Відповідно до частини 3 статті 47 Конституції України «Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Проте в наш час не поодинокими є випадки примусового виселення громадян без законних підстав, а саме з шахрайських мотивів.

Потрібно чітко відрізняти законне виселення та виселення без законних підстав.

Процедура законного виселення чітко встановлена законодавством. Відповідно до статті 109 Житлового кодексу «Виселення  із  займаного  жилого  приміщення  допускається  з  підстав,  установлених законом.  Виселення проводиться добровільно  або в судовому порядку. Допускається виселення в адміністративному  порядку з санкції прокурора лише осіб, які самоправно зайняли жиле
приміщення або проживають у будинках, що загрожують обвалом.            Законне виселення можливе з наданням іншого жилого приміщення державою та без такого. З наданням іншого жилого приміщення громадян виселяються у разі якщо: —        будинок, у   якому   знаходиться  жиле  приміщення,  підлягає знесенню; —        будинок (жиле приміщення) загрожує обвалом; —        будинок (жиле приміщення) підлягає переобладнанню в нежилий.

Незаконне виселення – це виселення без достатніх правових підстав. По всій України трапляються випадки незаконного виселення громадян з жилих приміщень. Схеми шахраїв досить різноманітні. Однією з поширених схем шахраїв є укладення договору купівлі-продажу квартири з пенсіонерами під виглядом договору довічного утримання. Тобто, обіцяючи доглядати за пенсіонером вони укладають договір, що по суті не зазначає їх обов’язків по догляду, а фактично передає у їх власність квартиру. Подібні випадки останнім часом були поширені на сході України.

Ще один випадок стався у Києві. До одинокого  чоловіка, проживаючого у двокімнатній квартирі завітали чоловіки, які представилися успішними підприємцями. Вони запропонували власнику квартири її продати. Половину з коштів вони обіцяли витратити на розвиток бізнесу, а іншу половину на купівлю чоловіку іншої однокімнатної квартири. Вони через підставного нотаріуса завірили договір купівлі-продажу квартири та після цього зникли з усією сумою грошей.

Інший випадок стався у Харкові у кінці попереднього року. Вченого, співробітника університету виселили з квартири за позовом університету, який і надав йому цю квартиру. Сам постраждалий заявив, що це пов’язано з поданням його кандидатуру на посаду ректора університету. Річ у тім, що чоловік пропрацював в університеті понад 30 років. Проте як заявила адвокат чоловіка: «У рішенні суду зазначено, що Микола Олексійович пропрацював в університеті лише сім років. Виходить, що вони навіть у трудову книжку йому не подивилися, адже тоді б побачили, що він там працював на тридцять років більше. А за законом, якщо у людини стаж більше десяти років, житло у нього відбирати не мають права. До того ж він пенсіонер, що теж виключає вилучення квартири.»

Нажаль, не завжди у осіб, чиї житлові права порушені, виходить захистити свої права.

Однак, інколи все ж таки трапляється удача і постраждалі від шахраїв повертають житло. Наприклад,  у Львові нещодавно прокуратура повернула житло 20-річному вихованцю школи-інтернату. Під час перебування в спеціалізованому закладі хлопця, у його квартирі без жодних правових підстав мешкали сторонні особи та не допускали його до житла. Відтак, рішенням суду було поновлено права людини з інвалідністю. Постановлено усунути для нього перешкоди у користуванні помешканням та виселити зазначених осіб.

74 комментария on Житлові права: питання примусового виселення

  1. Ірина:

    Вітаю.підскажіть.що робити?проживаю в будинку який ще отримала від колгоспу мій дідусь і бабуся .Документів на будинок не мае зовсім ніяких,то дім був на балансі селищної ради,зараз село приєдналося до міста(децентралізація)зараз на баланс узяв жек будинок.Чи можуть нас висилати з дому через те що не має жодних документів ні техпаспорту нічого ? Що робити щоб зробити документи і приватизувати будинок?В домі прописано 5 чоловік з них 3 неповнолітні .

    Відповідь: порадимо звернутись за очною фаховою допомогою

  2. Оксана:

    Підкажіть будь-ласка,чи має право свекруха виселити нас з дитиною (6років) з квартири. Чоловік в цій квартирі прописаний, квартира приватизована. Свекруха хоче здавати цю квартиру.

    Відповідь: на підставі рішення Суду

  3. Добрий день.
    Мене звати Альона мені 17років я інвалід з дитинства хвороба Епілепсія.
    В мене померла мати то я перейхала до батька до хати і проживаю вже год і мене виганяє з хати чужа жінка батькова і шантожирує мене.
    І батько з хати не відпускає тільки вечіром і то не всігда 1-2часа і все а держить як підзамком мене.

    Відповідь: зверніться в поліцію, за очною фаховою допомогою

  4. Юлія:

    Чи має мама право не впускати жити додому свою дочку з її двома дітьми(16і18р) в приватизовану на всіх квартиру(всі прописані)за те що вона там не проживала тривалий час. .але оплачувала квартплату
    Що робити?

    Відповідь: звертатись до суду

  5. Леся:

    Доброго вечора у будинку прописана я і дитина не повнолітня, з мамою непорозуміння виганяє мене з дитиною на вулицю, також у тому приймає участучасть її брат який непрописаний з нами, хоче поміняти замки і вигнати нас з дитиною, які я маю права щоб відстоювати у суді?

    Відповідь: це залежить від того, які у вас права є. І документи, в підтвердження ваших прав. Зверніться за очною фаховою допомогою

  6. Вікторія:

    Я сама виховую двоє дітей,власний будинок проживаю з батьками, так як є нерозуміння в сім’ї виганяють на вулицю з дітьми. Прописані і я і діти.Як я можу захистити свої права?

    Відповідь: в судовому порядку

  7. Віта:

    Добрий вечір.
    Підскажіть,будь ласка,як вийти з такої ситуації .
    Проживаємо в приватному будинку який межує з фабрикою.Власники фабрики хочуть цей будинок викупить для збільшення своєї тереторії.Чи маю я погоджуватись на їхню пропозицію.І яку суму я повинен отримати від них за мій будинок?

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

  8. Дима:

    Підскажіть будь ласка багатодітних можуть виселити із квартири у якій прописані неповнолітні діти?

    Відповідь: на підставі закону та рішення суду

  9. Лана:

    Доброго дня,якщо сім’я більше 20 років живе,але не приписана в будинку-побуту,що належить сільській раді,чи має вона право його купити і чи можуть її висилити примусово.

    Відповідь- залежить від документів

  10. Олена:

    Добрий день! Підкажіть, чи має право колишній співмешканець ( цивільний шлюб) проживати в моїй приватній власності ( куплена задовго до знайомства з ним),після того як ми не живемо вже разом? Поліція, приїжджаючи на виклик, каже, що вони не мають права його вигнати без рішення суду на виселення. Я не можу подати на нього в суд, так як він не прописаний там. Як бути? Дякую

    Відповідь: прописка та право звернення до суду — не взаємоповязані речі. Зверніться за очною фаховою консультацією

Добавить комментарий