14 лютого 2015 року, Кабінет міністрів України ухвалив Постанову № 43 «Питання оплати праці членів Кабінету міністрів України, керівників центральних органів виконавчої влади та інших державних органів у 2015 році», яка обмежується лише декількома рядками: Установити, що у 2015 році місячна заробітна плата членам Кабінету Міністрів України, керівникам центральних органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, підрозділи яких беруть участь у проведенні антитерористичної операції) нараховується у розмірі посадового окладу».

Відповідно до Закону України «Про державну службу» заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Отож, дана Постанова обмежує зарплату членів Кабінету міністрів України, керівників центральних органів виконавчої влади та інших державних органів лише окладом.

Стосовно розмірів окладів, то вони затверджені Постановами Кабінету Міністрів України № 268 від 09 березня 2006 року «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», від 30 червня 2005 р. № 510 «Про оплату праці керівних працівників державних органів».
Оклад Прем’єр-міністра України визначається Розпорядженням Президента України № 22 ще від 08 січня 1992 року і становить 20 мінімальних заробітних плат. По відношенню до посадового окладу Прем’єр-міністра визначаються і посадові оклади багатьох інших керівних держслужбовців. Приміром, Глава Адміністрації Президента України, Секретар РНБО мають оклади в розмірі 95% від окладу Прем’єр-міністра.

Однак, слід зважати, що Верховна Рада України у своєму Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»
від 28.12.2014 № 76-VIII встановила,  що у 2015 році максимальний місячний розмір заробітної плати (грошового забезпечення) народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Національного банку України, суддівської винагороди обмежується  7 розмірами мінімальної заробітної плати (нині це 8526 грн.), а при скороченні чисельності працівників  — 10 розмірами мінімальної заробітної плати (виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки не враховується у зазначеному максимальному розмірі).

Зазначене обмеження не застосовується до максимального розміру місячного грошового забезпечення (заробітної плати) військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, працівників, які беруть участь в антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об’єктів у разі захоплення або спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою.

Максимальний розмір місячної заробітної плати працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки буде не більше 10 розмірів мінімальної заробітної плати (12180 грн.)(крім суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України).

 

Яковлева Еліна

Tags: ,

Добавить комментарий