“02” березня 2015 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України № 2212 від “23” лютого 2015 року  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (надалі —  Закон). Даним нормативно-правовим актом внесено певні зміни до окремих положень цілого ряду законів України зокрема в тих частинах, які стосуються порядку виплат пенсій працюючим пенсіонерам та виплат пенсій за віком на пільгових умовах, і за вислугу років.

Одним із нововведень стало обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам, на період з “01” квітня 2015 року по “01” січня 2016 року, у розмірі 85%, але не менше прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (1423  гривень). Зокрема, статтю 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 № 1058-IV доповнено наступним чином:

«У період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених Законами України “Про статус народного депутата України”, “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, “Про судоустрій і статус суддів”, пенсії/щомісячне довічне грошове утримання, призначені відповідно до законодавства, не виплачуються. У період роботи на інших посадах/роботах пенсії/щомісячне довічне грошове утримання, призначені відповідно до законодавства, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Після звільнення з роботи пенсії/щомісячне довічне грошове утримання виплачуються у розмірі, обчисленому відповідно до законодавства.»

Як бачимо з вищенаведеного, даною частиною статті 47 також передбачено припинення виплат спеціальних пенсій ( у період роботи на відповідних посадах)  народним депутатам, державним службовцям, та прирівняним до них особам, суддям, прокурорам та іншим особам, на яких поширюється дія законів, зазначених у статті 47 в новій редакції. Таким чином, особи, які зазначені вище можуть тепер отримувати або заробітну плату, або пенсію. Проте, у період роботи на інших посадах/роботах пенсія, таким особам призначається за загальним правилом, а саме у розмірі  85 відсотків розміру призначеної пенсії, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Статтею 47 в новій редакцій також встановлено, що “після звільнення з роботи пенсії/щомісячне довічне грошове утримання виплачуються у розмірі, обчисленому відповідно до законодавства”. Мабуть, в даному випадку було би більш доцільно уточнити, що їх виплата буде виплачуватись у розмірі 100% від встановленого розміру пенсії на час її призначення.

Звертаємо увагу, що обмеження щодо виплат пенсій не буде поширюватись на осіб, які займають посади державних службовців в Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах та безпосередньо виконують функції із забезпечення обороноздатності держави та пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Ще одним нововведенням стало поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а по окремих професіях і спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих та особливо шкідливих умовах праці та на пенсії за вислугу років.

 

Більш детально з этапами підвищення пенсійного віку та страхового стажу можна буде ознайомитись в новій редакції  ст. 13 “Пенсії за віком на пільгових умовах”  Закону України “Про пенсійне забезпечення“ від 05.11.1991 № 1788-XII.

Зокрема, страховий стаж для жінок та чоловіків,  пільговий пенсійний вік для жінок, буде підвищено на 5 років для всіх працівників шкідливих професій списків №1 та №2  виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваних Кабінетом Міністрів України. (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/36-2003-%D0%BF ). Для чоловіків страховий стаж буде збільшуватись з моменту прийняття Закону, а для жінок буде перехідний період на протязі     5,5 років.

Варто також зазначити, що змінено також порядок обчислення всіх пенсій.  Замість чинної норми, де застосовується середня заробітна плата в Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, відтепер обчислення всіх пенсій буде застосовуватись середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 роки. Таке нововведення може призвести до того, розмір пенсії буде значно занижений, оскільки громадяни будуть позбавлені права використати в повному обсязі права на отримання пенсії із заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески.

Таким чином, хоча такі нововедення можливо і поповнять стан бюджету Пенсійного Фонду України, проте позитивний вплив на фінансовий стан пенсіонерів навряд чи принесуть.

149 комментариев on Зміни до пенсійного законодавства (березень 2015)

  1. Борис:

    Добрий день! Отримую наукову пенсію в розмірі 90% від посадового окладу професора ось уже 10 років. І досі працюю професором в університеті. Чи збережеться у мене посадовий оклад плюс пенсія в тому ж об’ємі, чи треба вибирати між науковою пенсією і окладом? Якщо друге, то до якого числа треба зробити вибір?

    Відповідь: до 01.04.2015 року, повна інфомрація на ваше питання у відповідній статті на сайті, ознайомтесь

  2. Наталія:

    Вибачаюся,але в мене пенсія 1520 гривень,і це не менше ніж
    1423 гривень,так як зазначено у відповіді.Тому я незрозуміла відповіді і знову вимушена спитати.Пенсія виплачуватися буде тільки в розмірі 1423гривні?

