Набула чинності постанова КМУ № 79 від 04.03.2015, якою вводиться обов’язок органів соцзахисту населення щоденно інформувати органи ДМС про перелік осіб, яким у відповідний день видана довідка про постановку на облік як внутрішньо переміщеного особи.

У свою чергу, особа, яка отримує довідку, зобов’язане повідомити ДМС (державна міграційна служба) про своє фактичне місце проживання протягом 10 днів з моменту отримання довідки.

Крім того, на переселенця покладається обов’язок повідомляти в ДМС про зміну свого місця проживання та поверненні до постійного місця проживання.

Після отримання відомостей від органу соцзахисту та переселенця ДМС в триденний термін проставляє на зворотному боці довідки відмітку про реєстрацію місця проживання особи. Без такої відмітки довідка вважається недійсною.

При цьому ДМС формує єдину інформаційну базу, в яку заносить відомості про всіх взятих на облік переселенців. На підставі відомостей цієї бази щомісяця проводиться перевірка проживання за вказаним місцем проживання не менш ніж 10% зареєстрованих переселенців. У разі відсутності за вказаним місцем проживання особа позбавляється статусу внутрішньо переміщеного.

При цьому в найближчі два місяці повинна бути проведена перевірка інформації про осіб, які вже отримали подібні довідки. У разі успішного проходження перевірки на зворотному боці довідки буде проставлятися відмітка про реєстрацію місця проживання. Якщо ж зазначені відомості не відповідають дійсності, довідка буде анулюватися.

Резюмуючи

Для осіб, які вже перебувають на обліку як вимушені переселенці в органах УПСЗ, достатньо чекати за своїм місцем проживання (який вказан був при реєстрації в органах УПСЗ) відвідування органів ДМС та проставлення відмітки на довідці УПСЗ.

Для осіб, які тільки стають на облік як вимушені переселенці в органах УПСЗ, з 19 брезеня 2015 року, мають самостійно відвідувати районні органи ДМС та проставляти відмітку про місце проживання.

Без даної відмітки довідки про облік вимушених переселенців будуть анульовані.

Tags: , ,

11 комментариев on Зміни до порядку обліку внутрішньо переміщених осіб (переселенців)

  1. ІГОР:

    Як отримати громадянство України для дитини?
    Мати–одиночка – громадянка України, має статус внутрішньо переміщеної особи, дитині 1,5 роки народжена у Росії.
    У свідоцтві про народження дитини громадянство не вказане.

    Відповідь: звернутися до органу ДМС та отримати це громадянство

  2. Маруся:

    Добрый день. Я зарегестрирована в г.Донецке, имею статус переселенца. В апреле я вышла замуж за жителя г.Запорожья (своего жилья у него нет), в июне родила ребенка. Имею ли я право на получение помощи на этого ребенка 884 грн. (переселенческие выплаты)?

    Відповідь: так, зверніться в УСЗ

  3. Ольга:

    Здраствуйте.подскажите пожалуйста.я с мужем и детьми проживаю в днепропетровской обл.получаю помощь переселенцам из зоны АТО. я получаю помощь на 2 детей(25,10,2006 и 03,03,2014рр) и на себя.почему не включают в расчет мужа?Муж работает но фирма зарегистрирована в Харькове.

    Відповідь: ви маєте на увазі, що допомогу ВПО на чоловіка не платять? З яких підстав? Фактичне місце проживання у нього, як і у вас? Мають платити, зробіть письмовий запит до УСЗ.

  4. Марина:

    Добрый день.Подскажите пожалуйста,я получила справку ВПО 18.12.2014.Каждые шесть месяцев ее продлевала.Но продлевала каждый раз с опозданием на 5-6 дней.И мне на справке делали продление с момента обращения.Вот теперь мне надо продлевать 28.06.2016, а в базе ВПО у меня стоит продление 17.06.2016.Когда же мне теперь продлевать справку? Той датой,, с момента обращения, или той датой, что стоит в базе ВПО? Спасибо

    Відповідь: зверніться за розясненням до відповідних органів. З наданих вами даних дати певну відповідь не вбачається можливим

  5. Татьяна:

    Здраствуйте.помогите разобратся.я переселенка-получала помощь на ребенка 884 и на себя 442 грн.когда ребенку исполнилось 3 годика(15,05,2013)мне прекратили виплату на меня так как я не нашла работу еще.имею ли я право на на помощь?

    Відповідь: як внутрішньо-переміщена особа-ні, оскільки вам необхідно стати на облік або працевлаштуватись. Ознайомтесь з статтею на сайті

  6. Ніна:

    соц.захист надав мені письмову відмову в якій посилаються на пункт 12 постанови 505 ,так як з припинення виплат до мого працевлаштування пройшло 2,5 місяця.

    Відповідь: в такому випадку, ви вправі звертатися до суду

  7. Ніна:

    добрий день.я отримувала допомогу в соц.захисті переселенцям на проживання 442 грн на себе та 884 на свого сина,на наступному зверненні мені зменшили на 50% виплату на мене оскільки я не працевлаштувалась.на наступний термін на мен зовсім припинили виплату,отримувала лише на сина 884грн.з 6 травня я офіційно працевлаштувалась та надала довідку на поновлення виплат та мені було відмовлено аргуметуючи тим,що не поновлюється.чи правомірні дії працівників соц.захисту?

    Відповідь:ні, беріть письмову відмову та оскаржуйте

  8. Victor:

    Подскажите пожалуйста. Если по истечении срока действия моей справки переселенца я ее не продлю, а скажем сделаю это через месяц или 2. Мне ее продлят с даты обращения на продление или с даты окончания предыдущего срока?

    Відповідь: з дати звернення

  9. Світлана:

    Уточнюю працювала з 7.04.14 по 5.10.15.

    Відповідь: оскільки у вас місце реєстрації не територія АТО, то ви не вважаєтесь вимушеним переселенцем.

  10. Світлана:

    Я проживала та працювала з 7.04.14 по 1.11.14 в зоні Ато м.Донецьк, але зареєстрована була в м.Кировограді. Власного нерухомого майна на території України я не маю. 5.10.15 року я звільнилась за згодою сторін і приїхала на підконтрольну територію. Чи важаюсь я переселенцем? Чи маю право на грошову допомогу на покритя комунальних витрат?

    Відповідь: оскільки у вас місце реєстрації не територія АТО, то ви не вважаєтесь вимушеним переселенцем.

Добавить комментарий