Відповідно до частини 3 статті 47 Конституції України «Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Проте в наш час не поодинокими є випадки примусового виселення громадян без законних підстав, а саме з шахрайських мотивів.

Потрібно чітко відрізняти законне виселення та виселення без законних підстав.

Процедура законного виселення чітко встановлена законодавством. Відповідно до статті 109 Житлового кодексу «Виселення  із  займаного  жилого  приміщення  допускається  з  підстав,  установлених законом.  Виселення проводиться добровільно  або в судовому порядку. Допускається виселення в адміністративному  порядку з санкції прокурора лише осіб, які самоправно зайняли жиле
приміщення або проживають у будинках, що загрожують обвалом.            Законне виселення можливе з наданням іншого жилого приміщення державою та без такого. З наданням іншого жилого приміщення громадян виселяються у разі якщо: —        будинок, у   якому   знаходиться  жиле  приміщення,  підлягає знесенню; —        будинок (жиле приміщення) загрожує обвалом; —        будинок (жиле приміщення) підлягає переобладнанню в нежилий.

Незаконне виселення – це виселення без достатніх правових підстав. По всій України трапляються випадки незаконного виселення громадян з жилих приміщень. Схеми шахраїв досить різноманітні. Однією з поширених схем шахраїв є укладення договору купівлі-продажу квартири з пенсіонерами під виглядом договору довічного утримання. Тобто, обіцяючи доглядати за пенсіонером вони укладають договір, що по суті не зазначає їх обов’язків по догляду, а фактично передає у їх власність квартиру. Подібні випадки останнім часом були поширені на сході України.

Ще один випадок стався у Києві. До одинокого  чоловіка, проживаючого у двокімнатній квартирі завітали чоловіки, які представилися успішними підприємцями. Вони запропонували власнику квартири її продати. Половину з коштів вони обіцяли витратити на розвиток бізнесу, а іншу половину на купівлю чоловіку іншої однокімнатної квартири. Вони через підставного нотаріуса завірили договір купівлі-продажу квартири та після цього зникли з усією сумою грошей.

Інший випадок стався у Харкові у кінці попереднього року. Вченого, співробітника університету виселили з квартири за позовом університету, який і надав йому цю квартиру. Сам постраждалий заявив, що це пов’язано з поданням його кандидатуру на посаду ректора університету. Річ у тім, що чоловік пропрацював в університеті понад 30 років. Проте як заявила адвокат чоловіка: «У рішенні суду зазначено, що Микола Олексійович пропрацював в університеті лише сім років. Виходить, що вони навіть у трудову книжку йому не подивилися, адже тоді б побачили, що він там працював на тридцять років більше. А за законом, якщо у людини стаж більше десяти років, житло у нього відбирати не мають права. До того ж він пенсіонер, що теж виключає вилучення квартири.»

Нажаль, не завжди у осіб, чиї житлові права порушені, виходить захистити свої права.

Однак, інколи все ж таки трапляється удача і постраждалі від шахраїв повертають житло. Наприклад,  у Львові нещодавно прокуратура повернула житло 20-річному вихованцю школи-інтернату. Під час перебування в спеціалізованому закладі хлопця, у його квартирі без жодних правових підстав мешкали сторонні особи та не допускали його до житла. Відтак, рішенням суду було поновлено права людини з інвалідністю. Постановлено усунути для нього перешкоди у користуванні помешканням та виселити зазначених осіб.

74 комментария on Житлові права: питання примусового виселення

  1. Олена:

    скажіть будьласка як повинен називатись позов про … до суду.дякую вам велике!!!!

    Відповідь: стаття 16 Цивільного кодексу УКраїни передбачає перелі способів захисту вашого права. Від формулювання позову та позовних вимог залежить успішність справи. Але точне формулювання необхідно визначати після ознайомлення з вашими документами. Зверніться за фаховою, очною допомогою

  2. Олена:

    я проживаю з сином в двох кімнатній приватизованій квартирі.моя частка 3/4 сина1/4.син безробітній,постійно пє та ображає мене.на розмін квартири згоди не дає.оплачую комунальні платежі тільки я. чи можна в примусовому порядку розміняти квартиру?

