Відповідно до частини 3 статті 47 Конституції України «Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Проте в наш час не поодинокими є випадки примусового виселення громадян без законних підстав, а саме з шахрайських мотивів.

Потрібно чітко відрізняти законне виселення та виселення без законних підстав.

Процедура законного виселення чітко встановлена законодавством. Відповідно до статті 109 Житлового кодексу «Виселення  із  займаного  жилого  приміщення  допускається  з  підстав,  установлених законом.  Виселення проводиться добровільно  або в судовому порядку. Допускається виселення в адміністративному  порядку з санкції прокурора лише осіб, які самоправно зайняли жиле
приміщення або проживають у будинках, що загрожують обвалом.            Законне виселення можливе з наданням іншого жилого приміщення державою та без такого. З наданням іншого жилого приміщення громадян виселяються у разі якщо: —        будинок, у   якому   знаходиться  жиле  приміщення,  підлягає знесенню; —        будинок (жиле приміщення) загрожує обвалом; —        будинок (жиле приміщення) підлягає переобладнанню в нежилий.

Незаконне виселення – це виселення без достатніх правових підстав. По всій України трапляються випадки незаконного виселення громадян з жилих приміщень. Схеми шахраїв досить різноманітні. Однією з поширених схем шахраїв є укладення договору купівлі-продажу квартири з пенсіонерами під виглядом договору довічного утримання. Тобто, обіцяючи доглядати за пенсіонером вони укладають договір, що по суті не зазначає їх обов’язків по догляду, а фактично передає у їх власність квартиру. Подібні випадки останнім часом були поширені на сході України.

Ще один випадок стався у Києві. До одинокого  чоловіка, проживаючого у двокімнатній квартирі завітали чоловіки, які представилися успішними підприємцями. Вони запропонували власнику квартири її продати. Половину з коштів вони обіцяли витратити на розвиток бізнесу, а іншу половину на купівлю чоловіку іншої однокімнатної квартири. Вони через підставного нотаріуса завірили договір купівлі-продажу квартири та після цього зникли з усією сумою грошей.

Інший випадок стався у Харкові у кінці попереднього року. Вченого, співробітника університету виселили з квартири за позовом університету, який і надав йому цю квартиру. Сам постраждалий заявив, що це пов’язано з поданням його кандидатуру на посаду ректора університету. Річ у тім, що чоловік пропрацював в університеті понад 30 років. Проте як заявила адвокат чоловіка: «У рішенні суду зазначено, що Микола Олексійович пропрацював в університеті лише сім років. Виходить, що вони навіть у трудову книжку йому не подивилися, адже тоді б побачили, що він там працював на тридцять років більше. А за законом, якщо у людини стаж більше десяти років, житло у нього відбирати не мають права. До того ж він пенсіонер, що теж виключає вилучення квартири.»

Нажаль, не завжди у осіб, чиї житлові права порушені, виходить захистити свої права.

Однак, інколи все ж таки трапляється удача і постраждалі від шахраїв повертають житло. Наприклад,  у Львові нещодавно прокуратура повернула житло 20-річному вихованцю школи-інтернату. Під час перебування в спеціалізованому закладі хлопця, у його квартирі без жодних правових підстав мешкали сторонні особи та не допускали його до житла. Відтак, рішенням суду було поновлено права людини з інвалідністю. Постановлено усунути для нього перешкоди у користуванні помешканням та виселити зазначених осіб.

74 комментария on Житлові права: питання примусового виселення

  1. Мирослава:

    підкажіть будь-ласка чи буде дуже проблемно виселити співмешканця з моєї приватизованої квартири (він не прописаний) де проживає більше 10 років

    Відповідь: якщо він не дає згоду, тоді в судовому порядку.

  2. мирослава:

    І що йому загрожує якщо він буде повертатись,навітт якщо суд виселитт його?

    Відповідь: нічого не загрожує. Ваше питання не зрозуміло

  3. мирослава:

    Добрий день…мій батько не є в шлюбі з мамою і не прописаний в нашому будинку.чи можна його висилити,якщо так то що йому буде якщо він захоче повернутись без нашої згоди?