    Відповідь: прочитайте статтю на сайті, ви все побачите. Якщо пенсія більше 1423,50, тоді з неї буде вираховуватися 15 %. У вас пенсія менше, тоді вас зіми не стосуються

  3. Наталія:

    Прошу надати роз’яснення згідно змін до пенсійного законодавства — березень 2015р.Працюю держслужбовцем,отримую заробітну плату 2000гривень на місяць.Також отримую пенсію як мати інваліда з дитинства р розмірі-1520 гривень. Чи буде з 01 квітня виплачуватись мені пенсія, якщо я залишусь працювати?
    Наперед дякую за відповідь.

    Відповідь: будете, оскільки ваша пенсію менше 1423,50 грн.

  4. Ирина:

    будь ласка скажіть до кого звернутися,написати, якщо я проживаю в Харківській області, місті Краснограді

  5. Ирина:

    вибачте, але справа в тому, що моє прізвище вже є в списках які надійшли з Харківської області на припинення виплати мені пенсії!!!мене в списках на квітень на виплату пенсії вже немає і Пенсійний фонд України надає розяснення, що припинення виплати пенсій стосуються всіх держслужбовців,незалежно до якого закону призначено пенсію ( чи про загальне державне пенсійне страхування, чи по держслужбі,)та незалежно від розміру пенсії, пенсію будуть отримувати тільки інваліди 1 та 2 групи та інваліди війни 1-3 групи. такіж розяснення надруковані в «Праці і зарплаті» за 18.03.2015 рік. Якщо ви тлумачите, що я маю право на пенсію, то скажіть як мені відстояти свої права, і на який законодавчий акт посилаться?. Дякую

    Відповідь: оскільки ваше питання потребує ознайомлення з документами та очної допомоги, можемо порадити звернутися за фаховою очною допомогою. Максимальна можлива відповідь вже надана, є посилання на законодавчі акти, в статті.

  6. Ирина:

    добрий день ,Вам вже задавали таке питання, Але я знову у Вас спитаю. працюю на державній службі (управління праці та соціального захисту населення)зарплата 1350 грн та отримаю пенсію по інвалідності 3 групи 1049 грн(пенсія призначена по ЗУ » Про загальне державне пенсійне страхування»). питання в тому,якщо я продовжу працювати і надалі держслужбовцем,то чи буду з 1 квітня і надалі отримувати цю пенсію

    Відповідь: так, оскільки ваша пенсія менше 1423,50 грн. Окрім того, для держ. службовців, які працюють на державній посаді припиняється пенсія, якщо вона пенсію по держ.службі., у вас же пенсія по інвалідності

  7. Георгій:

    Дякую за попередню відповідь.
    Після поновлення виплати «наукової» пенсії, як Ви відповідаєте, наприклад, 15.04.2015, вона буде виплачуватися в розмірі 100% на час призначення у 2011 році? Чи потрібно чекати будь-якого перерахунку такої пенсії згідно з редакцією (2014 р. 60%) Закону «Про наукову та науково-технічну діяльність?
    Дякую.

    Відповідь: як у 2011 році, у тій сумі, яка була припинена станом на 01.04.2015 року, а далі чекати перерахунку або звертатися з заявою відповідною до УПФУ

  8. акіншина олена:

    Доброго ранку! Будь ласка проконсультуйте з такого питання. Зараз я працюю на науковій посаді до 27 червня. Чи обов’язковим є перерахування наукової пенсії, що я отримую, на загальну з 1 квітня, щоб я продовжувала працювати. Дякую за відповідь.

    Відповідь: так

  9. Оксана:

    Добрий день! Вибачте, вже є схоже питання. Я інвалід 3гр. загального захворювання (пенсія 1049 грн)працюю на державні службі.Чи буду я атримувати пенсію згідно змін до пенсійного законодавства?

    Відповідь: будете

  10. Георгій:

    Прошу надати роз»яснення щодо закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», 02.03.2015, а саме п.7:
    щодо статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».
    Яким чином слід тлумачити слова «Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється.»? Чи означає це, що «наукова пенсія» буди виплачуватися в розмірі 100% на час призначення? Чи потрібно чекати будь-якого перерахунку такої пенсії?

    Відповідь: це значить що якщо станом на 01.04.2015 ви будете працювати, пенсію призупиняється, а якщо з 14.04.2015 (наприклад) звільняєтесь, пенсія буде поновлена на наступний день- з 15.04.2015

Добавить комментарий