини ви нам розповіли, то краще ознайомитися з статтею на сайті про цей вид допомоги, вам буде краще зрозуміло, куди необхідно звертатися за допомогою.

  6. Галина:

    підкажіть будь-ласка яка стаття і який сайт.Дякую

    Відповідь: сайт: http://www.i-law.kiev.ua/, а стаття -обираєте ту, яка вас цікавить.

  7. Ольга:

    Доброго дня. Ситуація наступна: померла мама працівника нашого підприємства, якиа на момент смерті була оформлена пенсіонером. Як я розумію, така особа не вважаються такою, що перебувала на утриманні застрахованої особи (нашого працівника). Куди потрібно звертатися працівнику за допомогою на поховання пенсіонера? До органів Пенсійного фонду за місцем проживання пенсіонера чи до підприємства на якому працює син померлої, який здійснив поховання?
    Яка сума повинна бути виплачена станом на грудень 2013 року?
    Дякую.

    Відповідь: До ПФУ за місцем отримання пенсії померлого пенсіонера. Розміри і порядок отримання допомоги визначені в статті.

  8. Галина:

    Добрий день! Підкажіть будь ласка хто має виплачувати допомогу на поховання, загинула 9 річна дитина,я не працюю одержую пенсію по втраті годувальника за чоловіка, який помер в 2011 році.Дякую

    Відповідь: Місцевий орган влади (селищна чи сільська рада). Є стаття на сайті, там зазначен перелік документів та інші особливості для отримання цієї допомоги.

  9. Виктория:

    Здравствуйте. Подскажите, пожалуйста. У нас умер 10-месячный ребенок, который являлся инвалидом детства, подгруппа А. Я получала пенсию по инвалидности ребенка и по уход за ним. Сама работаю, но на данный момент нахожусь в декрете. При получении документов о смерти, был выдан документ для получения пособия на погребение. Но так сложилось, что в документе вписали, что он выдан на запрос другого человека(моего отца). Вопрос — куда нам обращаться для получения выплаты и могу ли получить пособие я, если указано, что дали на запрос другого человека?

    Відповідь: Вам необхідно звернутися до місцевих органів влади за допомогою на поховання. В статті написана про це.

  10. Олександр:

    Доброго дня. Ситуація наступна: помер працівник нашого підприємства, який на момент смерті був оформлений пенсіонером. Підприємство не знало, що працівник був пенсіонером, оскільки він раніше про це не повідомляв, а також родичі його після смерті також не повідомили про це підприємство. Підприємство звертається до Фонду соцстрахування для отримання допомоги на поховання, яка і виплачується родичам померлого працівника в сумі 2200. Під час планової перевірки встановлено порушення порядку використання страхових коштів Фонду,посилаючись на те, що померлий був пенсіонером. Чи правомірні дії Фонду, як підприємству оскаржити дії Фонду в такому випадку випадку, адже ми не знали, що працівник пенсіонер?

    Відповідь: Шановний Олександр, консультації юридичним особам не надаються. Зверніться за фаховою допомогою для юридичних осіб.

Добавить комментарий