Основне завдання військового обліку – це своєчасне виявлення всіх громадян призовного віку, які проживають на території, що обслуговує  військовий комісаріат, визначення їх кількості та якісної характеристики, забезпечення організованого проведення чергових призовів громадян на строкову військову службу, здійснення контролю за виконанням громадянами України Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу».

Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на кілька категорій. Розглянемо деякі з них.

Перша група – допризовники, тобто ті особи, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Що необхідно знати призовнику?

  1. Приписка передбачає, що Ви будете взяті на військовий облік та пройдете перевірку ступеня придатності до військової служби. Крім того, перевірятиметься Ваш рівень освіти, виявлятиметься здобута спеціальність або професія, перевірятиметься рівень фізичної підготовки та вивчатимуться особисті якості.
  2. Ваша приписка проводитиметься на призовній дільниці при військових комісаріатах за місцем проживання. Для проведення приписки до призовних дільниць утворюються комісії з питань приписки.
  3. Період приписки: січень – березень кожного року.
  4. Вік: у рік приписки Вам має виповнюватися 17 років.

5. Конкретні строки Вашої явки до призовних дільниць для проходження приписки установлюються районними військовими комісаріатами у повістках. Вручити такий документ можуть через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, органи місцевого самоврядування, відділи кадрів підприємств всіх форм власності, установ, організацій та навчальних закладів не пізніше 5 діб до призначеного строку явки на приписку.

В окремих випадках повістку можуть вручити безпосередньо за домашньою адресою.

  1. Отримавши такий документ, Ви зобов’язані прибути на призовні дільниці в строки, вказані в повістках, маючи при собі такі документи:

— паспорт або свідоцтво про народження;

— копію атестата, диплома, свідоцтва чи довідку про освіту;

— довідку з домоуправління або виконкому сільської (селищної, міської) Ради народних депутатів про склад сім’ї;

— довідку з місця роботи або навчання із зазначенням: у працюючих посади, фаху, з якого часу працює; в молоді, яка навчається — на якому курсі або в якому класі навчається;

— характеристику з місця роботи або навчання;

— 4 фотокартки розміром 3×4 см (знімок без головного убору);

— посвідчення і довідки про складання спортивних розрядів, про спеціальність, одержану в навчальній організації ТСОУ і в навчальному закладі системи профтехосвіти;

— посвідчення водія автомобіля;

— довідку про середній заробіток, підписану керівником та головним бухгалтером і засвідчену печаткою підприємства.

  1. По прибуттю у військкомат, Вас зустріне черговий по призовній дільниці і ознайомить з порядком проходження приписки, роз’яснить Ваші права, обов’язки та проведе облік прибулих на приписку згідно зі списками за днями явки.
  2. Начальник другого відділення районного військового комісаріату проведе з Вами бесіду та перевірить наявність необхідних документів і повноту заповнення технічними працівниками Вашої облікової карти і особової справи.

Паспорти, свідоцтва про народження, а також інші особисті документи Вам повернуться.

  1. Далі, згідно з «Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України» Ви пройдете медичний огляд. За його результатами і з урахуванням рівня Вашої освітньої підготовки, особистих якостей, роду діяльності та спеціальності комісія з питань приписки приймає одне з таких рішень:
  • придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у Збройних Силах України чи іншому військовому формуванні;
  • тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;
  • підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;
  • підлягає взяттю на військовий облік військовозобов’язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;
  • підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.
  1. Після цього Вам видається посвідчення про приписку. З цих пір – Ви призовник, тобто особа, приписана до призовної дільниці.

Далі Вас ознайомлюють з Вашими правами та обов’язками (додаток №1), правилами військового обліку та відповідальністю за порушення цих правил (додаток №2).

До уваги призовника

1.Важливо знати, що громадяни, приписані до призовних дільниць, перебувають на військовому обліку призовників з дня їх приписки до призову на військову службу чи зарахування в запас. Граничний вік перебування на обліку призовників – до 27 років.

  1. У разі, якщо Ви прибули на нове постійне або тимчасове місце проживання на строк більше ніж 1.5 місяця, а у службові відрядження, на навчання, у відпустку або на лікування на строк більше 3 місяців, необхідно стати у 3 денний строк на військовий облік.

Для цього Ви повинні подати письмову заяву на ім’я районного військового комісара.

