З 01 січня 2019 року в країні змінюється розміри прожиткового мінімуму та мінімально заробітної плати.

Прожитковий мінімум – вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я набору продуктів харчування (далі – набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі – набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі – набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості (Закон України «Про прожитковий мінімум» від 15.07.99 р. № 966-XIV).

А саме прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць  з 01 січня 2019 року по 30 червня 2018 року становитеме:

для дітей віком до 6 років — 1626,00 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років — 2027,00 грн;

для працездатних осіб — 1921,00 грн;

для осіб, які втратили працездатність — 1497,00 грн;

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) (Кодекс законів про працю України, Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР).

Згідно з пп. 8 п.1 ст. 40 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

З 01 січня 2019 року по розмір мінімальної заробітної плати становитиме:
Місячний розмір — 4173,00 грн

Погодинний розмір — 25,13 грн.

На що впливатиме зміна мінімальної з.п. та прожиткового мінімуму:

  1. на нарахування заробітної плати на підприємстві (якщо заробітна плата нижче мінімальної, передбачена відповідальність за ст. 265 КЗпП);
  2. на індексації заробітної плати (з 1 травня індексація зарплати буде розраховуватися шляхом множення певного коефіцієнта в залежності від «базового» місяці проведення індексації на прожитковий мінімум для працездатних осіб в розмірі 1450 грн);
  3.  на нарахування лікарняних та декретних (при нарахуванні лікарняних і допомоги по вагітності та пологах у випадках, коли такі виплати нараховувати на рівні мінімальної зарплати, слід також застосовувати новий розмір мін.зарплати.);
  4. на оплату відпускних (з 1 січня 2019 року ставка для нарахування ЄСВ становить 22% до визначеної бази нарахування. Але ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ установлено порядок нарахування ЄСВ, якщо база його нарахування не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. В такому випадку сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки ЄСВ (22%).
    З 1 січня розмір мінімального страхового внеску становитиме 918,06 грн (4173 грн * 22%)

Що не зміниться, вне залежності від змін прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати:

— Граничний розмір добових, сума податкової соцпільги, а також граничний розмір доходу, який дає право на неї;

— Сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків;

— Нецільової благодійної допомоги;

— Ставки єдиного податку для I і II групи;

— Ставки податку на нерухоме майно.

Tags:

11 комментариев on Зміна прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати з 01 січня 2019 року

  1. Галина:

    Як оформить прожитковий мінімум????
    Чого мені на дитину дають тільки 860 грн?

    Відповідь: порадимо для ознайомлення -статті на сайті. Там і описані суми по допомозі при народженні, і визначені всі види соціальних допомог.

Добавить комментарий