Набула чинності постанова КМУ № 79 від 04.03.2015, якою вводиться обов’язок органів соцзахисту населення щоденно інформувати органи ДМС про перелік осіб, яким у відповідний день видана довідка про постановку на облік як внутрішньо переміщеного особи.

У свою чергу, особа, яка отримує довідку, зобов’язане повідомити ДМС (державна міграційна служба) про своє фактичне місце проживання протягом 10 днів з моменту отримання довідки.

Крім того, на переселенця покладається обов’язок повідомляти в ДМС про зміну свого місця проживання та поверненні до постійного місця проживання.

Після отримання відомостей від органу соцзахисту та переселенця ДМС в триденний термін проставляє на зворотному боці довідки відмітку про реєстрацію місця проживання особи. Без такої відмітки довідка вважається недійсною.

При цьому ДМС формує єдину інформаційну базу, в яку заносить відомості про всіх взятих на облік переселенців. На підставі відомостей цієї бази щомісяця проводиться перевірка проживання за вказаним місцем проживання не менш ніж 10% зареєстрованих переселенців. У разі відсутності за вказаним місцем проживання особа позбавляється статусу внутрішньо переміщеного.

При цьому в найближчі два місяці повинна бути проведена перевірка інформації про осіб, які вже отримали подібні довідки. У разі успішного проходження перевірки на зворотному боці довідки буде проставлятися відмітка про реєстрацію місця проживання. Якщо ж зазначені відомості не відповідають дійсності, довідка буде анулюватися.

Резюмуючи

Для осіб, які вже перебувають на обліку як вимушені переселенці в органах УПСЗ, достатньо чекати за своїм місцем проживання (який вказан був при реєстрації в органах УПСЗ) відвідування органів ДМС та проставлення відмітки на довідці УПСЗ.

Для осіб, які тільки стають на облік як вимушені переселенці в органах УПСЗ, з 19 брезеня 2015 року, мають самостійно відвідувати районні органи ДМС та проставляти відмітку про місце проживання.

Без даної відмітки довідки про облік вимушених переселенців будуть анульовані.

Tags: , ,

11 комментариев on Зміни до порядку обліку внутрішньо переміщених осіб (переселенців)

  1. Олена:

    Я, та мої діти мають статус ВПО, та перебувають разом зі мною. Для оформлення статусу мати-героїня мені потрібно надати довідку про скдад сім»ї, яку б мені раніш надали у ЖЄКу. Але, ми не зареєстровані (не маємо прописки) за адресою перебування на теиторії України. Тому, ніяки місцеві органи таку довідку надати не можуть. Лише довідки про взяття на облік ВПО. Перелік документів для отримання статусу матері-героїні суворо зафіксований — не має умов для осіб, залишивших місце проживання на территорії АТО.
    Невже лише через суд мені отримувати цей документ? (що я народила та виховала до 8-річного віку 5 дітей)

    Відповідь: нажаль так

Добавить комментарий