  1. Далі Ваші дані заносяться в обліково-алфавітну книгу і заповнюється 2 примірники алфавітної картки, один з яких зберігається в окремій папці до одержання особової справи, а другий — не пізніше 3-денного строку направляється районному військовому комісару за попереднім місцем Вашого військового обліку з проханням надіслати особову справу.
  2. В свідоцтві про приписку проставляється штамп про взяття на військовий облік призовника.
  3. Якщо Ви прибули у сільську місцевість, в селище і місто, де немає військових комісаріатів, Вас направлять в органи місцевого самоврядування, на які покладено ведення персонально-первинного обліку;
  4. По одержанні, особова справа після ретельної перевірки поміщається у відповідну картотеку, а алфавітна картка знищується.

В разі зміни місця проживання на строк більше 1.5 місяця, вибуття  у службові відрядження, на навчання, у відпустку або на лікування – на строк більше трьох місяців, Ви повинні знятися з військового обліку за місцем проживання.

Військовий облік жінок

  1. Жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я, віком та сімейним станом, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.
  2. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Оскарження рішення призовної комісії

Ви можете оскаржити рішення призовної комісії до призовної комісії вищого рівня або до суду в порядку, передбаченому законом.

Зняття з військового обліку

  1. Для зняття з військового обліку Ви зобов’язані особисто з’явитися в районний військовий комісаріат і подати письмову заяву з указанням причини зняття з військового обліку і точної адреси нового місця проживання.

Дозвіл на зняття призовників з військового обліку надасть Вам районний військовий комісар або особа, яка його заміщає.

  1. Зверніть увагу, що на письмових заявах має бути вказано, з якої причини і на підставі яких документів виданий  дозвіл на зняття призовника з військового обліку.
  2. З військового обліку призовників знімаються також особи:

— призвані на строкову військову службу;

— зараховані у військово-навчальні заклади;

— зараховані рішеннями призовних комісій на облік військовозобов’язаних;

— визнані призовними комісіями непридатними до військової служби із зняттям з військового обліку;

— які отримали  військові звання офіцерів запасу після проходження  військової підготовки в цивільних навчальних закладах і складання установлених екзаменів;

— взяті на спеціальний облік Міністерства внутрішніх справ України у зв’язку з призначенням на посади рядового або начальницького складу органів внутрішніх справ чи зарахуванням курсантами і слухачами вищих начальних закладів Міністерства внутрішніх справ України;

— засуджені до позбавлення волі;

— які вибули на постійне місце проживання за межі України;

— померлі.

4. Будучи призовником у віці 18 років і старше, Ви можете змінити місце військового обліку, однак зробити це можна до опублікування Указу Президента України про черговий призов.

Після цього зміна можлива лише в окремих випадках за умови подання до військового комісаріату документів, які б стверджували, що призовник:

—                     переведений на роботу в іншу місцевість;

—                     переїхав на нове місце проживання;

—                     прийнятий до навчального закладу і  вибуває  для  продовження освіти або закінчив навчальний заклад і направляється на роботу.

 

Військовий облік громадян України, які тимчасово проживають за кордоном, проводиться дипломатичними і консульськими представництвами України.

 

Існує ще кілька категорій громадян України, які мають відношення до військової служби – це:

 

Військовий облік військовозобов’язаних

Військовий облік усіх військовозобов’язаних провадиться за місцем  їх  проживання, а також за обсягами та деталізацією і поділяється на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний. Військовий облік військовозобов’язаних  за  призначенням поділяється на загальний і спеціальний.

