В зв`язку з набуттям чинності з 01.04.2014 року ЗУ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» № 1166-VII від 27.03.2014 року, який торкається в тому числі і соціальних допомог та в зв`язку з чисельними зверненнями користувачів щодо роз`яснення норм цього Закону, адміністрацією сайт вирішено не лише внести зміни  у відповідні статті, яких торкається цей Закон, але й видати окрему статтю на цю тему з роз`ясненнями.

Немає секрету в тому, що за останні шість місяців в країні відбулись кардинальні зміни, всі ми по-різному до них ставляться, хтось підтримує, хтось засуджує, хтось взагалі уваги не приділяє.

Сайт i-law.kiev.ua не є політичним ресурсом, тому ми не будемо вести політичу полеміку щодо доречності внесених змін до соціальних допомог, прийнятих в цьому Законі, зазначимо лише спільну думку адміністрації сайту на події та Закон в цілому.

— звісно, Закон дещо обмежує права на допомогу та розмір для родин, також можливо може призвести до негативних тенденцій «як відкладення народження дітей до кращих часів», пов’язаних з матеріальним становищем сім’ї;

— в нас є велике сподівання, що дані зміни будуть тимчасові, до стабілізації економічної ситуації в країні;

— засуджувати керівництво країни, тим паче в період війни, навіть якщо і не проголошеної, не є правильним і не сприяє згуртуванню народу, хоча саме в цей час країні це необхідно.

Основні тезиси  нового Закону в частині соціальних допомог та виплат:

— Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України»

Тобто наразі допомогу при народженні будуть виплачувати при кожному народженні дитини, але в одному і тому ж розмірі.

— Допомогу по до догляду за дитиною від держави виключають із переліку державних допомог;

Тобто у відпустку по догляду за дитиною до трьох років ви зможете піти, зберігається за вами робоче місце, якщо ви працюєте, але на жаль, самого виду допомоги «по догляду за дитиною» вже не буде існувати.

Зазначимо, що всі вищевказані зміни набувають чинності з 01 липня 2014 року. Наразі очікуємо роз’яснення, щодо порядку застосування цих норм до тих, хто вже отримував допомоги, тих, хто встигне подати заяви та документи на призначення цих документів до 01.07.2014 року, скоріш за все, зміни на таку категорію громадян не будуть розповсюджуватися.

Потрібно зазначити, що  також Закон вводить, що більшість пільг, зокрема щодо оплати комунальних послуг,  надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

Станом на 01.01.2014 року цей розмір становить 1710 грн.

 

 

28 комментариев on Закон України про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні

  1. Оксана:

    добрий день! скажіть пільги по комуналці-це субсидія чи багатодітні теж

    Відповідь: так.

  2. Анастасія:

    Добрий вечір!!!В мене таке питання, цей закон відноситься до дітей які народилися після прийняття цього закону??чи і дітей які народилися раніше???тобто:моя дитина народилася 28.08.2013( це третя дитина) документи подала,але гроші ще не отримувала…..в якому розмірі мені належить допомога??? Дякую.

    Відповідь: відповідно до старого законодавства.

  3. жанна:

    Щойно дзвонила в міністерство соцполітики, в відділ допомоги до 3 років. 0442895678
    Там сказали, що допомога принародженні, тим хто вже отримує залишиться такою, яка вже призначена по старому закону. А допомога до 3 років не буде платитися з 1 липня НІКОМУ. Тобто, якщо мені призначили іі по доходах до вересня, то з липня я вже не отримаю ні 130, ні по доходах.
    130 грн буде платитися протягои третього року тільки тим, хто подав на допомогу при народженні на першу дитину по старому законодавсву. тому що вона платиться їм зараз тільки до 2 років.

    Відповідь: Дякуємо за інформацію, ми очикуємо такого розяснення, але письмового.

  4. таня:

    То такий дохід 1710грн на всю сімю чи на одного процюючого, чи як

    Відповідь: середньомісячний сукупний дохід сім’ї.

  5. Оксана:

    Добрий день. Як я зрозуміла з 01.07.2014р при народженні я отримаю — 10320 грн. та кожен місяць по 860грн. в протягом 3 роков. Допомоги «по догляду за дитиною» вже не буде існувати. Як можливо вижити з двома дітьми на суму 860 грн. цілий місяць коли народженій дитині потрібно 3-4 пачки памперсів (500грн.) + годування 1-2 пачки (200грн.) + миючі засоб (100грн.) + зилишаеться 60грн. на мене та другу дитину. До двох років в садочок дитину не візьмуть тому на роботу не вийдеш.
    Дякую Кабінету Міністрів України та Верховній Раді за турботу про громадян. Про себе вони потурбувались, зарплати залишивши собі по 18 000 грн. (скоротили би собі в період кризи до 5 000 грн.), а ми проживемо на 860 грн. в місяць. Дякую.

  6. марія:

    Мої батьки чули по телевізору що буде різниця по виплаті 41тис. на дитину залежно де прописаний (село та місто) скажіть будь-ласка, чи це вірно, бо письмового підтвердженяя я ще не знайшла.
    Дякую.

    Відповідь: Таких чуток в законі не прописано та не закріплено. Тому наразі це лише чутки

  7. Здраствуйте.Скажіть будь ласка чи знизять одноразову виплату тим що отримують уже рік і більше.Дякую

    Відповідь: Наразі чіткої відповіді Закон не містить з цього приводу, сподіваємось, що ні.

  8. Екатерина:

    Здравствуйте!Подскажите в таком вопросе.Муж простоял на учёте в центре занятости год,работа по его специальности ему предложена не была,пособие выплачивалось,год прошёл,с ним попрощались и сказали приходить через год…Он пришёл,ему сказали,что они могут поставить его на учёт опять,НО пособие по безработице выплачиваться не будет т.к. за этот год он сам никуда не смог устроиться и записи в трудовой книжке нет….Правомерно ли это??

    Відповідь: нажаль, так, але в будь-якому випадку він може перебувати на обліку в ЦЗ без допомоги, та йому будуть сприяти в працевлаштуванні.

  9. таня:

    Ви мабуть помилилися на рахунок суми 1710 там мені здається має бути 1170

    Відповідь: Ні, Тетена, не помилились. Це сума визначена в Податковому Кодексі та ЗУ Про бюджте на 2014 рік, і це саме 1710 на родину.

  10. Marina:

    Добрий вечір! Підскажіть будь ласка, я маю народжувати в перших числах травня, перша дитинка померла після пологів на 3-тю добу, другу народила Слава Богу все добре, зарас третя. Питання: Яку допомогу я отримаю, як на третю дитину , чи вже по новому законодавству 41 тис.????? Дуже дякую

    Відповідь: Наразі ми володіємо інформацією, яку виклали на сайті, на головінй сторінці. Ознайомтесь з нею, іншої інфомрації наразі не володіємо, і чекаємо розяснення.

Добавить комментарий