Допомога при народженні і рішення Конституційного суду.

На початку листопада Конституційний суд прийняв рішення по давньому конституційному поданню, яке стосувалось змін щодо виплат допомоги при народженні, а також щодо скасування допомоги по догляду до досягненню дитиною 3 річного віку, які відбулися у 2014 році.  Оскільки у багатьох виникає досить багато питань з цього приводу, то важливо дати відповіді на найбільш розповсюдженні.

Чи скасовує це рішення допомогу при народженні ?

НІ. Цей рішення не скасовує допомогу при народженні. Воно стосується законності дій держави щодо зменшення розмірів цієї допомоги і скасування допомоги по догляду, яке відбулося у 2014 році. Конституційний суд аналізував законність введення єдиної суми допомоги при народженні (без врахування кількості народжених дітей) та фактичного скасування допомоги по догляду і дійшов висновку, що щодо цього виду соціального забезпечення держава може змінювати нею ж встановлене законодавство у тому числі у бік зниження.

Чи змінює рішення Конституційного суду розмір допомоги при народженні ?

Ні, не змінює. Він залишається тим же.

Що змінюється для тих хто отримує допомогу при народженні зараз ?

Нічого.

Чи можливим є скасування допомоги при народженні у контексті рішення Конституційного суду ?

Згідно із рішенням Конституційного суду Верховна Рада України може встановлювати, модернізувати або поновлювати види державної допомоги сім’ям з дітьми, змінювати розмір цієї допомоги, механізми її нарахування та надання, оскільки вони не закріплені в Конституції України, а визначаються у законах відповідно до соціальної політики держави.

Але у рішенні Конституційного суду також говориться, що  такі законодавчі зміни не можуть бути спрямовані на ухилення держави від її обов’язків визначених у Конституції, тому у випадку повного скасування цього виду допомоги питання щодо конституційності такого скасування може ще раз бути розглянутим Конституційним судом.

Чи перешкоджає рішення Конституційного суду щодо можливого збільшення рівня соціального забезпечення сімей з дітьми?

Ні, не перешкоджає. Рішення Конституційного суду стосується суто ситуації 2014 року і відповідних змін, які відбулися в цей період і відповідно за наявності політичної волі можливим є прийняття рішення про зміни розмірів цього соціального забезпечення у будь-який бік.

Які є наслідки цього рішення ?

Воно кінцево закриває питання відносно судових спорів, які стосувалися законодавчих змін 2014 року. Також, як вже було зазначено, це рішення встановлює певні принципи щодо того як Конституційний суд буде розглядати подібні справи у майбутньому.

 

2 комментария on Допомога при народженні і рішення Конституційного суду

  1. Ірина:

    Доброго дня. Чоловік АТОвець. На даний час проходить службу за контрактом.У нас родилась донечка. Скажіть будь ласка якщо подати у військову частину свідоцтво про народження дитини чи належить якась одноразова допомога? якщо так, то у якому розмірі? Дякую

    Відповідь: порадимо звернутися до в/ч

  2. Лина:

    Доброго дня, дитині 2,5 місяці а одноразової допомоги ще не виплатили. Куди можна звернутись з даним питанням. В соц. Захисті кажуть що це не від них залежить

    Відповідь: законодавчо строки не визначені, від 2 до 4-х місяців. У вашому УСЗ ви можете дізнаватись статус

Добавить комментарий