Відповідно до статей 35, 38 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» підприємства,  установи, організації і навчальні заклади, незалежно від підпорядкованості та форм власності, ведуть облік всіх військовозобов’язаних і призовників, а їх керівники (власники) несуть відповідальність за  повноту і  якість  обліку, стежать  за  виконанням  військовозобов’язаними правил військового обліку.Облік військовозобов’язаних на підприємствах ведеться з метою забезпечення контролю за виконанням громадянами України військового обов’язку і дотриманням  установлених Правил військового обліку громадян України, а також своєчасного оформлення бронювання за народним господарством інженерно-технічних працівників  і кваліфікованих робітників, вчасної підготовки необхідних кадрів для заміни спеціалістів, які підлягають призову  до  Збройних Сил  України, надання  допомоги військовим комісаріатам у проведенні оборонних заходів  і підтриманні військового обліку в реальному стані.В процесі проведення заходів з питань військового обліку адміністрація підприємств незалежно  від  підпорядкування  і  форм власності зобов’язана:1.                  при прийнятті на роботу (навчання) перевірити наявність у Вас військово-облікових документів (військових квитків або тимчасових посвідчень, виданих замість військових квитків) і встановити, чи перебуваєте Ви на військовому обліку за місцем проживання. Військовозобов’язаних  і  призовників, які не перебувають на військовому  обліку, приймають  на  роботу  (навчання) лише після зарахування їх на військовий облік в облікових органах  за  місцем проживання.2. Забезпечити повноту і якість обліку всіх військовозобов’язаних і призовників підприємства за правилами і формами, установленими Міністерством оборони і Міністерством статистики України;3. Систематично звіряти особові картки робітників, службовців і тих, хто навчається,  із  записами у військових  квитках  та посвідченнях про приписку до  призовних  дільниць і подавати  ці картки  не рідше 1 разу на рік до військових комісаріатів для звіряння з обліковими даними військових комісаріатів;4. Здійснювати систематичний  облік змін Вашого сімейного становища, адреси  місця проживання, службового становища, технічної підготовки, освіти і у 5-денний строк вносити ці зміни до їх особових карток  та повідомляти  про них у відповідні військові комісаріати у визначені ними строки;5. Приймати під розписку від Вас військово-облікові документи для подання  у військові комісаріати,  звіряння з особовими картками та для інших цілей;6. Оповіщати Вас на  вимогу військових комісаріатів і сприяти своєчасній явці  за  цим викликом.

Військовий облік під час мобілізації

  1. Ви повинні з’являтися за викликом до військового комісаріату (військовозобов’язані Служби безпеки України — за викликом Центрального управління або  регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.
  2. Якщо Ви перебуваєте у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, то під час мобілізації можете бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.
  3. Якщо Ви здійснюєте підприємницьку діяльність, то виконуватимете мобілізаційні завдання (замовлення) згідно з укладеними договорами (контрактами).
  4. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часу Ви (крім випадків, коли проходите службу у військовому резерві) зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих Вами документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів (військовозобов’язані Служби безпеки України – керівників органів, де Ви перебуваєте на військовому обліку, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – керівників відповідних органів управління центрального органу  виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).Будучи резервістом, Ви зобов’язані з’явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.
  1. Якщо Ви перебуваєте у запасі, то завчасно приписуєтеся до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу.
  2. Якщо Ви перебуваєте на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації Вам забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи.

Tags:

746 комментариев on Здійснення військового обліку в Україні. Процедури і особливості

  1. Євгеній:

    Знайома медсестра, яка працює в військоматі сказала, що у нас буде перекомісація тих хто непридатний в мирний час. Вони мають право таке робити?

    Відповідь: необхідно бачити документи, тому порадимо звернутись за очною фаховою допомогою

  2. Світлана:

    Доброго дня! Скажіть ,будь ласка, де повинна проходити комісію дитина 17 років? У військкоматі чи бігати по всіх лікарнях міста.Дякую.

    Відповідь: у ЛКК від військомату

  3. Віктор:

    Вітаю!
    Мені наразі 29 років. Службу не проходив.
    Нещодавно звернувся в військомат для зміни місця реєстрації. Скоро маю отримати тимчасове посвідчення.
    Питання: чи можуть мене залучити до навчальних зборів чи щось типу такого?
    Якщо так, то на яких підставах і який буде розмір компенсації, якщо я ФОП.
    Дякую

    Відповідь: порадимо статтю на сайті для ознайомлення

  4. Людмила:

    Підкажіть,будь ласка,який документ примушують підписати хлопця(16 повних років),який вперше прийшов до військомату для приписки?Перечитала вже купу статей,але відповіді так і не знайшла.Чи зобов’язаний неповнолітній взагалі щось підписувати без присутності батьків?

    Відповідь: порадимо до ознайомлення статтю на сайті

  5. Ольга:

    Доброго дня. знайомі постійно проживають за кордоном. Мають 17-річного сина, який також проживає за кордоном останні 5 років (наразі навчається в коледжі). повертатися в Україну хлопець не планує, паспорт громадянина України отриманий «без місця реєстрації». На військовому обліку не стоїть. порадьте будь ласка, які документи хлопець має подати в консульство, щоб отримати офіційну відповідь, що він не підлягає постановлення на військовий облік (постійно проживає за кордоном). І яким нормативним документом це регламентується.

    Відповідь: інформація значиться в статті

  6. Анатолій:

    Доброго дня.Мені 47.Деякий час не стояв на обліку у військоматі.Які документи і аналізи потрібно,щоб стати на облік

    Відповідь: порадимо ознайомитися зі статтею

Добавить комментарий