Відповідно до частини 3 статті 47 Конституції України «Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Проте в наш час не поодинокими є випадки примусового виселення громадян без законних підстав, а саме з шахрайських мотивів.

Потрібно чітко відрізняти законне виселення та виселення без законних підстав.

Процедура законного виселення чітко встановлена законодавством. Відповідно до статті 109 Житлового кодексу «Виселення  із  займаного  жилого  приміщення  допускається  з  підстав,  установлених законом.  Виселення проводиться добровільно  або в судовому порядку. Допускається виселення в адміністративному  порядку з санкції прокурора лише осіб, які самоправно зайняли жиле
приміщення або проживають у будинках, що загрожують обвалом.            Законне виселення можливе з наданням іншого жилого приміщення державою та без такого. З наданням іншого жилого приміщення громадян виселяються у разі якщо: —        будинок, у   якому   знаходиться  жиле  приміщення,  підлягає знесенню; —        будинок (жиле приміщення) загрожує обвалом; —        будинок (жиле приміщення) підлягає переобладнанню в нежилий.

Незаконне виселення – це виселення без достатніх правових підстав. По всій України трапляються випадки незаконного виселення громадян з жилих приміщень. Схеми шахраїв досить різноманітні. Однією з поширених схем шахраїв є укладення договору купівлі-продажу квартири з пенсіонерами під виглядом договору довічного утримання. Тобто, обіцяючи доглядати за пенсіонером вони укладають договір, що по суті не зазначає їх обов’язків по догляду, а фактично передає у їх власність квартиру. Подібні випадки останнім часом були поширені на сході України.

Ще один випадок стався у Києві. До одинокого  чоловіка, проживаючого у двокімнатній квартирі завітали чоловіки, які представилися успішними підприємцями. Вони запропонували власнику квартири її продати. Половину з коштів вони обіцяли витратити на розвиток бізнесу, а іншу половину на купівлю чоловіку іншої однокімнатної квартири. Вони через підставного нотаріуса завірили договір купівлі-продажу квартири та після цього зникли з усією сумою грошей.

Інший випадок стався у Харкові у кінці попереднього року. Вченого, співробітника університету виселили з квартири за позовом університету, який і надав йому цю квартиру. Сам постраждалий заявив, що це пов’язано з поданням його кандидатуру на посаду ректора університету. Річ у тім, що чоловік пропрацював в університеті понад 30 років. Проте як заявила адвокат чоловіка: «У рішенні суду зазначено, що Микола Олексійович пропрацював в університеті лише сім років. Виходить, що вони навіть у трудову книжку йому не подивилися, адже тоді б побачили, що він там працював на тридцять років більше. А за законом, якщо у людини стаж більше десяти років, житло у нього відбирати не мають права. До того ж він пенсіонер, що теж виключає вилучення квартири.»

Нажаль, не завжди у осіб, чиї житлові права порушені, виходить захистити свої права.

Однак, інколи все ж таки трапляється удача і постраждалі від шахраїв повертають житло. Наприклад,  у Львові нещодавно прокуратура повернула житло 20-річному вихованцю школи-інтернату. Під час перебування в спеціалізованому закладі хлопця, у його квартирі без жодних правових підстав мешкали сторонні особи та не допускали його до житла. Відтак, рішенням суду було поновлено права людини з інвалідністю. Постановлено усунути для нього перешкоди у користуванні помешканням та виселити зазначених осіб.

74 комментария on Житлові права: питання примусового виселення

  1. Світлана:

    Скажіть будь ласка така ситуація . Батько мене серед зими виганяє з хати. Я мати одиночка маю три доньки. Свого житла не маю .

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади/суду/благодійних організацій

  2. Леся:

    Яким законом керуватись, щоб нас не виселили з квартири в опалювальний сезон?

    Відповідь: ця норма і так є, в чинному законодавстві.

  3. Ірина:

    Куди звертатись у випадку незаконного виселення?
    Я прописана у гуртожитку з 2004 року. Пропрацювала в установі 13 років. За моєю спиною ЖЕК подав у суд документи, у яких вказано, що я працювала три роки. Викрадали листи, рішення заочне. Суд був і січні. Про рішення суду, я дізналась лише 27 жовтня, коли виконавча служба заблокувала картку. Ми подали у суд заяву про перегляд заочного рішення та про зупинення виконавчих дій. Заява була зареєстрована. Проте виконавець разом з представниками ЖЕКу провели примусове виселення 24 листопада 2021 року. Пограбували мої речі. Я склала заяву у поліцію. Я на вулиці. Що робити?

    Відповідь: звертатись в поліцію

  4. Ирина:

    Доброго дня. Підкажіть будь-ласка живемо з хлопцем в общежитіє в кімнаті в якій він прописаний. Є долг за жек. А тепер нас грозяться виселить. Що з цим робить?

    Відповідь: зясовувати підстави та обгрунтування боргу та домовлятись про реструктуризацію.

Добавить комментарий