Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Валентина:

    Доброго дня! Моєму сину (1986 р.н.) у 1988 році встановили діагноз ДЦП,правосторонній геміпарез.Інвалідність по цьому ж захворюванню йому встановили у 12 років (1998 р.) Зараз у нього 3 група інвалідності. Чи маю я право вийти на пенсію у 50 років як мати дитини-інваліда? Дякую.

    ВІдповідь: УПФУ відмовить, але в судовому порядку зможете скасувати відмову

  2. Зіновія:

    Доброго дня! Моя донька є инвалід до 18 років. Зараз її 13 років, мені 52. Я незнала про пільговий вихід на пенсію, чи вже пізно звертатися до п/ф? Якщо можна, то чи обовязково звільнитися з роботи? Дякую.

    Відповідь: можете звернутись зараз, але допомога буде призначена з дати звернення, звільнятись обовязково

  3. Ірина:

    Добрий день. Моя донька є інвілідом з дитинства з діагнозом вроджене недорозвинення зорового аналізатору, вроджена катаракта лівого ока. Зараз їй 29 років. Але цей статус вона отримала в 14 років, до цього часу ніхто з лікарів не говорив, що вона має статус інвіліда. Чи маю я право на вихід на пенсію з 50 років.

    Відповідь: стажу в 15 років у вас є? якщо так, то маєьте, але виключно через суд. УПФУ відмовить в звичайному порядку без довідки ЛКК по інвалідність до шести років.

  4. Вікторія:

    Доброго дня!в мене син інвалід дитинства з народження, документи оформили з 4-річого віку.Зараз офіційним опікуном є батько,чи може він розраховувати на пільгову пенсію,чи таке право має тільки мама?Дякую.

    Відповідь: має право і батько

  5. Свілана:

    Добрий день! Як бути якщо дитина має діагноз шизофренія і отримала інваліднісь після 6 років. В анамнезі є дядько хворий на шизофренію по лініїї батька. Дитина народилася з діагнозом Резедуальна энцефалопатія.Дитина мала энурез до 8 років та розлади поведінки які ускладнювалися з віком. Що повинно бути зазаначено у довідці ЛКК для пенсійного фонду? Чи можна вважати що така дитина народилася здоровою?

    Відповідь: щоб УПФУ призначив пенсію в 50 років такій мамі необхідно щоб в довідці ЛКК було чітко вкзаано-інвалідність настала до шести років. Але ЛКК не дасть таку довідку, бо вони встановили інвалідність після шести років.
    Але УПФУ звужує своює Постановою закон, відмовляючи в призначенні пенсії, і такі відмови оскаржують в суді.
    Тому у вашому випадку, шлях лише один-взяти письмову відмову УПФУ та звернутися до суду.

  6. Мария:

    Щиро дякую за оперативну відпвідь…добре що у нас є такі люди, які юридично допомагають іншим…бажаю всій Вашій команді тільки здоровья і натхнення….дякую…

  7. Мария:

    доброго дня…моїй дитині встановлено інвалідність з 2,5 по 7,5 років, а потім інвалідіність зняли (дитина має бронхіальну астму)…чи маю я право на острокову пенсію

    Відповідь: якщо ви дану дитину виховали, до шести років і не менше, вам 50 років наразі і ви маєте стаж 15 ркоів- тоді ви маєте право на дострокову пенсію.

  8. Наталя:

    Доброго дня. Таке маю запитання. Мій син в семирічному віці отримав травму ока в наслідок якої є дитиною інвалідом дитинства. Це трапилося в 1993 році. На зараз в наслідок тієї травми він є інвалідом 3-ї групи. Чи маю я право на пенцію як мама дитини інваліда?

    Відповідь: якщо інвалідність була вставлена у віці до 18 ркоів, у вас є страховий стаж 15 років та вік 50 років- так

  9. Марія:

    доброгодня мене звати марія василівна моя дитина стала інвалідом -дитинства усім років через підприємсво азот яке не позокривало на свої території каналізаційні люки внаслідок чого моя дитна впала у каналізаційну яму і отримола розрив правої нирки мені 50 років але у пенсії мені відмовлено тому що дитина не стала інвалідом до шести річного віку що мені робити і до кого мені звертитися

    Відповідь: брати письмову відмову УПФУ та оскаржувати її в судовому порядку

Добавить комментарий