З метою підвищення рівня соціального захисту учасників АТО, членів їх сімей та сімей, члени яких загинули під час здійснення антитерористичної операції, Львівською міською радою 31 липня 2014 року було було прийнято ухвалу № 3700, якою затверджено “Комплексну програму підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей — мешканців м. Львова” (надалі — Програма). Даною Програмою передбачено комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні з метою фінансової та іншої соціальної підтримки львів’ян, яких скеровують у зону проведення антитерористичних операцій (надалі – АТО), та членів їх родин, сприяння вирішенню питань матеріально-побутового забезпечення учасників АТО, соціально-побутових питань осіб, які брали участь у проведенні АТО та членів їх сімей, а також членів сімей загиблих під час здійснення АТО тощо. Під час сесії 18 грудня 2014 року депутати Львівської міської ради погодили пролонгацію даної Програми ще на весь — 2015 рік.

Суб’єкти, які мають право звертатись по допомогу за даною Програмою:

  • особи рядового і начальницького складу, співробітники Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області тощо, які беруть участь в АТО, а також під час підготовки та відправлення зону АТО.

Допомога вищезазначених осіб може виражатись у формі:

  • матеріально-технічної підтримки призовників та добровольців, яких скеровують у зону АТО та підрозділам, які беруть участь в АТО, а саме: забезпечення учасників АТО матеріально-технічними засобами, іншими необхідними матеріалами, забезпечення поховання загиблих учасників АТО, забезпечення транспортних витрат пов’язаних з АТО.
  • надання медичної, психологічної та соціальної підтримки учасникам АТО та членам їх сімей, соціальний супровід сімей учасників АТО, зокрема: забезпечення соціальними послугами, безкоштовним харчуванням учнів загальноосвітніх навчальних закладів з числа дітей учасників АТО, забезпечення безкоштовним оздоровленням/відпочинком дітей учасників АТО, залучення дітей учасників АТО до Програми навчання плаванню у м. Львові на 2014-2015 року, затвердженої ухвалою міської ради від 15.05.2014 №3315
  • допомога постраждалим під час проведення АТО. Передбачає надання одноразової матеріальної допомоги постраждалим учасникам АТО.
  • допомога родинам загиблих під час проведення АТО (у тому числі надання матеріальної допомоги та пільг). Передбачає звільнення учасників АТО, членів їх сімей та сімей, члени яких загинули під час проведення АТО, від сплати за користування житлом (квартирної плати) незалежно від форми власності житлового фонду.

Фінансування Програми у частині надання матеріальної допомоги та пільг здійснюється за рахунок видатків загального фонду міського бюджету м. Львова, передбачених на 2015 рік.

Виплата одноразової матеріальної допомоги проводитиме управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. Сума матеріальної допомоги оцінюється спеціальною комісією, в яку входять представники декількох профільних управлінь, представники депутатських комісій. На суму одноразової матеріальної допомоги впливає багато факторів, таких як: стан поранення громадянина, його матеріально-побутові умови поживання, кількість дітей у сім’ї. Виплата проводиться відповідно до розпорядження Львівського міського голови, згідно зі списками, наданими структурними підрозділами Міністерства оборони України (військовими комісаріатами), Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області тощо.

Для отримання одноразової матеріальної допомоги постраждалим учасникам АТО слід подати:

  • заяву за встановленою формою;
  • копію паспорта;
  • копію ідентифікаційного номера (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);
  • видані та скріплені печаткою уповноважених органів довідки, листи та інші письмові документи, які підтверджують факт поранення, контузії чи каліцтва заявника під час участі в АТО, під час підготовки до відправлення в зону АТО (у тому числі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, інших пошкоджень, одержаних під час участі в АТО чи під час підготовки до відправки у зону АТО, тривалої хвороби, пов’язаної з участю в АТО, тощо);
  • інформацію про рахунок у банківській установі – у разі виплати одноразової матеріальної допомоги через банківську установу.

Допомога, що належала її одержувачу і залишилася не отриманою у зв’язку з його смертю, виплачуватиметься за заявою одного з членів сім’ї, за умови подання ним відповідної заяви упродовж шести місяців з дня смерті.

На звільнення від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій мають право усі учасники АТО, члени їхніх сімей, також члени сімей загиблих в АТО.

Для отримання права на даний вид допомоги необхідно звернутись до районного відділу соціального захисту за місцем реєстрації та подати наступний пакет документів:

  • заява встановленої форми;
  • копію паспорта;
  • копію ідентифікаційного номера (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);
  • оригінал довідки з місця реєстрації про склад сім’ї;
  • довідка, видана та скріплена печаткою уповноважених органів про призов учасника на військову службу, згідно з Указами Президента України про часткову мобілізацію;
  • копія свідоцтва про шлюб (при потребі);
  • копія свідоцтва про народження (при потребі);
  • копія свідоцтва про смерть (для членів сім’ї загиблих).

У разі реєстрації учасників антитерористичної операції та членів їх сімей за різними адресами реєстрації у м. Львові, право на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), відповідно до Положення, надаватиметься лише на одне житлове приміщення/будинок за вибором (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла).

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

3 комментария on Місцеві пільги учасникам АТО (Львів)

  1. Оля:

    Чи акуальна ще така програма і чи можна звернутись пораненому УБД за допомогою?

    Відповідь: звісно

  2. Тетяна:

    Добрий день! Підкажіть, будь-ласка, чи зараховується пільговий стаж для працівника, який працює на підприємстві за Списком № 1, на час його мобілізацію в зону АТО? Дякую.

    Відповідь: так

  3. Вiктор:

    Чи мае право УБД першочергового обслуговуваня на державнiй границi7

    Відповідь: такого виду пільг не передбачено

Добавить комментарий