    Відповідь: лише через суд

  4. nadiya holovnych:

    добрий день,моя мама подарувала мени квартиру у сели,а я на заробитках в Чехии.звонить и плаче,щоб я ихала додому бо вона боиться,що ии син вигрожуе,що спалить квартиру и вимагае у неи гроши и пропивае,запрошуе своих друзив до квартири пьють спиртни напитки,грають карти.мама боиться щось сказати бо потим робить ще бильше проблем.я неможу поихати бо втрачу роботу и дочка навчаеться тут.через мисяць поиду.мами76рокив и я хочу,щоб вона жила спокийно,и небоялася никого.як його виписати з квартири??дякую

    Відповідь: в судовому порядку

  5. Елена:

    добрый день! Подскажите , пожалуйста, как быть в следующей ситуации: частный дом (неприватизированный) находится в собственнсти матери (на нее оформлена дарственная). На участке были достройки, которые неузаконены. В доме прописаны 3 человека — мама, я и брат. Брат отказывается платить 3-ю часть ща коммуналку, все квитанции сохранены и оплачиваются мамой. Часто приходит в нетрезвом состоянии, плюс курит «дурь» , как его выселить? Отказывается от варианта выкупа его 3й части, выписываться не хочет. Что делать, какие документы готовить?

    Відповідь: звертатись до суду, лишати його права власності

  6. евгения:

    Законное ли выселение людей из дома по адресу Полупанова, 12 в Киеве?

    Відповідь: не можемо знати.

  7. Nataliya:

    поселила у своєму будинку сім»ю (договір оренди не оформлявся), документи на право власності є в наявності. На даний час виникла потреба їх виселити, але вони відмовляються виселятись, за проживання останні 4 місяців не платять, та й підтвердження того, що раніше платили — немає, живуть за рахунок народження дітей (шестеро). На прохання звільнити приміщення, відповіли, що викличуть правоохоронні органи та звернуться у податкову інспекцію з приводу несплати мною податків, а також опираються на те, що я не маю права їх виселити з мого власного будинку, бо у них є 6 дітей. Ними також цікавиться соціальна служба, так як умови для проживання неналежні та неналежний догляд за дітьми. Яким чином їх можна виселити, чи можливо це зробити буз суду.

    Відповідь: нажаль, з того, що ви описала, вбачається лише один варіант- це суд.

  8. Могут ли меня инвалида детства по зрению 3 гр(фактически с одним слабовидящим глазом)выселить из 1,2 дома в котором я жила с дедушкой гр.мужем моей бабушки более 5 лет одной семьей (умерли д.в 93 года, б. 89 лет)и 10 лет их после смерти . мой возраст 54 года родителей нет с 6 лет, но опекунами они не являлись. Я в доме провела водопровод и канализацию еще городской телефон,поменяла окна,двери(фактически прожила 17 лет). За стариками я ухаживала 8 лет. Теперь меня выселяют без предоставления жилья,со снятием регистрации и оплаты расходов(Лругого жилья у меня нет)

    Відповідь: в судоовому порядку, можуть. Все це, що ви нам зазначили-зазначте в суді

  9. Ніна:

    А куди ж я маю подітись із своїми дітьми? На вулицю?

    Відповідь: рішення суду має передбачати надання іншого житла

  10. Ніна:

    Чи можуть мене примусово з двома неповнолітніми дітьми виписати з домоволодіння моєї матері, якщо я там не проживаю. Причина не проживання — відсутність будинку. Тобто по документах (на папері) існуе будинок в якому ми маємо проживати, а по факту (на справді) будинку не має, він був непридатний до житла і завалився від старості. Ще на даному подвір’ї є новобудова недобудована (без вікон, дверей, підлоги. Лише стіни та покрівля) яка не введена в експлуатацію. А також є врем’янка 17м2 яка є незаконною самобудовою і в якій проживає моя сестра теж з 2 неповнолітніми дітьми та нашою матір’ю.
    Хочу також зазначити що мої діти мають різних батьків. З першим я розлучена , а з другим в офіційному шлюбі не перебувала. Але дитину батько визнав, записав на своє прізвище і приймає участь у її вихованні. Свого житла він не має і забрати нас до себе не може

    Відповідь: на підставі рішення суду -можуть

Добавить комментарий