Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Мар'яна:

    Доброго дня. Мій брат є інвалідом дитинства. З 6 років встановлено порушення опорно-рухового апарату,але інвалідність призначили у віці 18 років. Чи має право моя мама на достроковий вихід на пенсію?

    Відповідь: якщо буде висновок МСЕК/ЛКК що ознаки хвороби існували до 6 років, тоді можливо

  2. Надія:

    Скажіть, будь ласка, я вийшла на пенсію у 50 років як мати дитини інваліда зі стажем 30 років і 3 місяці , працюючи ічителем чи маю право на 10 окладів?

    Відповідь: так

  3. Зіна:

    маю 30 років стажу мені 51рік,чи можу вийти на пільгову пенсію,якщо дитині дали групу «інваліда з дитинства » в 25років?

    Відповідь: умови виходу на пенсію для пільгової категорії описані в статті, ознайомтесь

  4. Доброго дня! Будь ласка, маю я право піти на пенсію достроково у 50 років, як що моя донька визнанна у 3 рочки дитиною- інвалідом, а в 7 років померла?Олена Стаж 30 років. Які документи потрібні?

    Відповідь: перелік міститься в статті

  5. Тетяна:

    Доброго дня! Мені 49 років, син інвалід з дитинства, інвалідність встановлена у віці 1 рік. Зараз йому 23 роки. Я маю право на пільгову пенсію у віці 50 років, чи 55. Будь ласка,дайте відповідь.

    Відповідь: зверніться в УПФУ. Важливі ваші документи

  6. Ірина:

    Доброго дня! Підкажіть будь ласка чи маю я право на пенсію за віком, якщо мені 46 років, маю 29 років стажу, виховала дитину-інваліда до 6 р. та на даний час я є інвалідом 3гр., працюю і одержую мінімальну пенсію по інвалідності.

    Відповідь: зверніться в УПФУ за розясненням

  7. Іра:

    Доброго дня. Мені 53роки. Стаж більше 20. Моя дитина має інвалідність з 6 років і 2 місяці. З 11 років має статус інваліда з дитинства. Чи маю право достроково піти на пенсію?

    Відповідь: інформація по вашому питанню є в статті на сайті

  8. наталія:

    Мені 47 років, я виховую дитину-інваліда, син захворів на онкозахворювання у віці 8 роців. Інвалідність призначена у листопаді 2014 по листопад 2019 року. Чи можу я скористатися правом виходу на пенсію після 50 років, якщо інвалідність буде знята після переогляду у 2019 році?

    Відповідь: без огляду ваших документів важко відповісти

  9. надія:

    мені 50 років дитина визнана інвалідом у 6 років 7 місяців чи можу я вийти на пенсію достроково страховий стаж в мене є

    Відповідь: через рішення суду або висновок ЛКК, знайомтесь зі статтею

  10. Олексій:

    Доброго дня
    Скажіть чи можуть зарахувати моїй мамі понаднормовий стаж, моя мама пропрацювала 20 років ,а по закону якщо виростила дитину інваліда то їй потрібно 15 років стажу то ці 5 років можна рахувати як понаднормовий стаж ? якщо вона вийшла на пенсію у 50 років.

    Відповідь: без огляду ваших документів, відповісти не вбачається можливим

Добавить комментарий