    Відповідь: можна, але виключно в судовому порядку.

  3. скажите могут ли выселить из дома мою семью в доме прописани моя мама я сестра и трое маленьких деток дом находиться на балансе селищьной ради а домовой книги у нас нету.Живём мы в этом доме уже 20 лет но так как семья малоимущая возможности выплатить за домик у нас нету деньги очень большие и так живём и боимся что в один момент прийдут и выселят.Спасибо.

    Відповідь: надати вам повну та аргументовану консультацію за вашим запитом, неможливо. Зверніться за очною фаховою допомогою, з документами

  4. Марта Ткаченко:

    Может ли выйти так, что о решении суда меня не проинформируют, и я не буду знать, о том что время на выселение уже пошло?

    Відповідь: може бути що завгодно, але обовязок у державного виконавця є, а у вас право є вимагати дотримання цього закону.

  5. Марта Ткаченко:

    Скажите, у меня угроза выселения из дома через суд. В случае если судом принимается решение о насильственном выселении меня из дома, существуют ли какие то сроки, дается ли какое то время на переезд и поис другого жилья? Или это осуществляется мгновенно исполнительной службой?

    Відповідь: у виконавчому провадженні завжди дається строк на добровільне виконання рішення суду

  6. Валентина:

    Доброго дня. Як примусово зняти з реєстрації і не платити частку комунальних платежів за мого чодовіка з яким я розлучена і про його місце перебування мені не відомо вже 8 років? Куди звертатись і які документи треба надати?

    Відповідь: виключно в судовому порядку

  7. Оксана:

    Добрый день унас семья,я,бабушка,мама ,папа и моя 2 летняя дочь.бабушка часть дома переписала папе как своему сыну,а у мамы кредит на 45 тысяч и она три месяца не платила иак как не было роботы и она плюс во всему лежала в больнице с разбитой головой.а нам щас звонят из банка и говорят бабушке что могут через суд заставить продать дом что бы выплатить часть маминого кредита,могут ли они через суд выгнать нас из дома,темболее если у меня малнькая дочь???так а если она не соверщенолетняя куда нам идти?и обще это бабушки дом и при чем она до маминого кредита?так дом моей бабушки а мама всего навсего невестка а могут ли заставить бабушку продать дом высчитать долг с общей сумы продажи,что бы погасить мамин кредит?

    Відповідь: ви вже задавали це питання, неоднаразово.Допомгти заочно не можливо, нажаль, ніяк вам. Необхідно бачити і ваші документи, і кредитний договір, зверніться за очною допомогою, можливо у вашому місті є безкоштовні юридичні консультації

  8. Оксана:

    так дом моей бабушки а мама всего навсего невестка а могут ли заставить бабушку продать дом высчитать долг с общей сумы продажи

    Відповідь: виключно в судовому порядку, і за наявності відповідних осбтавин справи. Дистанційно за одним вашим реченням щось прогнозувати дуже важко.

  9. Оксана:

    так а если она не соверщенолетняя куда нам идти?и обще это бабушки дом и при чем она до маминого кредита

    Відповідь: це питання і буде вирішуватися в судовому порядку, як правило буде йти позов про стягнення заборгованості, далі позов про примусове висилення, і вже тут виселення буде або з наданням іншого житла, або без такого.
    Щодо відношення до кредиту, у чій власності перебуває цей будинок, той і відповідає ним, як своїм майном, за свої зобовязання.

  10. Оксана:

    Добрый день унас семья,я,бабушка,мама ,папа и моя 2 летняя дочь.бабушка часть дома переписала папе как своему сыну,а у мамы кредит на 45 тысяч и она три месяца не платила иак как не было роботы и она плюс во всему лежала в больнице с разбитой головой.а нам щас звонят из банка и говорят бабушке что могут через суд заставить продать дом что бы выплатить часть маминого кредита,могут ли они через суд выгнать нас из дома,темболее если у меня малнькая дочь???

    Відповідь: нажаль, можуть.

Добавить комментарий